Защо "10 хиляди крачки на ден" е абсолютен мит?

Знайте, че всяко движение е от значение
26 дек 2022 14:09, Михаела Лазарова
68
Защо "10 хиляди крачки на ден" е абсолютен мит?
Снимка: Istock

Прието е, че трябва да извървяваме по 10 хиляди крачки на ден, за да се счита, че сме се движили достатъчно и сме изразходвали калории и енергия, така че да останем здрави. Това е мит, в който много хора вярват, защото се е наложил като общовалидна истина, която обаче не е съвсем вярна.

Митът за 10-те хиляди крачки може да накара някои хора да изпитват голям стрес, защото не могат да достигнат този брой крачки.

Спрете да се стресирате, защото митът за 10-те хиляди крачки е точно това – мит. Има толкова други начини да изразходвате калории и енергия, и същевременно да се радвате на живота, като не спирате да се движите. Не се фокусирайте единствено върху ходенето пеша и навъртането на точно определен километраж, измерен единствено в този брой крачки.

Няма научни доказателства, че ако паднете под този така наречен минимум от 10 хиляди крачки, няма да имате ползи за здравето. Всъщност, изобщо не е задължително да ходите толкова дълго, за да се радвате на добро здраве и да изразходвате калории и енергия.

Няма нужда да се чувствате виновни, ако сте си поставили за цел да вървите по 10 хиляди крачки на ден и не успявате да го постигнете. Изобщо не е задължително да го правите, защото има толкова други начини да се движите пълноценно.

Митът за 10-те хиляди крачки идва от японско приложение, създадено да измерва количеството аеробни упражнения, които се предполага, че са достатъчни за намаляване на теглото или предотвратяването на напълняването заради заседнал начин на живот. Самото приложение на японски език се превежда като „10 хиляди крачки“, откъдето идва и двусмислието в превода и налагането на този така наречен стандарт за ежедневно движение.

Не се вглъбявайте в устройството си или в приложението си за измерване на крачките. Оставете го настрана и го ползвайте само за ориентир. То може да ви напомня за постигането на дневните ви цели, но далеч не е единствено мерило за това дали се справяте добре с движението и изразходването на енергия през деня или не.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
14
 
! Отговори
луфтомер преди 1 година
ЦЕНАТА вдига краката и КРАКАТА вдигат цената.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше един период 2020 лятото, когато всяка сутрин ходих над 10-12 км и се чувствах доста по-добре. Естествено, след ходенето бях уморен и ми се доспиваше, но поне бях по-жизнен през по-гплямата част от деня. Свалих малко килограми, защото не бях спрял да плющя вафли.
7
2
 
16
 
! Отговори
от древните римляни преди 1 година
"След всяко ядене - хиляда крачки."
6
17
 
12
 
! Отговори
Е? преди 1 година
10хил.крачки на ден прави единствено сервитьор дълга смяна и то в оборотен ресторант ! Всичко останало е ала бала...
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Със секс се изразходва енергия, тоест горят се калории. Освен това се натоварват и различни мускулни групи. Но всеки ден по 2-3 часа секс може да прави само жена, която има повече от един партньор. Затова само на секса не бива да се разчита. Секс плюс физически упражнения (хиляди крачки, или фитнес, или физически труд) - това според мен е правилната рецепта.
4
5
 
23
 
! Отговори
1111 преди 1 година
На моя мъж от работата им раздадоха крачкомери, за да правят крачки. Той реши един ден да пробва, докато разчиствахме по двора. За три часа ги беше направил 10000. Та не е нещо сложно. Просто не трябва да седиш по цял ден.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пък да не правите секс, всеки ден а да ходите пеша.Така ще подържате жива любовта и в семейството и със здравето ви всичко ще е наред до дълбоки старини.
2
5
 
33
 
! Отговори
Баба ви Цуца преди 1 година
Елате на село, достатъчно ви е половин час работа в зеленчуковата ви градина, която сте си оформили в двора.Това е методът, по който София Лорен в продължение на десетилетия е поддържала страхотна фигура. Тя самата е споделяла това многократно в интервюта, когато са я питали в кой салон ходи и какви упражнения прави там. Не е ходила в салони, а е действала като селянките от Южна Италия - селскостопански труд на полето. В нейния случай, труд в градинката й, оформена в двора на дома, в който живее
1
4
 
28
 
! Отговори
хаха преди 1 година
имам комшийка която ако не е направила 10 000 крачки за деня , обикаля блока като гламава за да ги направи :)