През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов

"Разчитаме, че европейските програми ще намалят безработицата"
Обновена: 2 окт 2012 14:49 | 2 окт 2012 09:49,
126
През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов
Тотю Младенов, Снимка: БТА

Безработицата в България през септември е била 10,6%, обяви социалният министър Тотю Младенов днес.

Става дума за измерването по методологията на Агенция по заетостта, която се различава значително от тази, която прилагат НСИ и Евростат.

Това е незначително понижение спрямо август, когато по методологията на АЗ безработицата беше 10,7 на сто. Данни от НСИ и Евростат за септември все още няма, но за август отчетената от двете институции безработица бе 12,5 на сто.

Държавата продължава да разчита на европейските програми за заетост като основен механизъм, който да намали безработицата в страната. Това заяви в интервю за bTV социалният министър Тотю Младенов, като изтъкна предимствата на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Тотю Младенов даде пример за ефекта от програмата за човешките ресурси в област Смолян. Той обясни, че в момента там безработицата е 18%, тъй като по европрограмата са назначени над 4300 души на работа. Без тази субсидирана заетост безработицата щеше да е поне 26%, каза министърът.

Като напомни, че заради кризата у нас  динамиката на българския пазар на труда е голяма, Младенов призова работодателите да кандидатстват по програмите, което ще им позволи да назначат поне по един или двама нови служители, и то без да правят разход за тях.

Министърът на труда няколко пъти призова бизнеса да участва активно по всички схеми на оперативната програма, защото те дават възможност за назначаване на хора и за разкриване на нови работни места, което е основният проблем на пазара на труда у нас в момента.

Младенов подчерта, че европрограмите спестяват пари на работодателите, защото чрез тях държавата им осигурява пари за заплати, изплаща осигуровки, транспорт до работното място и други.

Все още в България производителността на труда е ниска, сравнена с тази в други европейски държави, призна министърът на социалната политика, и посочи, че това е основната причина, поради която бизнесът се намира в затруднено положение да разкрива нови работни места.

Заради това фирмите у нас не могат да си позволят и предлагането на по-високи заплати и различни социални придобивки. Същевременно министърът напомни за тежката ситуация на трудовия пазар в Европа и предимството на еврофондовете, с което разполагаме в България.

В бюджета за следващата година е заложено средно ниво на безработицата от 10,9 на сто при ръст на БВП от 1,8 на сто.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Ивалина преди 11 години
Къде видяха намаляване на безработицата,след като всички сезонни работни места се закриха..
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ВЗЕМЕМ ТОЯГИТЕ И ДИМ ДА ГИ НЯМА ,ЧЕ МИ СЕ ГАДИ ОТ ПРОСТИ ПОЖАРНИКАРИ И ФИЗКУЛТУРНИЦИ.
104
1
 
6
 
! Отговори
an преди 11 години
Младенов това го кажете на Борисов,а не на народа,излезте и вижте какво става в държавата а не плащайте излишни пари на некомпетентни служители да ви водят лъжлива статистика.Сега е БУМ на безработицата ,отворете си очите!Все пак хората не са балъци и няма да ви търпят дълго!
103
1
 
7
 
! Отговори
одитор преди 11 години
Заложете в бюджета 2013 и 1000 осъдени с конфискувано незаконно придобито имущество за над 250 хил. лева. Половината да изпълните може и да ида да гласувам.Навсякъде по света се следва едрата пара за да се откриват финансови престъпления и укриване на такси. Само при нас се занимават с кокошкари и симулират дейност в съда.
102
1
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Тоз да отива в лудницата. От къде я видя таз паднала безработиц бе кавал. тези от герб сами не си вярват, а да им вярвя народа това е немислимо. Махайте се от влас до де не сте объркали държавата нацяло. А тези който ви поткрепят са вашите *** дето гледат само да забогатяват, немислят въобще за държавата като вас.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю попивката.
100
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тотю,много рано си се напил,бе джанъм
99
1
 
7
 
! Отговори
15915 преди 11 години
Прав е Младенов ,не през септември през тези 3,5 е намаляла безработицата ,понеже младите избягаха в чужбина !!!
98
1
 
10
 
! Отговори
Филип Тотя преди 11 години
Лъжеш Тотя,като дърт ***.Реалната безработица през 2012 година благодарение на "мъдрото" управление на партия ГЕРБ наближава 20%.Тези ваши лъжи няма да помогнат да спечелите изборите.За корумпираното ви управление в края на манданта ще получите за награда по ЕДИН РАИРАН КОСТЮМ.ОЧАКВАЙТЕ ЗАТВОР И НАРОДНИЯ ГНЯВ.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пиер.......и огромен некъдърник !
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Попитай "Кюриосити" и той ще ти каже,че доведохте България до просеща ръка.Богат на беден не вярва,така че все едно от цифри.Карай с 200лв на месец и тогава за видим как ще оцелееш.Народът вие от болка,а вие му се присмивате.Тази вечер хиляди хора ще заспят гладни,без да ги интерисува статистиката.А идва и студ-колко ли ще осъмнем утре?С какво го заслужихме,като ви дадохме доверито си?
95
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оплаквай се българино оплаквай ти това си можеш, друго не !!!
94
1
 
19
 
! Отговори
бг преди 11 години
Баааа.....страшно безочие....живеем само за едно ядене...оскотяхме от беднотия...а тия какво виждат...а има и страшно богати..и много народ измря...млади хора..........овце сме ние...роби...
93
1
 
11
 
! Отговори
пиер преди 11 години
голям лъжец е Този
92
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 11 години
КАКВО ТИ СЕ ПРИВИЖДА БЕ СОМНАНБУЛ ТАКЪВ
91
2
 
18
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
всеки божи ден бюрата по труда са контролирани да си изпълняват плана който се свежда до това да не регистрират повече хора от тези които са им дадени по план.С всякакви хватки за да може Тотю бодро да рапортува през седмица на телевизора как спада безработицата фиктивно разбира се.И като ни излъже все едно че е хванал Боко за шлифера.
90
1
 
17
 
! Отговори
симо преди 11 години
този е от баш тъпаните на Боко
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотьо, 'що ми се струва че си кьорав!
88
2
 
17
 
! Отговори
Iv преди 11 години
Да поствам ли пак онзи линк от миналата седмица към статията за държавите с най-голяма безработица? България е на 6 то място, в случай че не знаете. А статията не е родно производство, също да уточня.
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова са официално регистрираните.А иначе заети са 60% от работоспособните хора,а 40% са незаети.Незаети според Тотьовата методология обаче не са не са безработни.Преди годин жената беше регистрирана-отказа обаче да заеме предложената и работа на чистачка и така отпадна от регистрираните.Това става най-често-предлагат на човек с висше образование,владеещ няколко езика да събира листа по програми за временна заетост икато откаже ,броя на безработните намалява според ТОтю

Спонсорирани публикации