Не се очаква поскъпване на газа и парното

Шефът на енергийния регулатор допусна поевтиняване
Обновена: 28 авг 2012 14:50 | 28 авг 2012 14:30,
66
Не се очаква поскъпване на газа и парното
Снимка: архив Reuters

Цените на природния газ и на парното през отоплителния сезон няма да бъдат увеличавани, а е възможно дори да се понижат.

Така председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев твърде уклончиво коментира пред БТА по какъв начин въведените със стара дата по-ниски цени на газа биха могли да се отразят върху цената на топлинната енергия.

Според подписаното вчера във Варна споразумение с „Газпром“ българската страна получи очакваното намаление от 11% за газовите доставки от Русия. Цените влизат в сила от април тази година и ще важат до края на 2012 г.

При парафирането на договора министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че ефектът от това намаление ще бъде изчислен след съответните анализи на „Булгаргаз“ за потребеното синьо гориво за последните пет месеца.

Пред БТА Семерджиев обясни, че все още очакват разчетите на "Булгаргаз". Той посочи, че дружеството е натрупало и недовзет приход в размер на не по-малко от 150 млн. лева.

Семерджиев добави, че в момента природният газ е на цени, много по-изгодни от цените на алтернативните горива. В същото време от първи юли цените на топлинната енергия бяха намалени заради въвеждането на нова методика, включваща свиване на признатите специфични разходи на топлофикациите.

В заключение Семерджиев даде личната си прогноза, според която цените на топлинната енергия и на природния газ няма да се променят. Той обаче направи уговорката, че в крайна сметка всичко зависи от данните, които ще предостави "Булгаргаз".

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак ли бре?!?пред месец го вдигнахте
54
0
 
5
 
! Отговори
От US преди 11 години
Към А. СЕМЕРДЖИЕВ, вие защо заемате тази длъжност на " Държавната комосия..??! Купувате от Русия ГАЗ преди 5 мес с 11% намаление и вие неможете да изчислите какъв е ефекта на този етап Е как ще контролирате Булгаз ??? Значи те частна фирма ли са ? Те имат събирания от непотребителите на парно които са си го спрели и дерат хората да плащат. А защо тези непотребители не си отрежат тръбите , това е тяхна собственост и Булгаз да си направи тръби преминаващи през коридорите и да извежда към апартам.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще се повишават цените докато хората в България не се обединим и направим поне един общонационален протест и прогоним това правителство, което ни ограбва и принуждава да живеем в мизерия, заради техни лични интереси. СТАНИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ
52
0
 
5
 
! Отговори
ДО 54 преди 11 години
ПЪРВО- ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА НА ПАЗАРА СА ЦЕНИТЕ НА БОРСАТА ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА. СЕГАШНИТЕ ЦЕНИ НА БОРСАТА ЩЕ БЪДАТ НА ПАЗАРА СЛЕД 6 МЕСЕЦА-КАКВО НИ ГЪБАРКА БОЙКО,ЧЕ СЕ ПОВИШАВАТ,ЗАЩОТО НА БОРСАТА СЕ ПОВИШАВАТ- ОЙ АКО Е ***,АЗ НЕ СЪМ. ВТОРО-ДНЕС СЕМЕРДЖИЕВ КАЗА, ЧЕ СЕ ПРЕДВИЖДА НОВО УЛВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 7 % ,ЗАЩОТО КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ БИЛИ НЕДОСТАТЪЧНИ- УЖ НАМАЛИХА ИЗКУПНАТА ЦЕНА, СЕГА БИЛИ НЕДОСТАТЪЧНИ.РЕЗУЛТАТЪТ Е ЕДИН- ВСЕКИ ДЕН НОВИ УВЕЛИЧЕНИЯ С НОВИ ОПРАВДАНИЯ.ИЗВОД- ГЕРБ СА НЕКАДЪРНИ !!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да видим на есен Семерджиев с каква кола ще смени Лексуса.
50
0
 
7
 
! Отговори
дзивко преди 11 години
Колкото пъти кажат така и скача,та и тоя път няма да ни се размине
49
0
 
7
 
! Отговори
Мишката преди 11 години
Не се заблуждаваите хора никой не ви мисли доброто .Колко правителства минаха и всички ни крадяха. Факта че няма никой от управляващите в затвора е отговор за истината какви *** са ни управлявали и ни управляват. Април ушким щеше да поевтинее газа а тои не само че не поевтиня ами и поскъпна А това какво ще рече Е ще рече че и едните и другите са МАСКАРИ както го е казал един наионален герой Няма правда и справедливост в тази държава С малко дете съм безработен и си чакам заплатите от три годин
48
1
 
11
 
! Отговори
Бойковото управление преди 11 години
Хайде да пресметнем с колко се е увеличило:- парното;- топлата вода;- тока;- студената вода през последните 3 г.
47
4
 
1
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 54 - Газа и бензина трябва да поевтинеят съвсем скоро. Надяваме се конфликта в Близкия Изток да приключи до дни и цените да се нормализират. В противен случай акзиците трябва да се дискутират с ЕС. Тока няма накъде да скача повече за момента
46
1
 
18
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
ХА НА БАС - ЧЕ ОТ 1 ОКТОМВРИ ЩЕ ИМА СКОК НА ЦЕНИТЕ НА -1.ТОК2.ПАРНО3.ГАЗ4.БЕНЗИН И ДИЗЕЛ5. И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СТОКИ ДА ВИ КАЖА ЛИ И С КОЛКО ЩЕ Е УВЕЛИЧЕНИЕТО - 10-15 %
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом навсякъде пишат и тръбят че не се очаква, значи увеличение ще има. Даже мога да предположа че ще към декември-януари. Погледнете пресата от последните десетилетия и вижте дали няма закономерност в твърденията че няма да се повишават цени и тяхното повишение. Просто ни подготвят, а после ще пишат за шоково или плавно поскъпване както досега.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо в статията не се казва, че от 01.07.2013 г. може да се увеличи отново цената на тока , както е казал днес Семерджиев ???
43
1
 
5
 
! Отговори
Пак ли смях! преди 11 години
Аз ги виждам по следния начин нещата и ако помисли човек може да види някои нередности.1) Газа няма да се намали или да върнат пари, ще се запази така до края на годината2) На книга излизат едни "спестени" чисти 150 млн лв за на няколко човека джоба3) На пролет, нови, по-високи цени на енергия (инфлация, световна криза, ала бала)На Семерджиев, личната оценка, че цените ще се запазят като че ли е доста вярна, не зависимо какви разсчети ще извади Булгаргаз!
42
0
 
1
 
! Отговори
ivanzaprianov3 преди 11 години
Ha
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се очаква поскъпване на газа и парното.....НЕ се очаква скоро народа да се събуди...............
40
0
 
5
 
! Отговори
БРАД МИТ преди 11 години
УРА..aaa..aaa..!Като не е имало сили и възможности а и желание нито едно правителство от двадесет и малко години насам да гарантира на обикновения работник а и гласоподавател елементарното право на получаване на заработената си месечна и годишна заплата .Това е промивка на мозъците на простите българи, колко е добър и поевтиняващ живота. Ето газа намалява ,както и временните цени на храните. А докога ще ни хвърлят пясък в очите .Богатите ще са добре а ние работниците ще чакаме заплати.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, МАХАЙТЕ СЕ ОТ ВЛАСТТА И НИ ОСТАВЕТЕ НА МИРА! СТИГА СТЕ СМУКАЛИ ЧОВЕШКА КРЪВ!
38
0
 
9
 
! Отговори
Уклончивият С преди 11 години
Когато Семерджиев се изкаже за поредното неувеличение на цените, обикновено има доста драстично увеличение на ВСИЧКИ ЦЕНИ.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ЖИВЕЯ В ПЛЕВЕН-ПЛЕВЕНСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ Е НА КОВАЧКИ- ВСЪЩНОСТ ПРОИЗВЕЖДА ТОК ОТ ГАЗ, И ТЕХНОЛОГИЧНОТО ОХЛАЖДАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТОК МИНАВА КАТО ПАРНО-С ДРУГИ ДУМИ ОТ ГАЗТА СЕ ПРАВИ ТОК И ПОСЛЕ СЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ОХЛАДИТЕЛНАТА СИСТЕМА-ДВОЙНА ПЕЧАЛБА ЗА СОБСТВЕНИКА.И ПАРНОТО Е ЕДНО ОТ НАЙ- СКЪПИТЕ В БЪЛГАРИЯ.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА,ЧЕ Е ВЕРТИКАЛНА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ- АЗ НЕ ИСКАМ ДА МИ МИНАВАТ ТРЪБИ ПРЕЗ АПАРТАМЕНТА, ЗАЩОТО СЪМ НА КЛИМАТИК И СА ГРОЗНИ-ТОВА СА МОИ ТРЪБИ,НО НЕ МОГА ДА ГИ МАХНА
36
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБЕРСКИ ГАДНЯРИ преди 11 години
"...ефектът от това намаление ще бъде изчислен след съответните анализи на Булгаргаз за потребеното синьо гориво за последните пет месеца." А мен ме интересува колко пари ще ми върнат като редовно плащаш потребител на топлинна енергия? В брой!

Спонсорирани публикации