България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
6
 
! Отговори
до 194 преди 11 години
Хехе... Ти направо каза вица на деня :))) Я първо виж в учебниците за 4-5 клас какво означава лихва и тогава започвай със сметките. Няма лошо да имаш мнение и да го споделяш с другите, но за да не се излагаш друг път, първо помисли, попитай(ако нещо не ти е ясно) и чак тогава се изказвай... Ако лихвата се смяташе така, както си мислиш ти, то тогава и лихва от 1% на година щеше да е супер много('щото нали за 10г. ще е 10%) хахааха (Не се обиждай, просто ти се радвам!)
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото и да пишете фактите са ясни.Не стават тези хора за нищо.Верно ,че са комунисти отвсякъде,но поне да бяха взели малко акъл от комунистите.Но ...някои комунисти са и учили по нещо.Познойте кога на снимка ще Го видим с.... очила.
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много неорентирани хора има в този форум! Това е дълг още от Тодор Живково време. Първо отписаха част от него и го превърнаха брейди облигации, след това Милен Велчев превърна брейди облигациите в еврооблигации, а сега дянков издаде нови еврооблигации за да изплати падежа на старите!Реално Българският народ още плаща за това, че си живееше относително добре по Татово време, но много хора все още мислят с носталгия за времената, когато бяха взимани тези заеми!
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne znam ama za 23 godini d1lga ot 11mlrd dolara stana 34mlrd evr,a kajete mi dosega kakav d1lg izpla6tame noviq ili stariq
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боговете мълчат, но един Бог не мълчи, а всеки ден ни се натрапва и натяква колко е велик той и кликата му.Всичко това при куп безобразия и несимволично онзиденшно поскъпване.Друг на негово място би се покрил мъничко.Този човек притежава само чувство за величие и никакъв срам.
169
5
 
15
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
2оо8 хладилника ми беше препълнен стандарта беше много по-добър, но тогава имаше социална политика ясно е че всички крадат аз се спуквах да хейтвам Серьожата, сега обаче вярвате ли ми за тия 3 г. откакто герб управлява (бях голям оптимист за тях) видях какво значи да еб*т майката на държавата в полза на монопола, всичко да поскъпне 3-4 пъти включително и сметките и всичките пари да отиват за бензин на астрите и парчета асфалт, а най-жалкото са кредитите които бяха изтеглени...това ще остане.
168
9
 
1
 
! Отговори
от Мен преди 11 години
Ех м*мама му стара , няма оправия. Сега пищите нищо че имаме вече 1 000 000 000. Ами ако не ги беше продал какво щяхте да правите, да се ос*рете от кеф ли? Вие другари комунисти, видяхте ли поне едно хубаво нещо в това правителство, само едно??? Аз знам че отговора ви е НЕ , защото така повелява партията майка. Това комунист е диагноза!!!!
167
8
 
3
 
! Отговори
кики до Иван преди 11 години
Съгласна.Точно това и направих през 2000 г.Излязох от Бг.,и в началото( 2-3 год) работех здраво-12-14 часа на ден.Мисля скоро да се прибирам-много страдам за Бг.Мисълта ми е че много хора не разбират това,което пишат-въпроса е интригата и злобата.Който и да е премиер,те ще бъдат недоволни.Докато не се промени начина на мислене на такива хора Бг. не може да прогресира.
166
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам нарочно ли се размиват представите:Милен Велчев ПРЕОБРАЗУВА дълга от долари в евро (да, постфактум се оказа, че сме изгубили от тази операция);Симеон Дянков на практика изтегли НОВ ЗАЕМ (да, при сравнително добри условия), защото НЯМАМЕ ПАРИ да си покрием падежа; 2015 г. - следващ падеж. А пари???
165
3
 
8
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
За едни други цифри пък Цецко мълчи - откъде дойдоха тия шест апартамента със смехотворната му заплата преди да стане вице. Но нали и той е Бог...
164
2
 
7
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Тоя толкова се е самозабравил, че вече и богохулства. За цифри говори...цифрите не са в негова полза като се има предвид поредното поскъпване от оня ден, а през цялото му управление всичко поскъпна тройно и повече. Ето малко цифри какво остана след Станишев:ръст в стандарта на живот, с почти двойно покачване на средната работна заплата в България от 354 лева (2006)[7] до около 600 лева (2009).[8] За същия период минималната пенсия скача от 85[9] на 136 лева.
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то и да работиш...
162
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 години
194 - голям си сладур - на две магарета сламата не можеш да разделиш.Поне не пиши че да се излагаш - ама ти пък анонимно - може - така може за се упражняваш.
161
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 11 години
кики: По скоро бих посъветвал теб ако си в криза как да излезеш - надигни си *** и си намери работа и така излизаш от кризата.Ако чакаш някой да ти донесе заповедта в къщи или ваучери за храна и сметки - сигурно живееш с 23 години назад - по време на социализма макар че и тогава трябваше яко да поработваш.Кризата е за тези които не желаят да работят и чакат пенсията на баба или заплатата на мама.Трудно ще излезеш от тази криза.Има да чакаш Бойко и някой да му даде съвет как да те извади от к
160
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се говори за "числени измерения" питам ,къде са 8-те милиарда завещани от Станишев и нямаше ли там поне 1 ,за да се изплати този дълг , а не отново да се вземат заеми.Голям успех-продаваш дълг срещу дълг.Юнаци.Продавайте облигации и така ще стигнете до крушата.А за излизането от кризата изходът е един-други трябва да го направят ,такива ,които могат.За тези за 3 години се видя.Не стават!
159
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7.5 за 10 години при Велчев4.5 за 5 години или 9.20 за 10 години при Дянков.С две думи сделката е по-неизгодна...ама народа се радва ли радва
158
2
 
2
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Внасяш парите в ПИВ и ти дават 5% лихва за 1 или 2 две години. На далавера си. Друг е въпроса дали с толкова много пари ще ти я дадат тази лихва...
157
4
 
6
 
! Отговори
кики преди 11 години
От известно време влизам тук и виждам,че има много "икономисти ", "политици" и "аналитици". Някои от тях смело се изказват,че Бойко нищо не прави,но досега не съм видяла да се даде съвет и посочи правилната посока от излизане от кризата.Ще ми бъде интересно най-после някой да посъветва Б.Б.Има ли желаещи???
156
0
 
5
 
! Отговори
zaemi преди 11 години
по същество това си е международен заем, за отбелязване е че немските облигации се продават при лихва 2.5%;в момента се смята, че ако лихвата надхвърли 5% и повече процента държавата има икономически проблеми и изпада в криза впоследствие!
155
5
 
6
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 11 години
Червените форумни шумкари пак почнаха да хвърлят прах в очите на хората и да ни дават уроци по соц. икономика...

Спонсорирани публикации