Как лютите чушки могат да подобрят здравето ви?

Капсаицинът има редица ползи и за функциите на някои органи в тялото
26 юли 2022 00:00, Михаела Лазарова
8
Как лютите чушки могат да подобрят здравето ви?
Снимка: Istock

Любителите на лютото може би ще се зарадват да узнаят, че имат още много прекрасни причина да ядат пикантни храни по-често освен чудесния вкус. Лютите храни имат невероятното свойство да подобряват здравословното състояние. Лютите чушки са сред най-полезните пикантни храни, които можете да изберете в менюто си.

Капсаицинът в тях е вещество, което придава лютия им и горещ вкус. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки за успокояване на болката и потискане на възпаленията.

Експерти и учени от клиника Кливланд добавят, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, каквото е усещането, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.

Усещането е сходно, както при вирусно или инфекциозно заболяване, при което тялото повишава вътрешната си температура, за да се пребори с инфекцията. След спадането на температурата усещането е охлаждащо. По подобен начин лютите и пикантни храни ви карат да се изпотите и да се охладите, според verywellhealth.com.

Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви?

Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, в частност люти чушки, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които рядко ядат люто или изобщо не консумират такива храни.

Сред възможните причини за тези положителни ефекти от лютите чушки е способността им да подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, да насърчават метаболизма и контрола на теглото, да намаляват лошия холестерол.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Един дядо преди 1 година
Изход, третиран с чили, осигурява олимпийски медал по бягане бос по тръни.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да се знае, че българските сортове люти чушки нямат капсайцин.А в чуждите видове люти чушки няма капсайцин в сенките, малко капсайцин има в месестата част на чушката и най-много има в бялата част във вътрешността на пушката.И още нещо, което знам и от опит - капсайцина наистина прочиства организма и действа много добре.Аз имам чревни проблеми и обичам люто, но нашенските люти изобщо не мога да ги ям, но кайенски пипер и хариса ме карат даже да се чувствам добре и ми оправят тези пробл
6
2
 
15
 
! Отговори
Уасаби преди 1 година
Лютите чушки са като турбо за магарето, повишават конските сили, ускорението и максималната скорост.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За любовта нещо помагат ли?
4
7
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
НА изхода също много добре действат :))) Особено ако сте с хемороиди :))))))))
3
5
 
15
 
! Отговори
Фелдшер преди 1 година
Не прекалявайте много с лютото, че повишава кръвното налягане.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безспорно е вярно всичко за лютите чушки.Имат и още едно свойство,като лютите чушки на многоуважавания от мен,бай Радой Неговите люти чушки могът да излекуват и обществото българско от политиците с ниско чело,дошли от село в града и загробили го с алчността си.Това пък безспорно ще е най добрия им ефект,ако излекуват и обществото ни от нискочелите и нищо непрочели политици.Ха дано и дай Боже.
1
4
 
25
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Муай люти чушки лук и чесън и шкембе чорба срещу ковид :)))