Никакви бурки вече във Франция

Влезе в сила забрана за носене на дрехи, покриващи лицето
Обновена: 11 апр 2011 14:40 | 11 апр 2011 10:10, Елка Василева
158
Никакви бурки вече във Франция
Снимка: Reuters

Във Франция влезе в сила закон, който забранява на хората да скриват лицето си, когато са на публично място. Това се отнася по-специално за мюсюлманките, които носят бурка.

Съгласно новите нормативни правила всяка жена, независимо дали е французойка или чужденка, намираща се на улицата или в парка и е облечена с дреха, закриваща лицето й, може да бъде глобена със 150 евро.

Хората пък, които принуждават жените да носят дреха, закриваща лицето й, ще бъдат наказвани още по-строго – с до две години затвор.

Позицията на правителството е, че скриването на лицето на публично място е в противоречие със самото устройство на Франция. Освен това тази практика принизява статута на жените, което е несъвместимо с френското разбиране за равенство, пише ВВС.

Още по темата

Жители на страната като цяло, включително и мнозинството мюсюлмани, са съгласни с тези аргументи. Онези, които се обявяват против – малък брой ислямисти и такива, които са за свобода за всекиго, едва ли са в състояние сериозно да повлияят върху общественото мнение.

Повече въпроси обаче предизвиква друго: необходима ли е подобна тотална юридическа забрана, когато според най-смелите оценки в цяла Франция има не повече от 2 000 жени, които носят бурка.

Според критиците на президента Никола Саркози неговата позиция по този въпрос е изключително популистка и че по такъв начин просто се опитва да спечели по-голяма подкрепа от избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Францияпаранджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
30
 
! Отговори
иво преди 13 години
Ей в такона държава искам да живея
47
1
 
31
 
! Отговори
Франкофон преди 13 години
Французите са смел народ, претвориха слабостта си в сила и толерантността обориха с правни аргументи.
46
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
французите са сериозна нация, обединиха се пред врага (***) и победихаа тука у нас държавата скоро ще изчезне,защото се е превърнала в развъдник на роми
45
1
 
30
 
! Отговори
Буркина Фасо преди 13 години
Дълбок поклон пред французите! Дадоха ни пример как да се държим с нашите мюсулманско население- *** и турско.
44
0
 
32
 
! Отговори
До 38 преди 13 години
Валя, права си. Но *** не раждат деца с намерение да ги отглеждат старателно, да ги възпитат и да им дадат образование. *** у нас създават чавета, за да си набавят по този начин пари за ракия, цигари и, ако остане нещо - и за малко хляб. А ***, щом проходи, го пускат на улицата само да се грижи как да оцелее.
43
0
 
19
 
! Отговори
ас преди 13 години
Ехххх край с Нинджите във Франция :Д
42
2
 
19
 
! Отговори
do 41 преди 13 години
ВИНАГИ МЕДАЛА ИМА ДВЕ СТРАНИЕ ЕДНАТА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ И РАСИЗЪМ ЗА НАС А ЗА ФРАНЦУЗИТЕ ДЕМОКРАЦИЯ И НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ,ДВОЙНИЙТ СТАНДАРТ Е В ПЪНА СИЛА...
41
0
 
31
 
! Отговори
г0г преди 13 години
Дано с прочитането на тази новина повече хора разберат, че в рамките на ЕС страните членки могат да си решават проблемите, а тук на нас ни пробутват друго.
40
1
 
25
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Да го направим в цяла Европа това!!!!!!!!!!
39
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега във Франция. По-късно и в останалите страни на Европейския съюз. Жалко за мюсюлманите.
38
0
 
22
 
! Отговори
Валя преди 13 години
Така е - тези само се възползват от социалните помощи на страните, в които живеят. Точно като ***. Само че *** нямат грам мозък - с българските детски и социални няма как нормално да гледаш дете... което е много тъжно за децата.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тея черните кат некви извънземни бе,само плашат хоратакато нищо да изкара некой калашник под бурката(килима)
36
0
 
32
 
! Отговори
Продълж. на 29 преди 13 години
Ако една и съща жена повече от три пъти си позволи да разиграва така полицията,да бъде екстрадирана от Франция и да върви където ще.Съзнавам,че това са си вътрешни работи на Франция,но давам мнение,защото мисля,че рано или късно,във връзка с подобни въпроси ще се въвеждат едни и същи правила за целия Европейски съюз.Ще дойде редът и на онези нещастници,които си въобразяват,че ще е вечна у нас тази мухльовска толерантност,заради която хрантутим готованци,а те започват да се размножават на 11г.
35
4
 
8
 
! Отговори
df преди 13 години
БУРКИНА ФАСО *** НЕ МОЖАХА ДА СЕ ОПЪНАТА НА ЕВРЕЙСКИЯ МАСОН САРКОЗИ.И САРКОЗИ *** И *** И ТЕ ***.ОТ ЕДНО И СЪЩО ТЕСТО А СЕ МРАЗЯТ КАТО ИЗВЕРГИ...МУСАД КАТО ВИДЯТ НЯКОЙ ПО ЧЕРЕН ОТ ТЯХ И ПОЧВАТ ДА ГО СЛЕДЯТ...
34
0
 
25
 
! Отговори
MAPA преди 13 години
Най важното е че ако жената не си покаже лицето ще и спрят всички социални помощи и детските,а те имат по 10 деца.ще ги принудят сами да си се приберат в арабия.В БГ трябва да се забранят ДПС,турските новини и фереджетата
33
5
 
9
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
И с бурки, и без бурки, арабите и черните са ги превзели отдавна...
32
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО! Евала на французите. Само нащте още търпят *** на дпс!Да се приеме закон всички *** и турчеещи се в Анадола... Да си развиват исляма там. Тук е несъвместим с устройството на християнска България!
31
0
 
25
 
! Отговори
Петльо преди 13 години
Еваларка на галите, това е парекселанс кръстоносен поход срещу арабелите.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лоша новина за братята муслумани.
29
1
 
18
 
! Отговори
Недомислено е преди 13 години
В друг сайт прочетох, че полицаят има право да наложи глоба, но няма право да свали бурката на жената. Тогава какво се получава? Която може да си позволи да плаща глобата(например,ако е финансирана от някоя фондация на крайни ислямисти), такава жена ще си плати и ще продължи най-демонстративно да се разхожда с бурка ли?!Мисля,че глобата трябва да бъде съпроводена с арест на госпожата,отказваща да свали бурката.После да си плати и ескортирането до вкъщи с полицейска кола.