Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък

Журналисти под прикритие им обещават лукс телефон
Обновена: 2 дек 2010 14:28 | 2 дек 2010 07:10,
515
Дилемата на депутатите – закон или скъп подарък
Снимка: БГНЕС

С какво се занимават българските депутати в работно време? Журналисти под прикритие от bTV и „168 часа”, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи.

Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.

Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа в сряда, по време на гласуването на така наречения данък колиба, парламентаристи започват тихомълком да напускат залата.

Групата включва депутати от всички партии.

38 депутати са поканени на скъпо парти в луксозен хотел, като им е обещано за подаръци суперскъпи мобилни телефони, струващи по над 6000 лева бройката. 16 народни представители се поддават на изкушението.

Това са: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Деян Червенкондев - от ГЕРБ, Кирил Гундеров - от "Атака", Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева - от ДПС, Бисерка Петрова, Дарин Матов - от РЗС, Румен Такоров - от БСП, Димитър Чукарски - независим.

На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри”.

На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като журналистите разкриват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така:

„Вие видяхте, че над десет колеги бяхме… Вие използвате името на една компания… Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер”.

Ето как протече разговорът с друг депутат - Митхат Метин:   

- В момента тече ли заседание на Народното събрание?
- Да!
- А вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте... Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения вътре във… и трябва да присъства и да гласува, той не е служител...
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- .... (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от... с колеги... ето можете да видите там колеги... наши има... бях поканен... решихме да се отзовем и се връщаме в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още по темата: НС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
39
 
! Отговори
Маина преди 13 години
Сигурно робството ни е заложено в гените след като търпим такива *** да правят правилата по които живеем всички.Затова поощрявам децата си да се махат именно защото ги обичам и им желая доброто.Срамувам се заради държавата си.
30
1
 
34
 
! Отговори
vetrilo преди 13 години
абе няма ли тая зган да я изметем вече от парламента ....та те са неграмотни и алчни продажници!!!!!!Всички!!!!!!..докато такива правят закони -калта ще е до шия !!!!
29
0
 
41
 
! Отговори
123 преди 13 години
Алчен, по-алчен, най-алчен, ДЕПУТАТ! - това са те "нашите" депутати! Нещо тршбва да се промени в тази държава от която бягат лекари, а депутатите се продават (те са се продали преди това) за един телефон, когато ДЕРАТ народа с високи цени и данъци. Те горките живеят в един друг техен измислен свят, в който има пари, лукс и чакат скъпи подаръци! Срам ме е, че живея в тази държава, но няма как ... Много са верни думите на Алеко за политиците ... всите са маскари!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
А дилемета трябва да е с вибратор или с бай *** ...
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаше един плешив убавец,ами той не може да говори правилно,ще падна от смях.
26
0
 
39
 
! Отговори
HIT преди 13 години
А НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ОБУЧЕНИ СПАСИТЕЛИ ОТ ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА СА БЕЗРАБОТНИ ЗАРАДИ ТАЗИ *** ПРИЕМАЩА ЗАКОНИ ОТ ПОДАРЪЦИ.
25
1
 
34
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Ако замените присъстващите с други,ще се получи същият резултат.Корумпирани,алчни и ненаситни.За един телефон ще продадат род и Родина.Възмутен съм.
24
1
 
46
 
! Отговори
Сън преди 13 години
Пълни нещастници, на всичкото отгоре имат наглостта да говорят за нарушение на закони. За пореден път се видя що за стока сте. Никой ли не можа да напомни поне не ГЕРБ - какво стана с обещанието им депутатите да ходят редовно на работа в залата, и да има наказания!
23
0
 
64
 
! Отговори
браво преди 13 години
За първи път да ми хареса действие на журналист.Досега винаги бяха в услуга на някого.Пееха за който им плаща. Но явно понякога има изненади.Браво. А за депутати...изненада е,... че само 15 са се отзовали!***,***,***...........
22
1
 
29
 
! Отговори
лъснаха им дирниците преди 13 години
Да им орежат заплатите с толкова пари, колкото е цената на предложените им телефончета. При 240 депутата, законът се прие с одобрението на само 83 от присъстващи в залата малко над половината.Следващия път да им предложат нещо по-скъпичко, но да го предложат ден преди важно за държавата гласуване и то на сутрешно мероприятие, па да ги видим как ще се разкъсат между келепир-закуската и депутатската си клетва.:))))))
21
1
 
22
 
! Отговори
ВР преди 13 години
От древни времена интереса клати феса , така че напълно нормално е депутатите да предпочетата личното облагодеталстване пред ангажимента им приет пред обществото. Всеки знае и две и двеста , ама наште депутати са отворили дупище като за 2200. Но народа е стадо овце и на предишни и на бъдещи избори ще бъде поведен натам накъдето го насочи гегата.
20
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези 15, тъй наре4ени народни представители. трябва да напуснат парламента.Незабавно! За тях комерсиалното е над моралното и нямат работа повече там!!!БРАВО,ЖУРНАЛИСТИ!
19
12
 
24
 
! Отговори
тикваря преди 13 години
Поредния силен шут в озъбената,хищна морда на мутрокомунистите тиквени!!!Биите Гейберастията....
18
0
 
76
 
! Отговори
електорат преди 13 години
АКО ТОВА БЕШЕ СТАНАЛО В БЯЛА ДЪРЖАВА , САМИЯ НАРОД ЩЕШЕ ДА ГИ ПОМЕТЕ КАТО ТОРНАДО!!!!
17
0
 
66
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
На никой от депутатите не направи впечатление името на бутика, който предлага подаръци - Клаус Барби. Това е нацисткият военнопрестъпник, палачът от лион, шефън на Гестапо във Франция. Лакомията на политиците загърби морала във всичките му измерения. Политическият елит изглежда като пръдня във храм - грозно и цинично...
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
интервуто с Метин *** в потресаещо....
15
0
 
47
 
! Отговори
аман преди 13 години
За първи път от толкова години много българи няма да се радват на празниците. Защото нямат нито какво да сложат на масата, нито пари за подаръци, нито настроение.
14
0
 
59
 
! Отговори
BuKuTy преди 13 години
И пак нищо... Всичко ще мине и замине, и пак ние данакоплатците ще си седим в мизерията, а те ще ходят по хотелите, вместо да са на работа :@Нека взимат тринадесата, четиринадесата... що не и двадесата заплата, а да има хора чудещи се как да свъжрат двата края...Как после човек да има доверие в която и да е парламентарна група?!Жалко е, че който и да дойде на тяхно място май ще е същото...
13
0
 
75
 
! Отговори
999 преди 13 години
Като чета какво е славословил Лъчо Т. за тия телефони, се сещам за случката в самото начало на демокрацията, дето един депутат тръгна да разказва за отличните междудържавнически отношения с Нубия... 20 години минаха - и НИКАКВА ПРОМЯНА - все същите ***, умствено ощетени и морално принизени управници. Само имената се сменят. И още нещо - щом за едни телефони са готови да се продадат така елементарно, какво остава за големите далавери... Ние сме безнадежден случай! Горките ни деца!
12
13
 
33
 
! Отговори
Българинът преди 13 години
Ето затова да живей Алексей. Може да е мафиот, ама поне явен. Всичкипочти в парламета са гюведжии. Я им обещайте по една скъпа кола та да видите - един няма да остане