Жена в пълна ремисия след лечение на рак на белия дроб

За случая информираха от УМБАЛ "Свети Иван Рилски"
10
Жена в пълна ремисия след лечение на рак на белия дроб
Проф. Петков. Снимка: "Свети Иван Рилски"

Преди девет месеца, жена на възраст 65 г. прекрачва прага на отделението по „Бронхология“ на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“-София. След среща с екипа на проф. Костадинов, който е началник на отделението се извършва бронхоскопско изследване, което установява наличието на онкологично белодробно заболяване. В момента пациентката е в ремисия, след проведено 9 месечно лечение. А най-добрият начин за ранно откриване на рак на белия дроб са задължителни периодични изследвания, особено на рисковите групи, споделя доц. Николай Янев, специалист “Белодорбни болести” и “Интервенционална пулмология” в отделението.

Скринингът с нискодозово компютърно томографско изследване е ключов за откриване на рак на белия дроб. Ранната диагностика е от основно значение, тъй като поставя основите за успешното лечение на пациента. При откриване на рак на белия дроб в ранен етап, възможностите за оперативно премахване и предотвратяване на разпространението на заболяването са по-големи. Това дава възможност за прилагане на хирургия, химиотерапия, лъчелечение, имунотерапия и други модерни терапии, разказва проф. Росен Петков, началник на Клиниката по неспецифични белодробни заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“-София.

Днес модерната таргетна терапия и бързо развиващата се биологична терапия, вече променят тежката прогноза при белодробния рак. Нашите пациенти в България имат същите възможности за лечение като пациентите в Европейския съюз и това е една добра тенденция за пациентите и тяхното адекватно лекуване, допълва още проф. Петков.

Проф. Петков споделя и, че белодробният рак е най-честото онкологично заболяване - на първо място при мъжете и на пето при жените и за съжаление с най-висока смъртност сред онкологичните заболявания. Около 4700 човека са диагностицирани през 2022 година. Пет годишната преживяемост при новооткритите пациенти е около 6%. Това се дължи, на факта че 70% от заболелите късно се диагностицират и на тях не може да се приложи оперативно лечение. И за това ранната диагностика е от изключителна важност, особено за високорисковите групи. Към тези групи спадат  дългогодишни пушачи с повече от 30 пакета, на възраст над 50 години. Те следва да бъдат периодично проследявани и ранно диагностицирани.

Ракът на белия дроб е сериозно заболяване, което може да има разрушителни последици, ако не се открие и лекува навреме. При ранната диагностика има възможност за по-ефективно лечение и по-добри прогнози за пациента. Освен това, ранната диагностика намалява психологическото и емоционално натоварване на пациента и неговото семейство. Пациентите имат по-голямо време за подготовка и прилагане на подходящи мерки за борба със заболяването.

Случаят за който разказахме подчертава важността на ранната диагностика при рака на белия дроб. Ползваме поводът да повдигнем темата, да говорим открито и да приканим обществото да бъде по-информирано и просветено относно рисковите фактори, симптомите и методите за превенция и откриване на заболяването, коментират от болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: рак на белия дроб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според немската нова медицина няма рак на белия дроб. Растеж се получава при страх за живота и липса на вариант бягство или борба. При решаване на конфликта, предизвикал страха, излишните клетки се прочистват.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шанс има само при образувание по малко от 5 милиметра.При късно откриване от 2-3 месеца , до една година преживяемост..Това е.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
погрешна диагоза, сефте, ... и после чудо, палете свещи, дай боже всекиму да е с грешна диагноза ...
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Moya poznata i vzeha dvete girdi v bg razsprostrani se pak nikakvo lecenie nyama v bg v turtsiya ya operiraha i ya spasiha kato po cudo byagayte v cujbina da se lukuvate ne im vyarvayte na tiya doktoropodobni
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Lecenie v bg nyama lıjat vi
5
3
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 10 месеца
Ти минал ли си химиотерапия??? че си толкова "компетентен". Всъщност си жaлъk
4
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 10 месеца
Дано повече успехи...и дано по скоро лечение на онкозаболяванията!!!
3
7
 
10
 
! Отговори
така, де преди 10 месеца
От рака може и да не умрете, но от химиотерапията - със сигурност.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен1 Познавам едни, дето тичаха при комерсиалната медицина, като почнаха да се задушават от ковид. И кислород от маски дишаха десет дни в инфекциозното и химия им преливаха през системите. Е, такива работи се случват....
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре е че поне ЕДИН пациент се е спасил от коварната болест чрез комерсиалната медицина