Никакви бурки вече във Франция

Влезе в сила забрана за носене на дрехи, покриващи лицето
Обновена: 11 апр 2011 14:40 | 11 апр 2011 10:10, Елка Василева
158
Никакви бурки вече във Франция
Снимка: Reuters

Във Франция влезе в сила закон, който забранява на хората да скриват лицето си, когато са на публично място. Това се отнася по-специално за мюсюлманките, които носят бурка.

Съгласно новите нормативни правила всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, намираща се на улицата или в парка и е облечена с дреха, закриваща лицето й, може да бъде глобена със 150 евро.

Хората пък, които принуждават жените да носят дреха, закриваща лицето й, ще бъдат наказвани още по-строго – с до две години затвор.

Позицията на правителството е, че скриването на лицето на публично място е в противоречие със самото устройство на Франция. Освен това тази практика принизява статута на жените, което е несъвместимо с френското разбиране за равенство, пише ВВС.

Още по темата

Жители на страната като цяло, включително и мнозинството мюсюлмани, са съгласни с тези аргументи. Онези, които се обявяват против – малък брой ислямисти и такива, които са за свобода за всекиго, едва ли са в състояние сериозно да повлияят върху общественото мнение.

Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка.

Според критиците на президента Никола Саркози неговата позиция по този въпрос е изключително популистка и че по такъв начин просто се опитва да спечели по-голяма подкрепа от избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Францияпаранджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
29
 
! Отговори
ЛЛ преди 13 години
Много ще се радва това да стане и във Великобритания. Тук в Лондон е пълно с нинджи с адидаси. Много ще се радвам да го приемат и нинджите да си заминат. Хем няма да има толкова голяма ***, хем ще облекчат малко данъчната ставка :)
27
3
 
18
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Аз лично познавам жени, които трябва да си покриват лицата на публични места. Изкарват ангелите на децата.
26
0
 
26
 
! Отговори
qui que ce soit преди 13 години
БРАВО !
25
1
 
39
 
! Отговори
99999 преди 13 години
А кога шарените *** в България !!!!?
24
0
 
25
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
# 20Ванка, на теб през зимата като ти е студено бурка ли носиш?
23
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия пингвини трябва да си ходят откъдето са дошли, не стига че се възползват от социалната им система, която ги хрантути, като нашите ***, ами са толкова нахални, че изобщо не ги интересува, че живеят и ползват благата в една християнска държава. Из цяла Европа нацвъкаха джамиите си и реват за религиозните си правата. Абе същата *** като при нас. Тук пък построиха над 2000 джамии в последните 15г. Даже и да няма турчин в някое село в Родопите, джамия пак се строи, така се опитват да .
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така облечени, тия са готови да влязат в банка, да извадят автомата изпод робата, и да завикат "Вадете парите!"
21
2
 
29
 
! Отговори
Мераклия преди 13 години
Не бурки, а хурки трябва да играят по дебелите арабски ***, запотени и миризливи, сладострастно потръпващи под черните одежди.
20
4
 
14
 
! Отговори
ivan преди 13 години
***, prez zimata kato e studeno kakvo pravim? te gi dokaraha mangovcite da se ebat i da gi hranim sega pishman zaradi nqkakvi burki, na korabite i obratno v mama afrika. *** i maimuni!
19
1
 
48
 
! Отговори
. преди 13 години
Браво на Саркози! Който иска да е инкогнито, да крие самоличността и лицето си да си стои в къщи или да се връща там от където е дошъл. С две думи, щом искат да живеят в чуждия дом и той да стане и техен, длъжни са да спазват установения ред и правилата там.
18
1
 
45
 
! Отговори
Петров преди 13 години
А, такааааааа ! А сега си представете, такава мярка да бъде, не приета, а само предложена в България, какъв вой ще се нададе. Ще бъде обявена за недемократична, фашистка, рушаща "етническия модел в България", "противоречаща на Конституцията" и на "Европейските норми". Ще има заплахи за "етническия мир" и пр. демагогски упражнения. 'Щото България е с по-развита демокрация отколкото Франция?!
17
1
 
19
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Шъ са сетят кашкаваладжиите, шъ са сетят!
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Встрани от тях-пазачът,да не ги открадне някой.И като "истински кавалер" крие само себе си под чадъра...Не знам тези жени как приемат така безропотно да ги третират като ***.
15
0
 
39
 
! Отговори
БТК преди 13 години
БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!БРАВО!
14
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
eто това се казва Правителство - нищо не ги спира - изгониха *** от страната си, сега и за буките - БРАВООООООООООО! Какво е това правителство - нито го спира ЕС, нито ЕК, нито някакви организации - това се казва КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ! А не като нашите да подкрепят *** и всичките промени да са в техен интерес.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 6Правилният въпрос е те какво ще ни правят, че при демокрацията мнозинството решава. Предполагам, че ще ни търпят докато ги обгрижваме. Питам се обаче какво ли ще ни се случи когато вече нямаме сили за това.
12
11
 
11
 
! Отговори
John преди 13 години
Всъщност жените на тия са едни големи, дебгели и гозни каци и не е лошо да ходят скрити за да не развалят естетиката на средата!
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много добре са го измислили французите!Хайде сега и нашите умноглавци да се поучат и да въведат строги мерки относно *** напаст!На пингвините им резнаха бурките...на нашите да им резнат социалните помощи та да се плодят по-малко!
10
1
 
38
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Нали бяхме франкофони по едно време.Логичният въпрос тогава е:А в България до кога с тези пингвини и *** шалвари?
9
0
 
33
 
! Отговори
Късно е либе за китк преди 13 години
Франсетата се сетиха, ама много късно. Вече арабите са прекалено много за да се справят. Сами са си виновни !Ние сме тръгнали по техния път с нашите любими братя римляни и ще си патим !