Увеличават се желаещите за инвитро процедури

1563 деца са родени у нас през 2022 г. след инвитро
18 юли 2023 08:42, Александър Попов
14

"От 1 април 2009 г. цената на една инвитро процедура е 5000 лева и до момента не е актуализирана, въпреки че всички неща в живота се промениха - лекарствата, оборудването и квалификацията на лекарите. От цял свят момичетата и момчета се връщат при нашите специалисти да правят процедури. Тези 20% увеличение на цената на инвитро процедурата - от 5000 ще стане 6000. 20% е разумна граница, ще се справим на този етап", заяви директорът на Центъра на асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването д-р Мария Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Четири милиона лева повече са предвидени в Бюджет 2024 за дейности по асистирана репродукция.

От 2018 г. са променили правилника и финансират четири инвитро процедури, както и замразяване на яйцеклетки на онкоболни момичета. От думите ѝ стана ясно още, че с малко са се увеличили кандидатите за инвитро процедури у нас.

"През 2022 г. са финансирани 4774 процедури, което е с 3% увеличение спрямо 2021 г. Миналата година са родени 1563 деца след инвитро процедури. За тях са изплатени 19,086 млн. Опитваме да убедим правителството да бъдат отпуснати повече средства за тази дейност", посочи д-р Мария Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: инвитро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе казваха ви че "ваксините" действат, някой не вярваха.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Това за 24-годишната баба си го мърмори когато оставаш сам под юргана и упорито мъчиш Десислава и Левислава да съживят онова нещо, ама то упорства да си стои клюмнало.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Жените не чакат докато станат на 35, а упорито си търсят СЪПРУГ, годен да бъде баща и глава на семейство. Ако може да избира, българката предпочита да си роди децата след като се омъжи и преди да е навършила 30 г. Само че глезените мамини синчета чакат да станат не на 35, а на 60 г. и чак тогава започват да се оглеждат за заместничка на маминка, която хем да се грижи за тях като майка, хем да подпомага изхранването им след пенсиониране. И, ако може, да е под 35 г. Това за 24-годишната баба
10
10
 
0
 
! Отговори
преди 9 месеца
Няма никаква нужда да бъдат създавани нови хора. Освен ако не смятате нуждата от нови роби за системата и като допълнително пенсионно осигуряване. Това не е като нужда да се храниш и да се изхождаш по голяма и малка нужда. А именно желание да си имаш домашен любимец, кученце с човешка глава за да си го разхожда в парка. Просто жените чакат да станат на 35 години но тогава веч е късно а и е престъпление заради уврежданията на децата. Максимума е на 24 години, след това дефектна пробита баба.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 2 Какво общо има ЛГБТ с ин витро процедурите па ти???Де го чукаш, де се пука!Сега и глобалното затопляне ще кажеш е виновно тъй ли?!
8
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
До: запозната Извинявай, не се обиждай, но аз съм запознат, ти не си.Вече има и нови ин витро процедури без никаква хормонална терапия за жената.Ако си с мъжки фактор може да се поинтересуваш.
7
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Заглавието е неправилно!Увеличават се нуждаещите се от ин витро процедури, а не "желаещите"!Това не е концерт по желание, не е като да отидеш на козметик или на фризьор.
6
8
 
5
 
! Отговори
преди 9 месеца
Значи грабеж за 4700 процедури, само 1500 родени. 30% успеваемост, обаче се плаща в пълен размер независимо от резултата, по 12 Хил средно на дете. Някоя може от първия, друга да прави хиляда опита. И то за човек който не ви е искал да го създавате и да го обричате на старост нерадост, просто защото някоя жена иска домашен любимец с човешки облик и ние всички трябва да платим.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В цял свят се наблюдава масово увреждане на репрудуктивните способности на мъжете и жените. Нивата на тестостерон сред мъжете са се сринали десетократно в последното десетилетие, в основно заради ужасната диета(ненаситени мазини, алкохол, соя, захар), начина на живот (ограничена физическа активност, лиспа на спорт, некачествен сън), стрес, ксеноестрогените в пластмасата, държането на телефоните в джобовете и т.н. За женните не знам чак толкова, но сигурно факторите са подобни.
4
4
 
2
 
! Отговори
Запозната преди 9 месеца
Престъпници, само увреждате жените и нищо, ама нищо не правите
3
3
 
1
 
! Отговори
В наше село преди 9 месеца
Трима *** правиха услуги.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Благодарете на ЛГБТ+пропагандата. А и почитателките на есбос да си плащат сами процедурите,моля!
1
10
 
13
 
! Отговори
и е те така преди 9 месеца
благодарете на бкп и кпсс за това че криха чернобилската катастрофа ! последствията за това ше плащат поколения хора .