Муравей Радев: Няма да фалираме без заема от 8 млрд. евро

"България се опитва да излезе на международните финансови пазари"
Обновена: 19 фев 2015 14:09 | 19 фев 2015 11:22,
18
Муравей Радев: Няма да фалираме без заема от 8 млрд. евро
Снимка: Reuters, архив

Държавата няма да фалира, ако не изтегли заема от 8 млрд. евро, обясни бившият финансов министър Муравей Радев пред Нова телевизия, след като вчера не се стигна до гласуване на ратификацията на договора за поемането на новия дълг в парламента, а днес дебатът беше отложен. "Нищо няма да се случи. Това е измислен спор", коментира Радев в отговор на въпрос за вероятността от фалит.

Ако ратификацията бъде провалена, няма да има посредници по външния дълг, но проблем за бюджета за 2015 година не съществува, каза Радев. Той предупреди обаче, че през 2016 година същият този цикъл с дефицита и покриването му с дълг ще се повтори.

Още по темата
Тази сутрин депутатите отложиха гласуването на ратификацията на договора на парвителството за нов заем от 16 милиарда лева. Искането беше направено от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и беше подкрепено от всички присъстващи в пленарна зала депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ. Оказа се, че ПФ още няма окончателно решение как да гласува, въпреки че вчера финансовият министър Владислав Горанов говори с тях, както и с другите коалиционни партньори на ГЕРБ от АБВ и РБ.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си, че ако договорите за поемането на нов дълг от 8 млрд. евро не бъдат подкрепени в пленарната зала от депутатите, държавата може да фалира. "Ако не ни подкрепят в зала за дълга, няма да има пари, няма да можем да платим, ще фалира държавата и ще приключим", каза Борисов пред журналисти.

По думите на Радев "рискуваме чисто по български да съсипем една хубава инициатива". Експертът поясни, че това не е ратификация на договор за дълг от 8 милиарда евро, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг на България през следващите три години.

„Сега за пръв път за последните три години България се опитва да излезе на международните финансови пазари и да вземе дълг от тях при по-добри условия”, посочи Радев. Според него това показва стабилност, сигурност, печелим доверие и ще получим лихви, които са много по-ниски.

Финансистът допълни, че тези 10% лихва, за които се говори, са само горен праг и няма как да ни обложат с подобна лихва. Той уточни, че времето да се теглят пари е подходящо, тъй като сега лихвите са с исторически ниски нива.

Увеличението на дълга на България за следващите три години е 5,3 милиарда лева, а не 16 милиарда лева, поясни още Радев. И обясни, че тази година имаме дълг в размер на 22 милиарда лева, като след три години по разчети на МФ те ще бъдат 27,3 милиарда лева и разликата от 5,3 милиарда лева е увеличението на дълга. С голяма част от предвиждания нов дълг от 16 милиарда лева ще се рефинансира стар дълг, обясни още финансистът. По думите му увеличението идва от дефицита, който се финансира с държавен дълг.

Относно нападките на Мая Манолова, че заради новия заем всеки български гражданин ще трябва да плаща по 10 000 лева години наред финансистът коментира, че в случая дебатът се подменя и темата се експлоатира заради краткосрочни политически дивиденти.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък посочи вчера, че новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити.

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова също вчера заяви, че и други банки могат да управляват новия заем. „В този договор за дилърство няма специални клаузи, което го оставя отворен за всяка друга банка, която желае да се включи, стига да покрива условията по него. И тези четири банки могат да напуснат споразумението, когато пожелаят“, посочи още Стоянова.

Още за икономика четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗА КАКВИ СВЕТОВНИ ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ ГОВОРИ ТОЯ. КОИ СМЕ НИЕ И КЪДЕ СЕ НАМИРАМЕ В МОМЕНТА. БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ. ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРАДЖИИ СА ТЕЗИ. СМЯТАТ, ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДО ЕДИН СА *** И НЕГРАМОТНИ. УЖАС !!!!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3НЕГРАМОТНИК!!!, като всички *** герберасти!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нищо няма да се случи. Това е измислен спор" /Муравей Радев/."Ако не ни подкрепят в зала за дълга, няма да има пари, няма да можем да платим, ще фалира държавата и ще приключим" /Бойко Борисов/.Абе, я да вземат да се съберат и бивши и настоящи управляващи и да се разберат!!!Те, които се джаскат, че са толкова навътре в нещата, излизат с коренно различни становища, а ние от село София и другите по-малки селца и паланки, как да разберем кой е по-най в лъжите?Народе???? /Васил Левски/
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мравояда ги разби, по телевизора. Хайде Майчето Манолова да си събере "Горановките" и да ходи да бере сливи в Кюстендил. Колко краставици, у шопско набрала, толкова.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи пари има и без заем А защо другите реват само за пари.никакъв заем!
10
1
 
3
 
! Отговори
до кажете преди 9 години
комисариу ша ти бутнат 1 2 3 милиона и си обърнал плочата веднагаааа....
9
2
 
4
 
! Отговори
az преди 9 години
До Анонимен 3Ето такива неграмотници като теб го избраха! Ти кой клас си завършил бе, брато? Ходи си брой овцете и не се бъркай там, където не то стига пипето!
8
3
 
6
 
! Отговори
знайко преди 9 години
бравоо муравей ти си легенда...ти сии велик.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за съжеление не са 8МИЛИАРДА--160мил лева сам за пакета който ще изготвят банките и заема ще е за 30год лихва от 5-8 те става 40мил това защо не го казват никате ,БЪЛГАРСКИ ЮНАК СЪБУДИ СЕ тия пари ще отидат една част за нелегалните мусли ,една част за издръжки на *** ,една част за дълбоките джобове без дъно ,за нас да плащаме още повече данъци ,останете си със здраве
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама вижте сега .Става въпрос за едни комисиони .Само1%. Е вярно това са само 160 милиона. Ама да не искате комунистите да ги вземат , като тази работа можем и ние да я свършим.
5
1
 
23
 
! Отговори
край преди 9 години
Никакъв заем докато не Кажете как държавата ще си върне парите откраднати от всички политици чрез КТБ и не видим три синджира политици /барабар с Бай *** банкянски, Станишев Доган и Костов/ в панделата. Не видим как държавата стяга харчовете - като намали депутатите наполовина и не премахне държавната субсидия за партиите. Народе да си опичаш акъл аби казал Апостола ако беше жив.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Интересно,Да управлява -да , но не да заробва със заеми както прави твоят идол членът на БКП другарят Бойко Борисов.
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и да фалираме,но по добре лие троината да го вземат заема от 16 милиярда и да го съсипят по обръчи от фирми Боико е прав сте отстъпим на други даго вземат,ако сте съгласни.Поне сме сигорни че Борисов няма да допусне разжиставането и кражби на средства.Разберете го за винаги че само ГЕРБ е истинският бетонирън пър на Българя към демокрацята свободата и оправянето на Родината ни няма друг път товае единственият.Начело със Министър Председателят Боико Методиев Борисов жив и по здрав дае амин.
2
15
 
9
 
! Отговори
Интересно, преди 9 години
как така българите не приемат,че трабва един да управлява България,а не политикани-*** като Манолова(сестра Галева) , Муравей (самото име говори) ,комунисти фалирали държавата България няколко пъти !!!! Учудващ е тъпигьозлъкът на цялата пасмина от комунисти,турци и проруски "патриоти" (Болен) да правят кретенски изявления!
1
2
 
27
 
! Отговори
кажете преди 9 години
Аз съм навитак да се включа в експертна комисия,която да следи цент по цент за какво се харчат тези милиарди заем ?? Какво ? Ааа не става ?! Е нормално да не стане ! Защото не сме единни като нация и не им търсим сметка за нищо,а само ни заробват ... и защото все някоя хрътка ще саботира работата на комисията.Даммм ... а и политиците си знаят,че няма да ги опандизят и айде ново заемчеее .... дип,че не мога да псувам,а бих им е ***** !

Спонсорирани публикации