Хипермаркет с български стоки би фалирал бързо

Шефът на БАБХ: Създаването му е съмнително
Обновена: 10 дек 2013 14:16 | 10 дек 2013 10:10,
49
Хипермаркет с български стоки би фалирал бързо
Снимка: архив, Reuters

Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов е песимист по отношение на идеята за изграждането на голям хипермаркет, в който да има само български стоки. Според него подобен магазин бързо би фалирал, а и неговото създаване е “съмнително”, тъй като едва 25% от храните, произведени у нас, са направени изцяло само от български суровини, заяви той пред БНТ.

Припомняме, че идеята за създаването на подобен магазин бе представена в края на ноември от икономическия министър Драгомир Стойнев. Тогава той увери, че държавата ще даде подкрепата си за изграждането на такъв хипермаркет, който да служи за "витрина на българските производители".

“Такива магазини вероятно ще фалират. Българското селско стопанство е зле - то беше разбито през годините. Онова селско стопанство, което имаше преди години, вече не може да се върне”, категоричен бе той и допълни, че у нас би било трудно да се създадат дори малки магазини, в които да има само български продукти.

Още по темата
Моллов обясни, че все по-често установява, при проверки на границата, че наши търговци и производители изкупуват суровини от чужбина и то с много лошо качество или с почти изтекъл срок на годност. Същевременно суровините се изгубват в крайния продукт след преработката и трудно попадат под контрола на инспекторите от БАБХ, смята той.

Във връзка с така наречения “черен списък” на фирми със системни нарушения по законодателството на храните, Моллов бе категоричен, че той би имал морална санкция за всички нелоялни компании. “Ако се обявят системни нарушители, това ще има морална санкция за тях, която ще бъде много по-силна от каквито и да е било глоби”, допълни той.

Ръководителят на БАБХ коментира и Българския държавен стандарт (БДС) на храните. Според него въвеждането му е създало “едно свръхочакване” от страна на потребителите. Моллов нарече стандартите “една от най-големите заблуди, които агенцията успя да даде на хората”, и посочи, че те не са инструмент.

Целта на тези стандарти е да покрият колкото се може повече производители във всеки отделен сектор и да въведат минимални граници за качество. “Има водещи фирми, които нямат БДС, но са истински качествени”, допълни той.

А по отношение на предстоящите празници, Моллов заяви, че са организирани мобилни екипи, които в продължение на следващите 30 дни ще правят ежечасни проверки.

“Рискът по време на празници е по-голям и затова ние въведохме дежурство в продължение на 30 дни по 24 часа. Ефективността на агенцията обаче не би била достатъчна без гражданско съдействие. Имаме 2600 служители и въпреки това те са недостатъчни, за да извършват контрол. Много е важно гражданите да бъдат привлечени в тази наша дейност и по този начин работата би била по-ефективна”, обясни той.

Шефът на агенцията все пак препоръча потребителите да внимават за продукти, които са със съмнително ниска цена, тъй като вероятно ще са част от някаква търговска манипулация или са с ниско качество.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
6
 
! Отговори
From Germany преди 10 години
До Аз КазахА аз да те попитам - защо на некадърния лентяй Бай *** Балкански все ЕС му е виновен? Защо си мислиш, че онова земеделие за което говориш е било наистина толкова добро? Аз за няколко случая на износ на БГ зеленчуци в посока Швейцария в началото на 80-те години, която е била върната защото е била некачествена. Или швейцарците след първата година, когато са имали честта да пробват БГ земеделска продукция, са анулирали договорите за доставка от следващите години.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A tova bi bil edin ot klu4ovete sre6tu bezraboticata v Bulgaria. Triabva da se promeni na4ina na mislene na horata..Na Zapad se praviat kampanii sre6tu produkti, proizvedeni po neiasen himi4eski, biologi4en na4in i se nabliaga na Bio ka4estvo..Ili puk se boikotira pazara za oblekla, 6iti v strani, kato Banglade6.kadeto horata sa ekspolatirani. Ako se boikotirat golemi verigi kato Kaufland i Lidl, a se pazari v bulgarski magazini, ikonomikata ni moje i da si otduhne pone malko..
22
3
 
20
 
! Отговори
Аз Казах преди 10 години
Шефът на БаБаХ трябва да отговори на др. въпроси:- ЗАЩО едва 25% от храните, произведени у нас, са направени изцяло само от български суровини?- ЗАЩО Онова селско стопанство, което имаше преди години, вече не може да се върне?- ЗАЩО фирмите със системни нарушения по законодателството на храните са прикрити от държавата и БаБаХ?- ЗАЩО БГ със съдействие на ЕС унищожи Българския държавен стандарт (БДС) на храните?- ЗАЩО "големите водещи" фирми знаят за проверките седмици напред?
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисля, че който иска да купува български стоки винаги би намерил откъде да ги купи. Друг е въпроса, че много ми се иска като ида в месарницата да могат да ми кажат откъде е месото, с какво са хранени животните, пък ако ще и сертификати да могат да ми покажат, същото и със зеленчуците- как са пръскани, с какви торове са торени.... пък нека да плащаме по-високи цени.
20
13
 
6
 
! Отговори
From Moskau преди 10 години
Лъжат мазните хамерикански ***. Подобно на ВЕИ-хайдути, ако обложим и останалите супер и хипермаркети, които не са българска собственост, с 20% допълнителна такса и тези пари бъдат инвестирани в хипермаркета за български стоки, няма да фалира. Другата алтернатива е български патриоти да дежурят през работно време пред небългарските магазини и къде доброволно къде не чак толкова доброволно да накарат клиентите да се отправят да пазаруват към българския хипермаркет.Атака може да организира това
19
1
 
30
 
! Отговори
наДървен философ преди 10 години
Направете такъв хипермаркет, но да е сто процента българска храната- без вносни суровини и да отговаря на всички стандарти! Нека е по-скъпо, аз ще съм първия клиент и няма да съм сам! Не е истина какви *** ядем, не случайно сме болна нация!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като си знаем колко ни е тиймуърка и колко ни е българският акъл, от сега го виждам този маркет закрит. Ще се изпокарат на първия ден.
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Качеството на храната в българските магазини е ужасно. Пазарувах в румънски супермаркет и се изненадах какви *** ни пробутват в БГ. В Букурещ храните са на същите или по-ниски храни, а качеството е на ниво.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква агенция , какви 5 лева. Това е структура направена на "пожар" от мършоядеца и оглавяваща се от куци ветеринари. Къде е здравния министър, да оправи това недоразумение? . Хора доктори на кравите и овцете, че се и кичат с тази титла. Докторите са единствените, които разбират от материята. Техни пациенти са хората , а не животните. Имам едно предложение тези лунатици , ветеринарите да влязат в лечебната мрежа , то и без това липсват кадри.Как може такава простотия да продължава?Некадърницит
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА УНИЩОЖЕНОТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО Е ВИНОВНО И ЕДИНСТВЕНО ПРОСТОТО ПЛЕМЕ. ЗАЩОТО АКО ИМАХА ПОНЕ МАЛКО СИВО ВЕЩЕСТВО В КРАТУНИТЕ СИ НЯМАШЕ ДА СЕ ПОВЕДЪТ ПО ЛЪЖИТЕ НА *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ И ЩЯХА ДА СИ ЗАПАЗЯТ СТОПАНСТВАТА. НО ПОНЕЖЕ В КРАТУНИТЕ СИ ИМАТ САМО ЛАЙ.А СЕ ПОДВЕДОХА И ИМ УНИЩОЖИХА НЕ САМО СТОПАНСТВАТА А И ЗАВОДИТЕ ФАБРИКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯТА И ЗА КАПАК ИМ ГО НАЧУКАХА ДО КАРТОФИТЕ У ЗАДНИЯТ ДВОР. ЗАТОВА ЩЕ БАЧКАТ НА МУТРИТЕ ЗА ПО 300 ЛВ. И ЩЕ ИМ ПРАВЯТ ДУХАЙ ДЮ ДУ. ЧЕСТИТА СлОБОДА И ОПЛОЖДАНЕ.
14
1
 
20
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Е тогава, г-н Моллов какво ни остава да ядем "луда крава", "диоксинови пилета", "колибактериални краставици"йеменски домати, 100годишно говеждо, грипозни свински пържоли и какво ли още не???? Що не стегнете първо митниците и после да отваряте супермаркети в които да влизат само стоки по БДС, което е основно ваше задължение а не да се оправдавате и плачете кат вдовица за х-й.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние, руски, живееще в България,искам да си купя само на българските храни: млечни продукти, плодове и зеленчуци . Хипермаркет с български стоки ще има голям успех с руските хора.
12
4
 
19
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
И *** да не забравим, и комунистите и те са виновни за унищожаването на земеделието !
11
7
 
14
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Как можах да забравя прехваления ЕС и те също спомагат за умищожаването на селското стопанство,ако знаете колко квоти има ,а и колко пари раздават за ограничаване на производството маскирани под формата на агроекология !
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е кво да се изненадам? Поредната глупост на тройната коалиция. То пък нали всички сме си от тарикатче нагоре, много ясно, че ще изкупуват по-евтини ***, вместо да търсят нещо качествено.
9
3
 
18
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
Не можело да се възроди селското стопанство.Ама разбира се ,то с вашата унищожителна политика .Пък и като вземем в предвид пословичния мързел на населението по селата ,няма как да се възроди българското земеделие!
8
2
 
28
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
***,които се внасят от чужбина всичките по чии стандарт са правени.Чупят се на първия ден,храната-без вкус,но е ЧУЖДА,един господ знае с какво е ръсено или какви добавки неразрешени в ЕС има вътре.До кога ще гледаме и слушаме как всички държави защитават собственото си производство и работните места на своя народ,а ние?!И преди да започнем нещо вече сме песимисти дали ще го направим,дали ще успее,защо да не се опита.Но цените,доходите на хората,трябва да има държава,да защитава българското
7
2
 
21
 
! Отговори
ТОВА Е КОМУНИЗМА преди 10 години
ОГРАБИХА ДЪРЖАВАТА КОМУНИСТИТЕ МАСОНИ и сега щяли да ни пробутват бокулуците си в нови опаковки ама с двойни цени...ЧИЧИБАБА крадеца на прехода и ГРАДУС какво ще ни напълни магазина с пилета хранени с ГМО фуражи...едно време имаше птицеферма в СЛАВЯНОВО ПЛЕВЕНСКО ами беше най голямата в югоизточна европа....окрадоха я и загубиха пазарите в АРАБИЯ И ЗАПАДНА ЕВРОПА СЕГА НИЩО
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кока кола български продукт ли е ? Произвежда се тук.
5
2
 
16
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
..... Ааааа да не забравя........... и няколкото КУЛТОВИ ВЕРИГИ ЗА БЪРЗО ХРАНЕНЕ от известни марки , в които главно се тъпчат и пият децата на България !!!!...... "Изключително евтини и питателни продукти" предлагат.... Само обаче да НЕ ВИДИТЕ КАК И НАЙ-ВЕЧЕ ОТ КАКВО СА НАПРАВЕНИ!!!!..... После след години НЕ се чудете за "БУМА" на затлъстяване , сърдечно-съдови и онкологични заболявания ! То вече горе долу започна за съжаление.... след 23 години "Демокрация" де! БОГ ДА ПАЗИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!...

Спонсорирани публикации