От хляба не се пълнее, сочи проуване

20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят
29 сеп 2014 17:38, Анисия Иванова
20
От хляба не се пълнее, сочи проуване
Архив: Булфото

Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

Смятаният някога за здравословен хляб в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.

Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят. "Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар" , каза Шарън Натъли.

Данни от хляба да се напълнява няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване. На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства.

За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и вит. В. Хората със
сърдечносдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.

"Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина", подчерта Шарън Натъли. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: хлябпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 9 години
Всичко, и най-полезният продукт, в по-големи количества е вреден. Важно е не какво, а колко. В живота човек е необходимо да се придържа към определен праг в консумацията, което е вид отношение към себе си.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това,че сме много информирани от интернет,а предишните поколения не са ползвали такова чудо на техниката, не ни прави по умни. По информирани да,но по умни не. Предците ни като са нямали готова информация са натрупвали знанията си за живота от практиката и това е най важно,а не са я взимали наготово и то лъжлива.Това е заблудата на нашето поколение и на света в който живеем. ИМАМЕ МНОГО ИНФОРМАЦИЯ, НО ВСЪЩНОСТ НЕ РАЗБИРАМЕ НИЩО ОТ НЕЯ, само я трупаме и цитираме където падне.Мислете преди всичко
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвременният и "модерен" човек на 21 век, затлъстява от некачественни храни,застоял живот и стрес, а после си го изкарва на хляба, че бил виновен.Хора, просто променете навиците и мисленето си и тогава си търсете оправдания, защото предците ни хиляди години са яли хляб, вярно чист и естествен, но все пак ХЛЯБ.Как така, точно ние решихме, че сме най просветеното поколение и се отричаме от него, че като се замисля и от куп други полезни неща в живота само заради слухове и предрасъдъци.
13
4
 
0
 
! Отговори
безхлебен преди 9 години
точно така мили прасенца!тъпчете си спокойно и си гледайте сериалчетата - опасност от напълняване нямаа ако все пак напълнеете то е от замърсения въздух, ГМО-то и космическата радиация
12
5
 
2
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Статията е в стил типичен а'ла "днес.бг" гарбидж. Анисия попреписала и попревела оттук-оттам, това ясно! Само не е ясно как пръкна бисера - цитирам: "Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.". Да се смее ли човек, да я съжалява ли...
11
3
 
0
 
! Отговори
bai ivan преди 9 години
11: Ти нормален/на ли си? Рафинирано брашно?!? Някой хора съвсем са се зомбирали.
10
3
 
1
 
! Отговори
андонов преди 9 години
сочи проуване????? Хехехе
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са пълни глупости! Рафинираното брашно е с ГИ 100,а бялата захар с ГИ 68!Не лъжете така брутално,заради пари!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От хляба се пълнее особенно ако е топъл, а от добавките в него още повече.
7
4
 
5
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
напротив от хляба се пълнее наи много от 30 години се занимавам със джогинг изразходвам много енер гия правил съм доста иследвания както върху мен така ивърху други активно спортуващи ирезултата е един исъщ при косумиране на хляб повече от четири филии на ден се натрупват килограми постепенно които се свалят пак постепенно ако се придържаш към формулата четири филии
6
3
 
21
 
! Отговори
художника преди 9 години
Половината свят умират от глад, другата половина пази диета ?????Хората сме ЕГОисти и извратени до безкрай.
5
3
 
25
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
пълнее се поради най-простата причина на земята-хаби се по-малко енергия,отколкото се приема. проста физика е . ако бачкаш физически труд цял ден,като нашите предци-и 2 хляба ще ти са малко.
4
5
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
До този дето казва че "Не моье да седиш цял ден пред компютъра,после да се качиш в колата,да се прибереш и да се пльоснеш на дивана да гледаш тв"Аз съм 80кг, по цял ден съм на компютъра, в колата и в после в нас пред телевизора :) ям всичко навсякъде без ограничения. Всичко е до метаболизъм.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кои са тези учени, от къде са и как точно е проведено изследването?По вероятно е група хлебари да са си поръчали статия , но не са платили достатъчно и за толкова пари -толкова.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите не са напълнявали от хляба преди 40 години !?Днес се оправдават с пълнеене ту от една , ту от друга храна ? по точно отнема се на храните вещества и се добавят други ?Изкуственото обработване с оцветители и консерванти са даже вредни , децата вече имат болести на възрастни хора ?
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е вярно.