Затягат реда за търговските вериги, премиерът подозира ДДС измами

Орешарски: Защо купуват вносни стоки през еднолични наши търговци
Обновена: 11 фев 2014 14:03 | 11 фев 2014 13:00, Надежда Бочева
69
Затягат реда за търговските вериги, премиерът подозира ДДС измами
Премиерът Пламен Орешарски на Националния форум "Правителство-Бизнес". Снимка БТА

Възможно е скоро в националното законодателство да има регулации, засягащи търговските вериги. Това стана ясно на националния форум „Правителство-Бизнес“. От страна на компаниите беше поставен въпросът какви са плановете на правителството – ще има ли регулации по отношение на търговските вериги и отношенията с доставчиците им.

"Търговските вериги имаха и имат сериозен принос към модернизацията на търговията и индиректно към развитието на бизнеса. Има обаче явления, които ни смущават, като нееднакво третиране на местни доставчици и чужди вносители", каза премиерът Пламен Орешарски.

Още по темата
„Трудно мога да си отговоря защо глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Това е масова практика. Ако мислите, че като намаляваме административните тежести, ще търпим практики като неплащане на ДДС, това просто няма да стане, въпреки влиянието на тези вериги в глобален аспект“, заяви премиерът.

Ще бъдем безкомпромисни, не виждам какво е мястото на едноличния търговец между две мултинационални компании. Ако можете да ми обясните, ще ревизирам негативното си мнение, допълни Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева попита защо големите мултинационални търговски вериги никога не представят в Агенцията по вписванията годишните си отчети.

В ЕС само 8 държави нямат законодателства по отношение на нелоялните търговски практики. Защо, след като търговските вериги идват от държави с такива закони, сега по всякакъв начин се противопоставят на евентуални регулации, попита още Бобева.

Ние като правителство сме длъжни, в съответствие с намеренията на ЕК, да инициираме законодателна инициатива, каза вицепремиерът и съобщи, че вече е подготвен законопроект за сектора, който ще бъде обсъден с представителите на бизнеса.

Взаимствани са практиките на някои европейски страни и се въвежда механизъм за лоялни търговски практики, допълни Бобева. Според нея няма причина търговските вериги да се притесняват от бъдещата регулация. 

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
4
 
! Отговори
бахур преди 10 години
Да,какво Ви пука за големите вериги етета, оодета пълни простотии.Работа е нужна братлета а не слугинаж и робство и да се оплаквате,колко пари ви давали в големите вериги.Гледайте прасенца кокошцици яица,сварете си ракийка и винце направете компотец,суджук,пастърма и сланинка.Поне не ходете да ви тровят умишлено еврейте ***.Гойте ***.Талмуда.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Орех ,само така мачкай монополите ! Те затова всички еврейски медии/ бтв нова европа ит.н. /искат това правителство да падне веднага , щото Ореха защитава интереса на българите , а не на запада !
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 51 (56)Ти пък въобще не знаеш за какво иде реч, но се обаждаш. Целта на този данък е да се избегне неколкократното облагане, което се получаваше при предишния данък. Смисълът на ДДС е всеки по веригата да плаща върху добавената от него стойност. За да работи този данък коректно всички трябва да са регистрирани по него. В противен случай го отнася следващия по веригата, който е регистриран по ДДС (или клиента). Казано другояче търговецът начислява и прибира данъка от името на държавата.
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Усещате ли как България върви към сталинистка диктатура и репресии. Вчера още двама души са уволнени от БТВ.
51
5
 
10
 
! Отговори
seira преди 10 години
ОСНОВНА ЗАДАЧА НА "ГОЛЯМИТЕ ВЕРИГИ" Е ПОДТИСКАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ, КАТО СЕ ТОЛЕРИРАТ ЗАПАДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ...ПОСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ С ЧУЖДЕСТРАННИТЕ Е ДЕЛО, КОЕТО ИЗИСКВА ПРОФЕСИОНАЛНО И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ НА ОФИЦИАЛНАТА ВЛАСТ!!!
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще му свият сърмите на ореха и ще забрави за обещаниятя
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо като е ЕТ да няма право да снабдява когото си иска в това число и големите вериги. За сведение на г-н министър-председателят собственика на ЕТ отговаря с цялото си имущество движимо и недвижимо пред кредиторите и държавата, докато ООД отговаря с 2 лв. Ако някой е решил да прави далавери задължително регистрира ООД или ЕООД, това Орешарски отлично го знае, но опитите да го представи като лоша практика много силно намирисват на поръчка, която му е заплатена от едни хора, т.е. корупция.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Киро кофражистаСъщата тази Мургина беше оправдана от САС по всички обвинения 12г.И да е крала, то на документите,по които искаха да я осъдят,не стои нейния подпис.Това само показва неспособността на прокуратурата да си свърши работата(защото едва ли някой се съмнява, че големите далавери могат да станат без яко гръбче).Поради тази причина не може да се каже и каква част от злоупотребите са били под нейно разпореждане и каква част са и пришити за по-добър отзвук.
47
3
 
2
 
! Отговори
UK преди 10 години
Много са прости горките
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление ПЕШКО е прав.С този двоен аршин на наши и другите, икономика не се прави.Пълна липса на законност от страна на управляващите.Облагодетелстваха близките до тях фирми,а подир туй за останалите, ще създаваме ред и дисциплина.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има ддс - има проблемняма ддс - няма проблем
44
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Чиновник една фирма от калибъра на ЕТ, няма как при нормални обсоятелства да доставя такива огромни количества стоки, каквито купуват големите вериги----------------- И защо нямало как? Ти май си голям разбирач. Каква е разликата дали внасяш един тир стока или 5 тира или 10 контейнера?
43
1
 
8
 
! Отговори
Оня с коня преди 10 години
В повечето страни от ЕС има жестоки правила за тези търгаши. Самоу нас си намериха рая. А дано да ги озаптят малко. А, дано да поставят Кауфланд а място, че само *** продават и то на здрави цени. В ЕС например не може да се продават пресни зеленчуци ако са произведени на повече от 50 км. от мястото на продажба, и т.н. и т.н.
42
11
 
4
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Това мнение на Премиера, ми говори само едно, че той е икономист само на хартия ! Как доставчик на стоки ще ги продаде на търг. вериги без ДДС, не ми е ясно ?
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами боса на Ораново се оказа първи братовчед на същия Стойнев, който носи цялата отговорност за инцидента.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До VankataDo 47Какво им обясняваш.На промит комунистически мозък, ако ще и всички факти и доказателства да му удариш в лицето, той пак ще си знае едно- партията и пак партията.Най-добре са ги разбрали преди 44г.- за такива комунисти само преследване, извън закона и разстрели.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоооо, Бобева кат не знаеш питай Мургина защо??? Ама преди това се посъветвай със Съсела и Мазньо за да не гръмнеш кат бушон!!!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
Do Киро кофражиста:Ама ти не знаеш, че на другарката Мургина, тати й, е най-големият генерал в България от Живково време, този който е предал на тоталитарния тогава режим, истинските герои на България, същите които са готвили преврат на Другаря Живков - та няма по-заслужила измекярска фамилия от тази на другарката Мургина, виновник за най-големите ДДС измами в България, по времето на Орешарски и Станишев - БКП бди над нас и ни разправя мантри с изчадията си!!!:)
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 43За да ти е кофти.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Interesno mi e da znam zashto stokite na Bila i Metro v evropa imat po niski ceni. Nali sa edna veriga.?Cenite obarnati v evro pokazvat che balgarite sa kradci.

Спонсорирани публикации