Финално: Бурките забранени във Франция

Предвидено е наказание и за мъжете, заставящи жените да покриват лицата си
15 сеп 2010 09:30, Елка Василева
207
Финално: Бурките забранени във Франция
Снимка: БГНЕС

Горната камара на френския парламент практически единодушно подкрепи във вторник вечерта забраната за носене на бурка на обществени места.

Против законопроекта, който през юни беше одобрен от долната камара, гласува само един сенатор.

Законът ще влезе в сила след шест месеца, ако не бъде оспорен пред Конституционния съд. Новината предизвика бурни реакции и моментален ответен удар - в понеделник вечерта анонимен глас заплаши, че в района на Айфеловата кула има поставена бомба.

За нарушителките на закона е предвидена глоба от 150 евро. Бурката няма да им бъде сваляна направо на улицата, а жените ще бъдат отвеждани в полицията за установяване на самоличността, посочва ВВС.

Наказанието за мъжете, които заставят съпругите си да носят бурка извън дома им, ще бъде една година затвор.

Законопроектът предизвика бурни критики срещу кабинета и лично срещу президента Никола Саркози от страна на правозащитни организации. Предложението на властите обаче има широка подкрепа сред обикновените французи.

Привържениците на законопроекта казват, че забраната ще засегне едва малка част от мюсюлманките, които напълно покриват лицето си – те са по-малко от 2000. По думите им този законопроект е далеч по-безобиден от забраната за носене на забрадки, които покриват косата, въведена във Франция през 2004 г., пише ВВС.

Общо във Франция живеят най-много мюсюлмани в сравнение с останалите страни в Европа  – около 5 милиона.
 

Решението на Сената може да бъде оспорено пред Конституционния съд, като за това обаче се изисква петицията да бъде подписана от най-малко 60 сенатори.

Още по темата

Според анализаторите предвид настроенията във френското общество и в парламента толкова несъгласни няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: ФранцияНикола Саркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е народ, това са политици! Във важните неща-единодушни. Нека си приказват в ЕС, нека ги критикуват в Брюксел! Всички знаят, че ФРАНЦУЗИТЕ СА ПРАВИ. В страната, която са си уредили, ще живеят така, както те решат. Който много се е загрижил за мюсюлманите и за ***, да ги прибере, да ги интегрира и превъзпита! Хайде да видим колко века ще му трябват, ако изобщо постигне нещо.
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vreme beshe , a sega i v Evropa..........
197
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Номер 199Добре тогава как ще ми обясниш бог Тангра със Зороастризма???И друго - защо нямаме шах Аспарух, шах Кубрат, шах Крум? А имаме ханове/канове?
196
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прабългарите идват от източен Иран, те са се движили. Религията им е била Зароастър. Оттам идват и познанията им за слънце, луна, огън, пламък, светлина.Живяли са и на др.места в Азия и се срещат с др. култури по онова време.Много по късно по исторически причини Бг. става плячка на Османската Империя.Когато българите идват на Б. полуостров не е имало никакви т.нар. славяни. Имало е неорганизирано поселение но не славяни.
195
1
 
4
 
! Отговори
Gotika преди 13 години
Айде няма нужда да копираш извадки от "Македонски митове и легенди". Този текст няма никаква научно-историческа стойност. Все едно чета детска книжка за 5 клас, защото общо взето иформацията, с която заливат македонските българи от 60 години насам е на ниво 5 клас. Виждала съм скопски учебници за гимназисти - скандално е.
194
2
 
4
 
! Отговори
ми преди 13 години
Горещи поздравления за това решение!!!
193
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес няма ли новина за Боко Тиквата?Докога ще ви чакам????
192
3
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 193Съгласен съм, точно така е.Има разлика и то доста голяма. На турски език обаче мисля че тази разлика е заличена, и точно такива опити има в тази насока - да изкарат че всички други народи са чисти турци, което просто не е вярно.А в предишното си мнение написах, че мисля за най-вероятно прабългарите да са били смесени тЮркски племена със фино-угри и още не знам какви.
191
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 191Мое мнение:Няма солидна логика в това, защото прабългарските владетели са били ханове (или канове - все тая), докато иранците/персийците са имали шахове (или шейхове).Освен това за персийците религията е била зороастризма, докато за прабългарите - тенгризма, същата религия за много тюркски народи.На турски бог е "танръ". Аллах е арабска дума.Но това не значи че са били тюрки. Най-вероятно са се омешали както фино-угрите. Не случайно имаме общи корени със съвременните унгарци.
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има разлика между 'турски' и 'тюркски'. обикновено тази разлика не се забелязва, но е важно да се разбере.
189
1
 
2
 
! Отговори
55 преди 13 години
И при нас така трябва да се решава - а не 100 *** като протестират и управляващите да се отказват!
188
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мога да кажа мое лично мненеи. българите са източноиранци, защото има мн. сходни думи, но това е един друг някогашен Иран - Персия. българите са живяли и в Хиндокуш - днес Афганистан, тогава Аф. и Пакистан са били едно цяло. на Балканският п/ов са живяли пак българи. но това за сега е трудно за обяснение.
187
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 189Разбира се че може да допълваш. Изобщо нямам представа "Караибрахим" дали е турчин или българин, и честно казано ми е все тая.Обаче сърбежа си го има както се изрази.Има такива течения в двете посоки: Едни се опитват да изкарат прабългарите почти турци, докато други се опитват да ги изкарат иранци.А истината е някъде посредата. Съвременният унгарски език също както прабългарския има много общо с турския, но не е турски. Освен това е официален в ЕС докато турския не е!
186
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мога ли да допълня, ако ми позволиш ? Ами този Караибрахимоглу какъв език говори ? Аз считам езика - над всичко. Та този Караибрахим говори - български, но нещата за които МУ се говори отвътре... са само един сърбеж - нищо повече от сърбеж.Начеса ли се Ибрахимоглу ?
185
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Кара Ибрахим (номер 143)А що се отнася до въпроса за "гащите", не тълкувай термините както дявола чете евангелието! В случая става въпрос дали жените да носят панталони (а не шалвари) или не.Терминът е панталони - на латински "femoralia":"sive vos, sive feminae vestrae, sive deponatis, sive induatis femoralia, nec saluti officit, nec ad virtutum vestrarum proficit incrementum".Откъде ги нарисува тия "шалвари" само???
184
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Кара Ибрахим (номер 143)Кара Ибрахиме, специално си направих труда да изнамеря въпросите с отговори от папата.Нищо от това което цитираш не съответства на фактите.Въпрос номер 68 се отнася до това, колко дена след като е родила една жена няма право да влиза в църква: Chapter LXVIII. Поне доколкото мога да чета римски цифри това е 66 нали така?
183
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Кара Ибрахим (номер 143)Ибрахиме, къде ги четеш тия измишльотини?Прабългарите преди да бъдат покръстени са имали бог Тангра а не Аллах.Затова типично ислямските обичаи като многоженство, носене на шалвари, *** и забрадки не са им били присъщи.Не е случайно съвпадението че на турски бог е "Танръ". Аллах е арабска дума за бог, която е навлязла в Турция с исляма по-късно!
182
1
 
2
 
! Отговори
.!. преди 13 години
А тоя *** си мисли , че е обидно да имаш тракийска кръв ... траките са народ с изключителна култура , а ти си представите на едно от най-нисшите и свирепи племена , което всички съседи да дори и западните народи ненавиждат и се гнусят ...
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На какъв език пишеш ти - пост Караибрахим ? О неразумни юруде !
180
1
 
3
 
! Отговори
Дедо до Кара Ибрахим преди 13 години
Момче, стига с тези публикации! Винаги съм се смущавал, когато някой перманентно цитира не собствени, а чужди разсъждения и публикации. Абрахам Линкълн е с доказани по генетичен път корени, които са типични за населението на Ливан. Може, ако съдим по името му, и да е с юдейски корени, но всички знаем че един от "бащите на САЩ". Също така знаем, че при изборът на официален език на Щатите, англофилите са надделяли с 4 гласа мнозинство над германофилите.