10 причини за постоянна умора

Ограничен прием на калории
10 мар 2023 11:00, Михаела Лазарова
7
10 причини за постоянна умора
Снимка: Istock

Умората е нещо, което изпитваме всеки ден. В тялото ни се натрупва умора в напрегнатото ежедневие и това е напълно нормално. В края на деня, когато запасите ни от енергия са се изчерпали, умората ни наляга и ни кара да се предразположим към сън, за да си починем и да си набавим нужната енергия за следващия ден.

Понякога обаче умората се натрупва прекалено и може да стане хронична, въпреки че спим достатъчно. Постоянната умора има своите причини и ако не им бъде обърнато внимание, тя може да повлияе изключително негативно на физическото и емоционалното здраве.

Кои са факторите, които могат да предизвикат постоянна умора, която пречи на извършването на нормалните дейности през деня?

Ето 10 причини за постоянна умора.

1. Заседнал начин на живот.

Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски. Противно на схващането, активният начин на живот задвижва циклите на енергиен прием и разход, което ви кара да се чувствате по-бодри и дейни. Ако водите заседнал начин на живот, вероятността да страдате от хронична умора и ленивост е значително по-голяма.

2. Прекалявате с въглехидратите.

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Те обаче са нож с две остриета, защото разковничето е в количеството и качеството им. Ако прекалявате с въглехидратите от нездравословен тип, като тестени изделия и десерти, това ще доведе до силна и внезапна умора по средата на деня.

Причината за този феномен са резките скокове и спадове в кръвната захар. След консумация на високовъглехидратни храни в големи количества вие получавате внезапен прилив на енергия, който обаче скоро след това спада също толкова рязко. Тогава умората се усеща много по-силно.

3. Не спите добре.

Сънят е основният механизъм за възстановяване на енергията, но не е единственият. Важно е да спите добре и редовно по едно и също време всяка нощ, за да се преборите с умората. Сънят осигурява добър рестарт на енергийните запаси в организма, като ви дава повече устойчивост, издръжливост и бодрост през деня.

4. Имате чувствителност към някои храни.

Хранителните непоносимости или чувствителности могат да доведат до постоянна умора. За да се преборите с това, е важно да откриете към кои храни имате чувствителност, за да ги избягвате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: безсъниеуморастрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го е писала някоя врачка. "Колкото по-неактивни сте в ежедневието си, толкова по-голяма е вероятността нивата на енергия в организма ви да са ниски." Какво е ниво на енергия в организма? Защо не кажете МУСКУЛИ? "Въглехидратите са източник на енергия, но прекаляването с тях води до отпадналост и липса на енергия." Дрън дрън
4
4
 
2
 
! Отговори
Вирусно в България преди 1 година
Казват, че на Главният Прокурор Иван Гешев любимото му занимание е да удря хора със СРС техника, после защо сте изморени, ами защото ви удрят мозъка с честоти, затова!
3
3
 
5
 
! Отговори
Армии от воайори преди 1 година
ДАНС, МВР, ПРОКУРАТУРА КПКОМПИ, ДАР, ВКР се грижат за вашата по бърза умора! ЧЕСТИТО!
2
2
 
3
 
! Отговори
Попитай МВР преди 1 година
Кажете на полицай, че ви удрят с честоти и гледайте как се правят на л_уди, неразбрали или ще ви кажат, че това е нещо нормално!
1
2
 
2
 
! Отговори
Позорен Факт преди 1 година
Най разпространената причина за умора е, че извратени полицаи ви бъркат в мозъка със Специализирана Техника за да се гаврят с вас по този начин се уморява те 50% по бързо! Добре дошли в полицейска България на мутрите с пагони!