За новите ни двулевки ще отидат 108 тона метал

Експерт предлага и въвеждането на монета на стойност 5 лева
Обновена: 11 авг 2015 14:08 | 11 авг 2015 11:22,
52
За новите ни двулевки ще отидат 108 тона метал
Снимка: bgonair.bg

Въвеждането в обращение на монетите от 2 лева ще бъде по-удобнo за ползване от банкнотите, убеден е финансистът и бивш подуправител на БНБ Емил Хърсев. Пред България Он Ер той заяви, че въвеждането на смяната дори е закъсняла.

Първите заготовки за железните двулевки, изработени в монетния двор на Финландия, би трябвало вече да са пристигнали в БНБ.

Новата монета от 2 лева ще бъде произведена в 12 милиона екземпляра. За целта ще бъдат изразходвани 108 тона метал. Прогнозната стойност на поръчката за металните двулевки е близо 9 млн. лева без ДДС. Монетите от 2 лева ще са с лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и на банкнотите.

Сеченето на монетите беше предвидено за тази година. Освен че произвеждането на железните двулевки е закъсняло, Емил Хърсев смята, че е време да се въведе монета на стойност 5 лева.

"Монетите са доста по-скъпи от книжните пари за един и същи номинал, само че имат много по-голямо обращение без да се повреждат", обясни Хърсев.

Освен финановите среди, хората също не смятат, че ще имат проблем с железните двулевки.

"Повече ще ни тежи в портмонето сигурно. Може и да е за добре. Няма да се хабят толкова бързо и лесно", коментира мъж.

Последната монета от 2 лева трябва да бъде изработена до края на 2018 г. Това е годината, в която България може да въведе еврото. Тогава новите двулевки, както и всички останали монети, ще се претопят.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Болен Пидеров преди 8 години
Ето какво разбрах от цялата статия:1.Правим 2лв. монети за 10,8 млн.лв (с ДДС)2.След 3 год.,въвеждаме еврото и ги претопяваме! (нали11млн.лв са джобни пари)3.Аз ли съм ***, или държавата !?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ревнахте пък вие? Важното е пари да падат отнякъде, пък дали хартиени, дали метални... Все ми е тая! Голям проблем, няма що..
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво се изненадвате - подготвят ни за еврото .....в държавите където има евро е същото
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
решението за замяна хартиените 2лв със звонк не е ново. То е от времето на др. Станишев. Трябваше от 01.01.2015 да влязат в обръщение.
37
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Инфлация Инфлация - нещата вървят на монета и по 20 лв - не виждате ли че с 50 лв в магазина си купувате едно голямо НИЩО - а се оказва че с 100 лв повечето магазинчета таксита и въобще -- не могат да ги "развалят" като сума ,Питам аз и ОТГОВОР не искам -какво се прави с тези монети от 0,2,-0,5 и 10 ст - ами те вече нямат никаква стойност бе - дами и господа ! Пародията на една държава с най "СТАБИЛНИЯТ" банков сектор в Европа за близките няколко години ) пример -бомбата КТБ с 4 милиарда евро
36
3
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Нали се стремим да влезем в Еврозоната - да въведем еврото? За какъв вуй ни е да сменяме двулевката тогава? Или както беше написал някой - важното е да усвоим едни пари. Сега ще отлеем монетите и като вкараме еврото ще трябва да унищожаваме тонове невлезли в употреба. Пак ще се усвояват пари. Просто се чудя на нашите управници какви глупости вършат.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КАЧЕСТВЕНИТЕ ХАРТИЕНИ ДВУЛЕВКИ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ!!!!!!!!!!!*** ТЕ ВЕЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ ЗА КАКВО ДА СЕ УЖИЩОЖАВАТ!!!!!!!ВАЖНОТО Е ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ПАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ДВУЛЕВКИТЕ И МЕТАЛА ДА СЕ КУПИ ОТ ПРАВИЛНИТЕ ФИРМИ НА БУДОХАРЕМА!!!А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ НЕКА СИ КЪСА ПОРТМОНЕТО!!!!
34
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е ГЕРБ И ТАКИВА СА БИЛИ!!!!!!!!ХАРТИЕНАТА ДВУЛЕВКА Е МНОГО ПО-ЛЕСНА И ДОРИ ДА СЕ ЗАХАБИ ТОВА Е САМО ЧАСТ НЕЗНАЧИТЕЛНА ОТ МАСАТА ПАРИ!!!!ТЕЗИ 2 ЛЕВА ЗАКОГА ЩЕ ГИ ПОЛЗВАМЕ ВЛИЗАМЕ В ЕВРОТО ДО ГОДИНИ!!!!!!!!!!11ПРОКЛЕТ ДА Е БУДАЛИСОВ А ЕЛЕКТОРАТА МУ Е ОТ ПРОФАНИ *** И ИНТЕРЕСЧИЙ!
33
2
 
31
 
! Отговори
akut преди 8 години
принципно когато хартиени пари се правят на монети не е на хубаво
32
3
 
6
 
! Отговори
ист преди 8 години
Стотинките ще отпаднат от обръщението от само себе си. Да се отсекат монети от 20 лева с лика на виденов.
31
0
 
30
 
! Отговори
redordead преди 8 години
чисто психологически човек е склонен да смята монетите, че са с по-ниска стойност и е склонен да ги харчи по-лесно. Така реално се цели повишаване на потреблението. Заблезали ли сте как като се в чужбина и имате по 1 и 2 евро и трябва да се плати нещо за 5-6 евро първо разкарвате монетите? Или пък имате чувство, че като платите с тях все едно сте дали по-малко пари...
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Развити страни искат да излизат от евро зоната и да си върнат своите валути, а ние като много умни се натискаме за евро зоната. Това е като да видиш хора да бягат от пожар а ти да вървиш срещу пожара без да се за мисляш дори защо бягат другите. Но българския народ е такъв нужен е един самозванец да тръгне срещу вятъра и всички овце ще тръгнат след него без да питат на къде отиват.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този прословут експерт Хърсев, който се вре във всички телевизии, беше подуправител на БНБ, точно когато България беше пред абсолютен фалит /управител на БНБ тогава беше Тодор Вълчев/. В този смисъл, такива като него не трябва да дават съвети, а да имат ефективни присъди. ***.
28
4
 
3
 
! Отговори
НАРОДА АСВАЛТ НЕ ЯДЕ преди 8 години
Тия да не са правили краш тестове на монетите че предварително знаят колко ше изкарат?
27
2
 
13
 
! Отговори
dsadas преди 8 години
Вие сте много прости бе не стига че влезнахме в тоя смотан ЕС и накрая фалирахме ами има още някои хора долу които искат да влезем в Евро зоната хахаха
26
4
 
20
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
А сега да не мислиш, че е цъфнала и вързла?!?С победните релации на ГЕРБ се вдига голяма пушилка, зад която прозира пълна разруха и погром навсякъде.Щом и петолевки ще се правят на монети, значи цената име толкова девалвирала, че няма на къде.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дизайна на двулевката е ужасен, ако ще е това, което виждаме на илюстрацията!На еднолевките дизайна е естетичен, а този е някак си много груб!Наподобява еднолевката по един грозен начин и това е лошо.Всяка монета трябва да си има свой, неповторим, приятен дизайн, за да е удобна за ползване.Нека да си е същия човек - Паисий, ама да го направят с повече естетизъм, а не това грубо нещо, което са направили...
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първите заготовки за железните двулевки, изработени в монетния двор на Финландия, би трябвало вече да са пристигнали в БНБ.Пълна трагедия! И тук голям напредък сме реализирали, щом заготовките за парите се налага да ни ги прави Финландия.В тая държава нищо не остана вече!Пълна *** в управлението и негодност на целия държавен апарат, прозират зад всеки ъгъл.
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това се нарича ИНФЛАЦИЯ!!!!!Дали ще можете за тази монета от 2 лв. да си купите дребни бонбоинки в скоро време?Едва ли.Не беше много одавна времето когато за една стотинка си купувахме една бонбона или ни връщаха бонбонче,ако нямаха стотинки.Сега все още за 1 лев може да си купите един хляб или 1-2 вафлички или едно кисело мляко.И затова ли страдахме толкова дълго?За да ни лъжат,че няма инфлация за да не вдигат заплати и пенсии.И дори,че средната заплата се е повишила за да си вдигнат техните.Ех
22
1
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 години
къде е Свети?

Спонсорирани публикации