Затлъстяването е метаболитно нарушение

35% от българите са засегнати
23 ное 2016 22:33, Eкип на Puls.bg
3
Затлъстяването е метаболитно нарушение
Източник: Reuters
Затлъстяването е метаболитно нарушение, характеризиращо се с относителен или абсолютен излишък на мастна тъкан. Мастната клетка, която е в основата на болестния процес, увеличава своя размер или брой. Хипертрофията, характеризираща се с увеличаване размера на мастната клетка, е типична за абдоминалния тип затлъстяване. При децата и подрастващите натрупването на мастна тъкан става предимно чрез хиперплазия на мастните клетки (увеличаване на броя им), което предопределя бъдещите мастни запаси у зрелия човек. 
 
Високата заболеваемост в световен мащаб, както и здравните последствия от нея са определили затлъстяването като социално значимо.  У нас със затлъстяване са 34,93% от населението на възраст 20 или повече години, а с наднормено тегло - 38,95%. Сред българските деца 40% (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 години) са с наднормено тегло или затлъстяване.
 
Безспорно доказано е, че то увеличава смъртността. Най-нисък риск имат лицата с индекс на телесна маса между 21 и 25 кг/м2.  Особено рязко се покачва смъртността при повишаване на индекса на телесната маса над 30 кг/м2. Причината е, че затлъстяването повишава риска от поява на придружаващи заболявания, като захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, дислипидемия, атеросклероза, рак на гърдата и рак на дебелото черво.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: затлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борбата с килограмите не е никак лесна, защото всъщност изисква коренна промяна на начина на живот и хранене, което е най-трудо нещо, продължава цял живот, но трябва човек да не се отказва и да бъде последоватален. Успех на отслабващите, правите го за себе си!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно има и такива с метаболитно нарушение, но болшинството просто се хранят неправилно.