Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?

Мюсюлманките във Франция: жени, които нямат избор?
6 юли 2010 13:07, Елка Василева
54
Франция в епичен дебат: Да има ли бурки или не?
Снимка: Getty Images

Дебатът по законопроект, който забранява на жените във Франция да носят бурка на обществени места, започва днес в парламента.

Според части от документа, публикувани във френската преса, неговите автори не слагат акцент точно на мюсюлманските дрехи, а посочват: „Никой не може да носи на обществено място облекло, което да крие лицето“.

Подобно поведение, според вносителите на законопроекта, представлява пренебрежение към традиционните ценности на републиката.

За нарушителките на закона, ако той бъде приет, се предвижда глоба от 150 евро.

Бурката няма да бъде сваляна директно на улицата, но жената ще бъде отвеждана в полицията за установяване на самоличността й, посочва BBC.

Много по-строго – глоба до 15 000 евро, е наказанието за мъжете, които принуждават жените да покриват лицето си пред хората. Причината за това законодателно решение е, че, както казва един от авторите на документа пред вестник „Фигаро“, жените „са често жертви, които просто нямат избор“.

Забраната на бурката, която се подкрепя и от френския президент Никола Саркози, намира отклик и в други страни в Европа.

Още по темата
9 апр 2010 15:24
240

Аналогичен законопроект вече беше одобрен от долната камара на белгийския парламент, гласуване по същата тема имаше и в Сената на Испания, който подкрепи мярката с малко мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мюсюлманите ВЪН от Европа и България ! Браво на Саркози .. много добре че вече и в други Европейски държави подобни действия намират подкрепа и положителен отзвук. България трябва да последва примера .
51
3
 
3
 
! Отговори
всичко се връща преди 13 години
Скоро ще дойде времето Франция и другите западни държави да си получат заслуженото за всички злини които са извършили по света и в частност в България.Никой и нищо вече не може да спре мюсюлманизацията на европа.След 50 години няма да има такава държава Франция
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Франция получава милиарди долари за да приеме емигранти,такава им е политиката защото те съществуват от 200 години като нация,а преди това са били племе,не са националисти защото те не знаят от къде идват.Като взели милиардите абе сега трябва да си търпят и бурките.Не ги ялете,това е експлоатирало цял свят и сега си плащат 1500 милиарда дефицит,араби,африканци и никаква икономика
49
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще има бомби в метрото, да си гледат картините и виното и да не дават акъл на жителите как да се обличат.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие не можете да оцените жените на снимката:Какви красавици!Какво излъчване!Кави са им изписани очите!Какви са им изящни чертите!Нямам думи :) :) :)
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не са хора Това са ***
46
1
 
12
 
! Отговори
гребеца преди 13 години
май при тия същества еволюцията е спряла преди повече от 1000г
45
1
 
12
 
! Отговори
/ преди 13 години
Тези нинджи може да поискат и за лични карти да се снимат без да си свалят бурката.Просто трябва ходжата от Смолян да им даде акъл.
44
1
 
10
 
! Отговори
Killuminati преди 13 години
Добре бе как може да принудиш жената да се облича така с тия чували - пълен ***. Преди време като бях в Лондон и вечерта отиваме на по биричка в центро, слизам аз от автобусо и що да видя една такава трупа с чували от горе до доле, все едно черен субект (черна дупка) се движи срещу тебе, ужас направо се стреснах да не кажа и уплаших
43
4
 
4
 
! Отговори
chach преди 13 години
da im razre6at no izvan evropa.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Саркози...при него няма тинтири-минтири....Бурките на село в Иран........В цивилизована Европа - НЕ !!!!!
41
1
 
12
 
! Отговори
ined преди 13 години
до 21: "въпрос : може ли европейка да влезне по къси панталонки и чалга-деколте в мюсюлманска джамия !" тая в църква няма да я пуснат, ти за джамия питаш.
40
1
 
19
 
! Отговори
минижуп преди 13 години
Коментара на 33 е перфектен! Както ние се съобразяваме с реда и законите на техните държави - така и те ще се съобразяват с нашите!Нещо на провокации намирисва! Бягали от Иран, Афганистан, Мароко и н`ам къде си точно заради ограниченията, а тук в Европа искат да правят същия зверилник! Като нашите помакини със забрадките на паспорта - да бе, да!
39
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 13 години
Не на бурката в Европа.Холандия,Белгия има вече пълна забрана на бурката,това са дрехи на ислямистите .Това не е дреха на европейската жена,нека да се обличат така в страните си където се изповядва ислам.
38
1
 
12
 
! Отговори
Bazil преди 13 години
"неговите автори не слагат акцент точно на мюсюлманските дрехи" Ех тия французи, колко обтекаемо се изразяват! точно на тях трябва да сложат акцент. Освен това е редно вече да се каже ясно и недвусмислено на мюслимите в Европа, че като не им харесва - свят широк, да хващат пътя.Експеримента мулти културно общество се провали, имахме желание, но сори, не сте дорасли. Всякакви други дрън-дрън отлагат проблема и водят до войни. Не ни трябва още една война, на който му се стреля, да ходи в пустинята
37
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
shte te vidya az skoro ivane kakav gaz she imash *** az taka shte va zastrelyam tce ne znam kakvo she se slutci mn malko ostana bade siguren
36
2
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Dobre de-ako stane prestaplenie-kak 6te se razbere koi go e izvar6il,ako se nosqt podobni pokrivala.Neka musulmanite sa gi nosqt vka6ti,ili kogato se molqt v hramovete si,ama ne i na ulicata.Naistina s podobno obleklo ne moje da se identificira samoli4nostta na 4oveka i pri edno eventualno prestaplenie toi stava neotkrivaem,osven ako ne go zalovqt na mqsto.
35
3
 
24
 
! Отговори
Румен преди 13 години
Мюсулманите да се махат от Европа
34
4
 
22
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Да се разреши на всички граждани на ЕС да стрелят без предупреждение по лица, които се появят забулени на публично място!!!
33
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм жена и когато ида в ислямска държава още на летището ме задължават да се покрия. Не протестирам, защото аз съм чужденката там, тогава, от къде на къде те ще правят в Европа каквото си искат. След като аз спазвам техните правила там, защо те да не спазват нашите правила тук? С какво са по-важни, че да се прави изключение? Или да почна да се разхождам из Техеран, примерно, с къса пола? Аз съм християнка. Мое право си е! Вие ли ще ми кажете как да се обличам!