Депресията – съвременният бич, който бавно ни убива. А лек има!

Кампанията "Promise to survive" - в подкрепа за хората в депресия
5 окт 2017 19:36, Анисия Иванова
31
Депресията – съвременният бич, който бавно ни убива. А лек има!

18 май 2017 година емблематичната група "Саундгаръдн" изнася поредния си успешен концерт в Детройт.  Вечерта след шоуто легендарният рок музикант Крис Корнел, вокал на "Саундгардън" (Soundgarden) и "Аудиослейв" (Audioslave), се самоубива, на 52 години.

Няколко месеца по-късно близкият му приятел и колега Честър Бенингтън, вокал на Линкин Парк, също слага край на живота си. Случайно или не, датата на самоубийството на Честър съвпада с рождената дата на Корнел – 20 юли. Списъкът на звездите, сложили край на живота си, може да бъде твърде дълъг - музикантът Кърт Кобейн, писателят Ърнест Хемингуей, режисьорът Тони Скот, актьорът и комик Робин Уилямс….

Депресията и самоубийствата са едни от най-големите и тъжни теми за обществото – не само за звездите под прожектора, но и за хората по цял свят.

Всеки един от нас се е питал: защо успешни и пълноценни хора, творци, слагат край на живота си. Може ли да бъде предотвратено, къде е мястото на семейството, приятелите, обществото. Защо Крис Корнел – талантлив, красив, на върха на славата си тръгна от този свят така драматично?

Именно смъртта на Корнел е причина за кампания, кръстена на последното парче на музиканта - "Promise to survive". Информационната кампанията тръгва в 5 клуба в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас и е в подкрепа на хората с депресия.

Мисията на организаторите е да комуникират тежките теми за депресията и самоубийствата, чрез трибют на музикантите от Дер Хундс в чест на рок идола Крис Корнел. Фронтменът на групата Борислав Мудолов (Боби Косатката) призна, че сега гледа по нов начин на песните и текстовете на Корнел: "много често в тях се споменава думата смърт и самоубийство" и може би драмата е могла да бъде преодоляна.

На представянето на "Promise to survive"  участваха доц. Михаил Околийски, д-р Захари Зарков, психиатър, д-р Румяна Динилова, психиатър и експерт по обществено здраве към Националния център по обществено здраве, д-р Владимир Наков, психиатър, експерт в Националния център по обществено здраве.

Много често рок музиката е силно социално ангажирана, пропита с много болка. И тази болка е както при изпълнителите, така и при слушащите тийнейджъри. Когато си в светлината на прожекторите и всички погледи са вперени в тебе, има фенове, но ти се чувстваш самотен, защото усещаш, че интересът към тебе е комерсиален, обяснява доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България

"Сърфираш в едно море от внимание, но познаваш много малко хора истински и това е самотно действие. Ако не се разпознае като начало на депресия, те влече надолу към алкохола, дрогата и в един момент стигаш до самоубийство, когато си на върха на успеха”, допълва той.

В световен мащаб 300 млн. души страдат от депресия, 1 трилион долара са загубите но обществото поради болестта. На всеки 40 секунди някой слага край на живота си по света поради депресия. В Европа 128 хиляди души се самоубиват на година от нея.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве 12% от българите са имали симптоми на паника и тревожно разстройство. Около 3,3% злоупотребяват с алкохол. Според тези данни страната ни се намира в златната среда по такива заболявания в Европа. В България всеки пети страда от психично разстройство, а всеки 7 е в депресия. Тревожното е, че само един от 20 страдащи от депресия у нас получава специализирана помощ.

Депресията е втората по честота причина за смърт при младежите между 15-29 години. Въпреки че два пъти повече жени страдат, самоубийствата заради депресия при мъжете са два пъти повече.

Лошата новина е, че никой не е защитен от депресия, обяснява д-р Динилова. Но добрата новина е, че тя се лекува  успешно. Една от рисковите групи са юношите и всички ние трябва да сме безкрайно внимателни към проблемите им, по никакъв начин да не игнорираме емоциите им.

Емоциите им са много силни и са с много висок интенцитет за тях самите. Те имат достатъчно на брой години живот, за да имат негативни преживявания, но и твърде малко години житейски опит, за да се справят със състоянието си, обясни тя. Тук ролята на семейството е много голяма. Много често младежите показват чрез поведение как се чувстват - едни се затварят в себе си, други стават агресивни, отказват да участват в семейния живот, а някои посягат към дрога

Според доц. Околийски голям пропуск в нашето образоване е, че няма часове по здравна култура в училищата – часове, в които децата да се научат как да говорят за чувствата си, как да изграждат взаимоотношения.

Голяма част от опитите за самоубийства при тийнейджърите се дължат на любовна мъка. На нашите деца няма кой да им каже в училище, че една връзка, която започва в началото на пубертета, ще прекъсне съвсем скоро. Децата ни много тежко преживяват раздялата и за да обърнат внимание върху себе си те го правят с опит на самоубийство, поясни доцента. Когато детето не е научено да комуникира чувствата си, когато стане възрастен също не умее да го прави.

По думите на д-р Динилова депресията при мъжете по-трудно се разпознава. Жените се по-склонни да говорят за чувствата си. Депресията е състояние, което повлиява всички сфери от живота – емоции, мислене, възприемането и възпроизвеждането на нова информация. Хората са с понижено настроение, не изживяват щастие, лесно се уморяват. Често имат нарушения в съня – трудно заспиват или искат да спят през цялото време, за да не се събуждат и да не изпитва душевната болка.

Друг белег е, че стават твърде разсеяни. Депресията дотолкова може да повлияе върху способността за концентрация и памет, че могат да се появят симптоми на деменция.

Когато тези симптоми продължават повече от две седмици без прекъсване или си отиват и се връщат в продължение на няколко месеца, тогава човек трябва да потърси професионална помощ, съветва психиатърът.

Други от тревожните разстройства са паниката, фобиите, посттравматичен стрес, злоупотребата с вещества – алкохол, дрога. Паническата атака  също много често срещана – напрежение, изпотяване, учестен пулс . Ако човек получи от 3 до 5 атаки за един месец, трябва да се търси професионална помощ. Много често за тях се вика и Спешна помощ, защото хората решават, че умират, обясни д-р Зарков.

В глобален мащаб самоубийствата от депресия са между 800 хил. - 1 млн. души.

По отношение на честота на самоубийствата страната ни е на 61 позиция в света. Но за да не се превръща в сензация този тип статистика обикновено не се подава към медиите, разясниха експерти. През 70-те години е имало вълна от самоубийства във виенското метро. Тогава автрийските власти и медии решават да не се пише за това и този тип самоубийства трикратно намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората просто им писва да живеят в този отвратителен и несправедлив свят. И ако се затварят в себе си и нямат сили да се борят идва депресията трябва да потърсят помощ. Като човек, преодолял депресията мога да кажа само това: Шансът за по-добър живот е 50/50. Ако не се бориш, е никакъв. Така или иначе всички отиваме на едо място и е глупаво да не използваме отреденото си време да изживеем дори и секунда радост.
24
0
 
2
 
! Отговори
Monroto преди 6 години
До АнонименЗащото са забравили Мерилин Монро и Роми Шнайдер и Далида. Те са достатъчно известни. А и Ейми Уайнхаус почти се самоуби, но почти.
23
2
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Най-големият проблем на депресираните е ужаса, който им пречи да влязат в открит бой. Да осмислят нещата и възможностите си ясно, да се примирят с факта, че не могат да контролират всичко в живота си, че съдбата ще ги изненадва. Те започват да се крият в неща, които да им помагат да НЕ мислят, интернет, книги, филми, алкохол, може и работа. Но от страховете не можеш да избягаш, можеш да ги победиш, като призовеш добрите сили за съюзници. Медитацията навремето е означавала това, а не изключване.
22
0
 
5
 
! Отговори
Helleborus до 17, 18 преди 6 години
Не е кодирана в гените, другото е донякъде така. Не я подценявам ни най-малко. Но няма друг начин човек да излезе от нея, освен да му бъде помогнато да погледне през очите на някой друг, който не е в депресия. Тук нямам предвид някой наивник, имам предвид човек боец, който е побеждавал тия сили и не се страхува от тях. Като в армията, новакът, на който му треперят коленете, се чувства спокоен до ветерана, който е кален в битките. Ако не се научиш да воюваш, няма да се скриеш, в ракия и салата.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ракийката и салатка" - Да, обърни се към алкохолизъм - това много помага ...
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лек срещу депресията е отговорност и честност.
19
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От изброените и самоубили депресари в статията няма и една жена. Чудя се защо ли?...Май балъците са само мъже.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завършвам с това, че винаги е имало хора, страдащи от депресия. В миналото са я наричали "меланхолия" и са я считали за демон, който тормози хората. Днес случаите на депресия са повече - по-забързано ежедневие, пренаселени места, шум, прекалено много информация, идваща от медиите, нереални очаквания, които сами си поставяме. Но най-често хората се раждат с въпросните гени т.е. предразположени са. Друг е въпросът защо днес се раждат повече и повече такива хора - мръсен въздух, вода, храна, отрови
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго важно нещо - депресията НЕ Е мързел. Депресията НЕ Е глезотия, нито е проява на слаб характер. С тези абсурдни изказвания само поощрявате хората, страдащи от депресия, да се чувстват още по-зле. Депресията е най-големия причинител на инвалидност в съвременния свят. Какви са причините? Най-често е кодирано в гените и дадено събитие може да я отключи(раздяла или смърт на близки примерно). Когато е нелекувана, се задълбочава и човек се влошава. Живота ни днес също спомага за развитието й.
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от коментиралите изобщо си нямат представа какво е депресия. Депресията не е лошо настроение тип "днеска ми беше лошо в работата". Депресията е заболяване на ума, което те вкарва в дупка - нямаш желание да общуваш, не ти се излиза, не виждаш бъдеще за себе си, не изпитваш удоволствие от нищо. От личен опит казвам, че и с труд не става. Заетостта ти помага да потиснеш празнината ДО ЕДИН МОМЕНТ. След този момент не помага. Депресията тласка към алкохолизъм и наркомании. И трудно се улавя.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрите средства срещу тревожни разстройства в световен мащаб са физическата работа,спорта,йогата.Събеседване с психолози,също разбира се.Но хапчетата не са трайно решение.А само допълнение към гореизброените неща,които лекуват.Знам го от опит.Просто липсата на физическо натоварване довежда до някои нежелани реакции в хората,но прилагането му намества нещата.Особено йогата-препоръчвам я горещо
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
депресията се лекува с работа :). лошото е че набутаха хората в апартаменти и ги лишиха от възможността за физическа работа.
13
4
 
15
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 6 години
От време оно българинът се лекува от пристъпите на депресия с много изпитан способ - винце, ракийка, шопска салатка, мръвки на скара.Който не вярва, нека да опита!
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както коментиращите, така и съставителите на материала игнорират една много голяма част от страдащите - възрастните хора. Някак си не е привлекателно, не е кууул да се обръща внимание на някакви си пенсии, айде да се маат, да не се пречкат. Друго си е депресиран млад красавец. Имахме във входа такъв, плачеше на стълбището...
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една връзка, която започва в началото на пубертета, съвсем не е задължително да прекъсне скоро. Даже въобще да прекъсне.
10
3
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
тогава той може да види правилно действителността и дори да се ентусиазира да усвои стратегиите за водене на война, за да се намери победител. Така, както има сили, които вредят, има и такива, които целят. Смъртта не е изход от абсолютно нищо, тя е отрязване на пътя, който ти е даден и който може да те изведе и на добро място. Животът не принадлежи на човека, да решава неговото начало или край, провидението трябва да направи това. От нас зависи дали ще излезем на печалба или на загуба накрая.
9
6
 
15
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Депресията се предизвиква от мисли, които човек счита за свои, но те не са негови. Тия мисли са погрешни, те дават изкривен образ на света. Светът наистина е трудно място за живеене, защото е битка, общо взето. Но са дадени ресурси за тази битка и тя може да бъде успешно водена. Донякъде проблемът идва от културата, която е твърде материалистична, за да подготви децата за борба, която е на емоционално ниво, а не само кариерно израстване. Ако депресираният успее да погледне през очите на виждащия
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-добре срещу депресия действагерберскки суджук от еленско месородата назначени в общинатаусвояване на държавни и европейски пари луксозни коли като Крина Караивановаи тогава няма депресиягербберски лекар психолог
7
2
 
27
 
! Отговори
скънка преди 6 години
Стресът в големите европейски държави е с пъти по - голям, от колкото тук. Много хора(изключвам употребяващите наркотици) това напрежение ги убива.Има глезльовци, които се правят на интересни с техните прищявки.Но на никого не пожелавам да изпадне в депресия, защото истинската такава е..например 5 дни да седиш на тъмно,да не излизаш,да не се храниш.Мозъка на човека е уникален и едно самовнушение е способно да те убие.Трябва да се изпуска напрежение някак-ракийка,салатка,спорт.Не всички са силни
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кокошката пак е изпълзяла от захвата на чичо си сабри...