Който крие болест – да се дава на Темида

Всеки осми лекар е застрашен от заразяване с хепатит от пациенти
Обновена: 14 окт 2015 15:06 | 14 окт 2015 14:45, Камелия Цветанова
22
Който крие болест – да се дава на Темида
Снимка: Булфото, архив

Всеки осми лекар е застрашен от заразяване с хепатит В или хепатит С,като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици. Заради това БЛС ще направи предложение да се криминализира укриването на заболяване от страна на пациент, постъпил на лечение в болница, както и да се прави скрининг сред лекарите за носителство на хепатит В или хепатит С.

Предложението бе отправено по време на представянето на кампания, която има за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на Центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Мотивът на лекарите е, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит.

По неофициални данни пък в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от това не знаят това. 

Кампанията ще продължи до края на следващата година, като до момента са били изследвани работещите в ЦСМП Пловдив, Асеновград, част от персонала на МБАЛ "Св.Мина" - Пловдив. Не са открити положителни резултати за двете заболявания, каза Тодор Петров от фондацията, цитиран от БТА.

По данни на Световната здравна организация 2 на сто от медицинския персонал годишно се инфектира с хепатит В, хепатит С и ХИВ по време на изпълнение на служебните си ангажименти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
ХмаХайлаз преди 8 години
Избора според лекарския съюз за въпросните "опасни" пациенти е "затвор или морга".ОК, то и в затвора пак същите пациенти боледуват и пак при същите лекари ще ги водят.Отивам да крещя в гората лекариии, тъпанариииии
16
1
 
2
 
! Отговори
Силвана преди 8 години
Дарената кръв се изследва, не за това става на въпрос обаче. Тази декларация, за която нито един от коментиращите не е разбрал, се попълва при постъпване в болница за планирана операция. Чудно ми е, ако имате хепатит или ХИВ, дали ще кажете на лекаря ви, защото съм сигурна на 100%, че ще ви откаже лечение после?Не трябва ли лекарите да спазват еднакви хигиенни правила при всички, или при пациенти, за които не знаят, че имат хепатит/ХИВ, тези правила се занижават?
15
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
Дарената кръв преди да иде в кръвна банка се изследва и ако е заразена се изхвърля. Пращат ти резултатите от кръвта ти (по ел. пощата) дали става или не и ако не, защо не става. :) Не пишете наизуст!
14
0
 
2
 
! Отговори
иво преди 8 години
трябва да има наказателна отговорност за хора, които попълват невярно декларации, когато дават кръв, те могат и умишлено да заразяват други хора с ХИВ, хепатит и други.
13
1
 
8
 
! Отговори
Генчо преди 8 години
И как ще докажат, че човека е знаел за болестта?
12
3
 
4
 
! Отговори
правилно преди 8 години
Ами колкото и да се противим, не е лоша идея, защото сега хората, които кръводаряват минават само с писмена декларация, че не са болни от хепатит (той Б е по-кръвен път) и др. кръвозаразяващи болести.И какво става: преливат ти кръв в болницата, а тя може да се окаже заразена (знаех, че кръвта я смесват, т.е. лично твоята кръв няма да отиде за спасение на твой близък, но не знаех, че е толкоз разпасана историята и се минава с една декларация), защото се разчита на съвестта на кръводарителя, а зна
11
1
 
7
 
! Отговори
Рубладжия Ушанков преди 8 години
Моля моля всички на имунизация за хепатит! Всички сте болни, ама не знаете. Международните корпорации ви казват, вие сте болни, имате нужда от един коктейл живак и цветни метали, плюс ГМО в кръвния поток, за здрави и бели зъбки :-) после слугинажа във властта прибира комисионните и всички са щастливи. Онко диспансерите, пълни с клиентела, а американските компании си правят безплатни тестове на лъче-машинариите последно поколение :-) Хем печалби, хем безплатни опитни мишки.
10
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Герберастията е страшна болест.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А лекар,който крие болест какво правим? Принципно по НК и сега има такъв член. който прикрие че е болен и зарази другиго! Само че е само за венерическа болест.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Темида лекарка ли е ,или е онаа дето е с вързаните очи и не вижда нищо около себе си.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия съвсем пощръкляха!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следват чиповете.Политизирам това, защото реформаторите са жалките останки от сдс, но пробутвани от сащ, заради безпардонното им слугуване.Активизирането им и въобщестранната им поява в политическото шоу, съвпада със събитията около Сирия-разбирай Русия.В момента България се изнасилва.Колко от вас знаят колко броя танкове и въоръжения дойдоха тези дни в Ново село?Дълго учение-до ноември, но веднага щяло да продължи пре 2016.За това ще ни вземат отпечатъци.За това управлва тиква.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не допускате ли, че и пациента може да не знае, че е носител на някакъв хепатит?!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си преди години публикация, че хирург отказал да оперира пациент, който споделил, че е болен от СПИН. Може би затова крият хората, защото знаят, че ако не скрият, никой няма да иска да ги пипне?
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отпечатъци се вземат от престъпници.Да вземем отпечатъци от лекарите, защото те са разбойниците, които източват Здравната каса?Аз живях 40 години в страна с прекрасно здравеопазване, култура и образование.Жална ви мамка с американските разбойнически методики!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се чуди човек, кой ги поставя тези диагнози. Сигурно в полицията и общината и лекарите нямат достъп до тази секретна информация. Луда работа.
1
0
 
13
 
! Отговори
Sofi преди 8 години
Не е ли по-лесно да имунизират всички лекари против хепатит Б...