Масовото използване на антибиотици води до антимикробна резистентност

СЗО с ново проучване заради пандемията от COVID-19
20
Масовото използване на антибиотици води до антимикробна резистентност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация, предаде БНР.

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа "в случай, че помогнат".

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: антибиотици
Още от Здраве
4 упражнения, с които може да изгорите много калории
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АИ ще измисли нови антибиотици. Мързеливите учени спряха да търсят антибиотици, защото има вече много. Учените от 40-те-50-те и 60-те измислиха всички антибиотици. Изкуственият интелект ще мисли, а учените стават все по-*** и лъжливи, като повтарят от десетилетия, че антибиотиците спират да работят, а климатичните промени вече трябваше да ни унищожат, океаните да ни залеят. Учените вече правят псевдонаука, защото политиците за това им плащат.
19
2
 
3
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Фирмите производители сключват договори с лекарите. Така лекарите получават пари от новите антибиотици, за това ви ги и предписват. Не си мислете, че на тях им пука, че имало антибиотик за 5-8-9 лева, който би свършил същата работа, както този за 44 лв., който са ви предписали. И дори бил с по-чисти съставки спрямо оригинала. На тях (лекаи и производители) им трябват вашите пари, дори ако трябва да минат през труповете ви, за да ги вземат.
18
2
 
3
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Резустентността е временна. Ако въпросният антибиотик не се ползва 2-3 г., тя отшумява. Това обаче не ви го казват, за да си мислите, че ще настъпи катаклизъм и... защо да не си купите нвоите много по-скъпи антибиотици? Купете си ги де! Шефовете на техните компанни искат да си купят нови мерцедеси.
17
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Лекарите са специалистите, които имат знанията и достъпа до лабораторна информация за да предпишат най-подходящия и навременен антибиотик. Безумната стратегия на здравните власти да не се предписват антибиотици, в съчетание с масовата практика да се ходи болен на работа (да не разсърдим шефа) доведе до тези трагични резултати. Не е Ковид. Навремето при простуда болния оставаше вкъщи 3-5 дни докато се излекува напълно. Сега не е така.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз не познавам и не използвам ей тъй тези антибиотици каква е тази кампания против хората да не се лекуват незнам
15
2
 
4
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Лекарите не изписват антибиотици при простуда, защото така им е наредено. Вирусната инфекция постепенно преминава във вторична бактериална инфекция. Тоест вместо да унищожат болестотворните микроорганизми в началото, лекарите нарочно оставят организма да се "пребори" сам. Резултата го виждам работа през зимата. Всеки киха и кашля по един месец и разнася заразата. Гениална медицинска стратегия. Евала!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А когато се крихте от тестове за ковид и се самолекувахте с антибиотици на килограм? Пак ли лекарите ви са виновни?
13
2
 
3
 
! Отговори
Шишо преди 1 седмица
Кога личния ви лекар е изявил желание да вземе секрет за микробиологично изследване по време на простудно заболяване? Спомням си за последно такъв случай в моето детство. Как лекарите изписват антибиотици, без да са сигурни какъв е бактериалния щам. Тоест проблема е причинен от здравната система не от пациентите.
12
2
 
3
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
Да, и удобно не се споменават фактите че както естествени антибиотици така и бактерии устойчиви на антибиотици съществуват в природата от милиони години. Много по-изгодно е за това да обвиняваме хората.
11
2
 
3
 
! Отговори
АреСя преди 1 седмица
Туй друга шорошка пропаганда като с електрокарите и слънчевия ток. Аре шорошоидите да не пият антибиотици и да не забраняват на другите. Мен Есср и натю не ми трябват
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СЗО ни подготвя за новата пандемия, която ще е бактериална и с резистентни на антибиотизи бактерии. Но това е все още конспирация. До момента, в който се сбъдне. И разбира се накрая ще са виновни хората, защото са пили много антибиотици и са напарвили бактериите резистентни.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А аз вече имам няколко познати, които получиха тежка Бактериална инфекция точно след виресна такава и Не желаеха да приемат антибиотици. Едва ги спасиха в.болницата с 2 вида АБ. Тъй че - всичко с мярка и Навреме!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СЛЕД 3 дни Вирусна инфекция се включва И бактериална такава. НЕ знам как са изследвали това си твърдение, тъй като едва ли са им правили на всички болни - ПОСЯВКА за бактерии И гъбички от БРОНХИАЛЕН секрет. МНОГО ЛЪЖИ!!! РЕЗИСТЕНТНОСТТА СЕ ДЪЛЖИ НА ТОНОВЕТЕ АНТИБИОТИЦИ ВЪВ ВЕТЕРИНАРНАТА ПРАКТИКА ЗА ЖИВОТНИТЕ - бройлери, телета, св.и.не и подобни
7
1
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
Ти имаш ли идея изобщо за какво се използва антибиотик? Главата си залагам, че не.
6
4
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Аз ползвам антибиотик ако вече ще умирам ...Но покрай мен за един *** и вече пият !
5
1
 
1
 
! Отговори
КОН СПИРАТОР преди 1 седмица
КОНСПИРАТОРИТЕ - пак прави - от самото начало питахме защо тровят хората от първия ден! С два и три различни антибиотика! Как е възможно за всичко да сме години преди СЗО???
4
0
 
12
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
"Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция". А вие от къде знаете колко хора избягнаха хоспитализиране точно защото тихомълком вземаха азитромицин веднага щом усетеха първите симптоми на COVID ? Навремето лекарските протоколи диктуваха че при организъм, видимо отслабнал от вирусна инфекция, се прилага и профилактично антибиотик за да се предотврати вече много вероятната последваща бактериална инфекция.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото по-дълго влачи човек една инфекция, толкова по-големи и необратими са пораженията върху организма. Може и това да е целта на поредната кампания срещу доказали ефективността си медикаменти. Имам доста колеги, увредени папагали, които се лекуват с билкови извлеци под формата на таблетки и швecтepoви соли например. Като им тръгнат сополu u кашлица септември месец,та до края на май не приличат на хора. Добре се лекуват,само да не си около тях.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добрутро! За това се алармира от поне 20 години.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям рев е бъде. Сега никой не го мисли, но антибиотиците се изписват на поразия!