Аденовируси – най-често жертви са децата

Те засягат главно горните дихателни пътища
22 дек 2015 10:52, Румяна Тасева
0
Аденовируси – най-често жертви са децата
Снимка: Reuters, архив

Аденовирусите засягат главно горните дихателни пътища, но освен това може да засегнат стомашно-чревния тракт и лигавицата на окото. Проявяват се като остри инфекциозни заболявания.

Източник са както болните, така и здравите заразоносители. Най-много вируси се отделят първите две седмици от заразяването. Предаването на инфекцията се осъществява по въздушно-капков път, тоест чрез кихане, кашляне и дори говорене. Следващ по значение е механизмът по контактен път. Тоест предаването може да се осъществява чрез предмети, които се разменят между вирусоносител и здраво лице. Не е изключен и фекално-орален механизъм на предаване, тоест чрез консумацията на заразена храна.
 
Възприемчивостта на хората като цяло е висока. Най-често се разболяват деца, като това е основно в есенно-зимните месеци.
 
Като цяло симптомите са многообразни. Включват се обща отпадналост, безапетитие, треска и повишена температура, както и възпаление на лигавицата на гърлото. Има случаи, в които започва кашлица, която в последствие се засилва. Възможно е да се сбърка с тази при коклюша и паракоклюша. В някои случаи може да се стигне до развитието на първична вирусна пневмония, когато вирусите достигнат белодробната тъкан.
 
Специфично е засягането на фарингеалната лигавица (гърлената) и същевременното развитие на конюнктивит (възпаление на лигавицата на окото).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари