България продаде облигации за 950 млн. евро

Премиерът: Когато числата говорят, боговете мълчат!
Обновена: 3 юли 2012 15:10 | 3 юли 2012 13:44,
251
България продаде облигации за 950 млн. евро
Снимка: Ройтерс

България издаде дълг за 950 млн. евро при доходност 4,436%, показва официално съобщение на Министерството на финансите. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон 4,25% годишно.

Облигациите са били разпределени сред повече от 360 инвеститори, като подадените поръчки са надвишавали повече от пет пъти предложеното количество.

С привлечените средства ще се рефинансира държавен дълг, който падежира в началото на следващата година.

"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.

Интересен факт е, че български инвеститори не са били класирани.

Продажбата е извършена при доста по-висока за България цена, отколкото при емисиите, продавани на вътрешния пазар. На практика това означава, че ако инвеститори от нашата страна (пенсионни фондове, банки и други) са били допуснати до аукциона, то вероятно е можело да постигнем и по-добра цена.

Така на чуждите инвеститори е предоставен своеобразен бонус, като според анализатори той може да се разглежда и като успешна инвестиция в положителна репутация.

Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия.

В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи.

Оставянето на печалба в инвеститорите ще им остави едно добро усещане от България и при следващия аукцион те ще развържат кесиите си по-лесно.

"България стои много стабилно и това е един прекрасен отговор на цифрите на Станишев, Орешарски, Костов, на всички, които ни притискаха да проведем тази сделка предишните години, защото тогава бил моментът, но ние изчакахме най-подходящото време - да имаме най-добрия рейтинг, да станем от трите държави покрили Маастрихтските критерии. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", похвали се пред журналисти премиерът Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Бойко ако може да обясни какъв е смисълът на държавната облигация, аз ще стана космонавт.
153
2
 
5
 
! Отговори
? преди 11 години
Какъв е тоя ***, дето си е поставил снимката в коментарите?
152
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Защо да е само на гърба на пенсионерите - целия народ плаща!От сега малките невинни деца ще плащат на един комунист глупостите!Жените гласуваха за него,защото бил хубав.Като имаме глупави жени това ще бъде.Да си бяхме избрали някой друг но нямаше избор - другите обратни и развратни.Правят ни на *** и ние им се усмихваме насреща.Ако дойдат избори пак ще изберем пожарникар.Да ходи поне сега да гаси пожара на Витоша или и това е забравил как се прави.
151
3
 
4
 
! Отговори
men преди 11 години
има едно нещо което се нарича "одиъс дебт". като наритаме мутрата ще му лепнем и 1 милардче. той без това май на толкова си е закръглил имането ще го погаси от раз.
150
0
 
6
 
! Отговори
слабаци преди 11 години
dnes.bg застреляйте се, новината е от вчера.
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми супер, че Бг може да взима заеми на толкова ниски лихви(сравнено с други държави). Също е хубаво, че ще платим по-малко лихви. Поне аз доколкото разбрах с тези пари ще си платим "заема Велчев", защото той е с лихва 7%, а следващите 5 години ще плащаме 4,25% за "заема Бойко". Щеше да е по-добре старите кредити да се платят без нови, но и този вариант е по-добър от 7% лихва. Все едно да дължа 5лв, защото съм бил взел 3, но в един момент да се окаже, че мога да върна само 4...
148
7
 
15
 
! Отговори
Бог да ни пази! преди 11 години
Когато числага говорят Бойко мълчи,когато Бойко говори Господ мълчи.Този човек ще съсипе държавата.Много сме богати няма що.Който е учил стъкмистика знае как може да се изкривяват нещата.Не сме толкова глупави.Но щом не стачкуваме,значи сме хем бедни хем глупави.Накрая бития си е бит и българския народ накрая.Едни гърци са по-народ от нас.Нищо,че и аз не ги харесвам.Как ще се връщат тези пари - нали пак ще се вземат от бедния български народ.Щом Бойко не е премиер ще си хване чукалата и ще отиде
147
5
 
12
 
! Отговори
възмотен преди 11 години
Абе ей...*** гербери...тая лихва ни е дадоха защото дефицита ни се покри на гърба на бг народа и най-вече на пенсионерите...и на не разплащането към хиляди бг фирми...имаме милиони скрит дефицит,и той беше скрит заради на Европа одобрението..а иначе голяма работа че обрече хиляди бг семейства на глад...
146
10
 
9
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
Тук влизам от време на време да видя дали има нещо ново, някой добър коментар или някой изразил се по интелигентно. Нищо не се е променило за 2 години време. Все същите хейтъри,комплексари, драскачи. Само се оплакват от този от онзи. Който и да е те винаги ще са си все същите ***. Не за друго, а защотото толкова им е интелекта. Ограничението е лоша работа.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
та и тия така - копат дупка, за да запълнат стара
144
0
 
4
 
! Отговори
do 172 преди 11 години
това не променя факта, че говориш ПЪЛНИ глупости, а от снимката ти се вижда защо ...
143
1
 
3
 
! Отговори
От шугава мадама преди 11 години
Росинчу, мноу си секси, ш'и тъ изпапъм! :*
142
3
 
4
 
! Отговори
12345 преди 11 години
2017 г ще връщаме 1111 милиона - Честито!
141
4
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
"Ние изрично бяхме подчертали, че не искаме да се купува наш дълг от Испания, Италия, Гърция. Резултатите са много добри, за което благодаря на изключителния професионализъм на колегата Дянков.Милен Велчев постигна 7.5% лихва, а ние - 4.25%.Това дава изключително спокойствие за следващото правителство", обясни Борисов.Постигнатото щяло да намали от следващата година и лихвите по кредитите. Фактите показват, подчерта той, че на българските данъкоплатци ще бъдат спестени стотици милиони.
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като тия шугавци от кредисимо - "предлагаме кредит за погасяване на кредит, който също може да бъде рефинансиран с трети кредит"
139
4
 
5
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
хаха баси хейтерите има тук. Не не ми е нов това си е ник-а и това си е бил. Да не се побъркате от гняв ей... клавиатурни терористи!
138
3
 
14
 
! Отговори
От Политбюро на ГЕРБ преди 11 години
КОЙТО Е ПРОТИВ ГЕРБ ДА СЛАГА ПЛЮСОВЕ! А КОЙТО Е ЗА ГЕРБ ДА СЛАГА МИНУСИ!ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ! ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ! ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ! ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ!
137
3
 
6
 
! Отговори
до 168 преди 11 години
Абе по-правилно е: Бог да пази България ОТ Бойко! :)))))
136
4
 
5
 
! Отговори
От Цар Борис III преди 11 години
Бог да пази България и Бойко!
135
3
 
2
 
! Отговори
До 165 преди 11 години
НЕ, ИДИОТЕ СЕЛСКИ! АЗ СЪМ ДРУГ, ФЕН СЪМ НА РОСЕН. А ТИ СИ ПЪРВИЯТ В СПИСЪКА ЗА ТЕРМИНИРАНЕ ОТ СТРАНА НА ТАЙНАТА ПОЛИЦИЯ НА ГЕРБ. ЯВОР КОЛЕВ И ОТДЕЛ КИБЕРПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ТЕ МЕРНАЛИ ОТДАВНА И САМО ЧАКАТ ДА ПОСЪБЕРАТ ОЩЕ МАЛКО МАТЕРИАЛ И СИ ОТИВАШ!

Спонсорирани публикации