Спряха подмяна на лифт в Банско заради незаконна сеч

Инвеститорът обещал, че няма да сече дървета, но...
16 юли 2010 16:56,
9
Спряха подмяна на лифт в Банско заради незаконна сеч
Снимка: Булфото

Дейността по подмяната на седалковия лифт Бъндеришка поляна–Коларски път е преустановена до изясняване на обстоятелствата, свързани с изсичането на дървета по просеката, съобщиха от МОСВ.

Съоръжението е разположено в зона Бъндерица на ски-зона с център Банско.

През юни „Юлен” АД – концесионер на ски зона с център Банско, внесе в МОСВ инвестиционното намерение за подмяна на съществуащ 4-седалков лифт с 6-седалков.

Според документацията е предвидено подмяната да се извърши в рамките на съществуващо трасе на стария лифт, не се предвижда увеличаване на дължината на трасето и площта на съществуващото съоръжение.

Фирмата изрично е декларирала, че няма да се засягат нови площи освен вече усвоените и не е необходимо допълнително изсичане на дървесна и храстова растителност.

Въз основа на тази документация министър Нона Караджова постанови решение, да не се извършва ОВОС на инвестиционното предложение.

В решението са поставени условия към инвеститора, задължителни за изпълнение: да не се допуска изсичане на дървета и храсти за разширяване на съществуващата просека, както и усвояване на нови терени извън съществуващата инфраструктура.

Проверка от Дирекцията на Национален парк „Пирин” обаче, направена по сигнал на природозащитни организации, установи, че в хода на изпълнението на инвестиционното намерение нерегламентирано са отсечени 25 дървета – ела и бяла мура, което е в нарушение на условията, поставени от министъра на околната среда и водите.

Дейността по подмяна на съоръжението е спряна със заповед на директора на НП „Пирин”, която е връчена за изпълнение на „Юлен” АД. Обжалването на заповедта не спира изпълнението й.

Още по темата

От фирмата е изискана допълнителна информация, за да бъдат предприети необходимите наказателни процедури съгласно действащата нормативна уредба за опазване на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
БатКиро преди 13 години
"Витоша Ски", 'Юлен" и "Рила Спорт" - три престъпни организации, за които трябва да обявим граждански линч.Да ги оваляме в перушина тези ***!
8
0
 
0
 
! Отговори
бесило преди 13 години
на въжето на най-високото дърво и а да видим друг дали ще посмее да не спази закона
7
0
 
0
 
! Отговори
vun ceko ot aleko преди 13 години
facebook/home.php?#!/group.php?gid=122461551104676
6
0
 
4
 
! Отговори
tiskali преди 13 години
toq investitor e za zatvora , zaedno s podkupnite upravnici ot Bansko.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е щом на Нона Караджова са й осигурили пиячка в големи количества ... всичко е възможно.
4
0
 
9
 
! Отговори
жоро преди 13 години
Сега разбирам Юлен са увеличили незаконно двойно площта на ски зона Банско. Лошото е, че са ги спряли за малко да уточнят размера на рушвета и пак ще се продължи със строителството - както беше с незаконния път до хижа Пионерска в Рила. Разбойници са и от МОСВ и от Юлен...
3
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 13 години
6to li ne se uchudvam na mutreno-maloumnata postapka, kakto i na velikata misal u negovata glava "az sam golem i moem da si praim kot si reshim..."Neka da mu trasnat edno soldina globa...ama MNOGO shte se nakefqqqqqq! MNOGO!!!
2
0
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Да Сливенския е, но не това е проблема...Добре че се формира гражданско общество у нас.
1
2
 
6
 
! Отговори
от Сливен преди 13 години
що сти сложели сливенския лиф към Карандила

Спонсорирани публикации