4 групи храни, полезни за здравето на дебелото черво

Хапвайте ядки
28 дек 2022 19:48, Михаела Лазарова
4
4 групи храни, полезни за здравето на дебелото черво
Снимка: Istock

Здравословното меню, което ни осигурява правилната комбинация от питателни храни е важно за цялостното ни здраве, за това на дебелото черво също. Знаете ли, че най-разпространените видове рак при мъжете и жените са в този орган? Симптомите на рака на дебелото черво могат да бъдат объркани с хемороиди.

Възможно е да нямаме симптоматика за проблем, или да не обърнем внимание на някои неразположения, които също биха ни се сторили безобидни, а те да са индикация за нещо по-сериозно. Затова е важно да слушаме тялото си и да не пропускаме консултацията със специалист.

Начинът на хранене е в основата на доброто чревно здраве, както редовната спортна активност, отказване от тютюнопушене, намаляване консумацията на алкохол, захарни изделия.

Вижте освен свежите плодове и зеленчуци, кои други храни са особено полезни за дебелото черво.

Ядки и семена

Консумацията на ядки и семена има редица ползи за нашето здраве. Те са много богати на фибри и протеини, които ни осигуряват ситост, но и подпомагат храносмилането. Освен това са отлични източници на здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението в тялото и дебелото черво, сочат изследвания.

Едни от най-полезните ядки и семена са ленено (смляно) семе, сусамово, чиа, орехи, бадеми, кашу, макадамия, лешници. Въпреки че са с високо съдържание на хранителни вещества, тези храни имат и немалко калории, затова не прекалявайте с консумацията им.

Риба и немазни меса

Консумацията на колбаси, бекон и други преработени меса е вредна за здравето на дебелото черво, смятат учени, тъй като може да увеличи риска от колоректален рак. Честата консумация на червени меса също не се препоръчва. От друга страна, добавянето в менюто на риба вместо преработено или червено месо е чудесен начин да намалим риска от рак, смятат специалисти. Рибата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда само.

Консумацията ни осигурява и витамин D, за който има доказателства, че също може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Важно е рибата да бъде с по-ниско съдържание на живак. Можем да хапваме морски дарове, рачешко месо, пъстърва, сьомга, сьомгова пъстърва, бяла риба, скумрия умерено, сардини и други. От месата, които можем да добавим към менюто си са пуешко и друго птиче месо.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ядкиколитдебело черво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много вкусна супа за засищане и за почивка на тялото: 1 картоф, 1 морков, 1 дребна глава кромид се нарязват на ситно и се задушават в 1 лъжица олио. Заливат се с 1-2 литра вода, добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер. Вместо сол при сервиране се подправя с оцет или лимон. Хубаво е да добавите пресен магданоз или зелени листа от целина или друго от градината - мащерка, риган, джоджен. Да ви е сладко.
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тялото ни има нужда от време и спокойствие. Няма как да го задръстваме чрез ядене и пиене всяка свободна минута и да го караме да преработва тежки рафинирани химии, мазни и боядисани колбаси, фалшиви сирена, маргарини, бисквити, солети, чипсове, пуканки, сол, захар, натриев глутамат, люто, газрано, за капак туршия, хляб и плодове, та да шупне всичкото това едно хубаво и да очакваме да сме здрави накрая.