Най-големият автомобилен новатор навършва 100 г.

Nash Motors въвежда някои от най-важните технологии
5 авг 2016 20:50,
12
Най-големият автомобилен новатор навършва 100 г.
Снимка: fastlanecars

През тази година своя 100-годишен юбилей празнува не само BMW. Американската компанията Mash Motors също щеше да навърши един век, ако беше оцеляла до наши дни. Много от любителите на автомобили не знаят какво представлява тази марка, но нейното въздействие върху съвременното автомобилостроене е огромно.

Постиженията на Nash могат образно да бъдат разделени на 6 групи. Първата е носещата каросерия на автомобилите. Компанията не е измислила безрамната конструкция (монокок), тъй като първото превозно средство с такава е Lancia Lambda от 1922 г. Nash обаче построява първият достъпен и масов автомобил с монокок – Nash 600.

Тези автомобили са без отделна рама и съответно това ги прави много по-леки и ефективни. Подобна технология в момента използват почти всички производители, но пионерът е именно американската компания, която придава на това огромни мащаби и проправя пътя на всички останали.

Системите за вентилация и климатикът също са създадени от Nash Motors. Те са в основата на сегашните подобни технологии, като първоначално са се казвали Weather Eye и са създадени на няколко етапа. При първия инженерът на компанията Ерик Уолбърг реализира идеята за вентилация чрез проводи, която действа и в момента.

Тази идея е използвана за първи път през 1938 г. в автомобилен нагревател, който взима свеж въздух от атмосферата и го прекарва в колата чрез сърцевина, пълна с гореща вода. На следващата година е добавен и термостат, а по-късно Nash се слива с компанията за хладилници Kelvinator, за да създаде първата система за нагряване и изстудяване на въздуха. За разлика от другите климатици по това време, които заемат половината от багажника, този на Nsah се поставя под предния капак.

Предпазните колани също са измислени от американската фирма. Да, факт е, че Volvo въвеждат триточковия предпазен ремък през 1958 г, но 9 години по-рано Nash започва да предлага в своите автомобили колан, преминаващ през кръста. Той е достъпен като опция и не е толкова ефективен, като триточковите колани, но пък не може да се отрече опита на компанията да направи автомобилите си по-безопасни.

Свалящите се седалки и превръщането им в място за спане са друга новост, която Nash въвежда в своите модели. Това става през 1936 г., когато компанията започва да предлага системата Bed-in-Car (креват в колата). При нея задните седалки се разтягат, като отварят проход към багажника и позволяват на пътниците удобно да спят в колата. Тази схема може да се брои дори за първата възможност за сваляне на задните седалки с цел превозване на повече багаж.

През 1949 г. в Nash се изкачва на ново ниво и доработва технологията по примера на седалките, предлагани в големите пътнически самолети. При нея предните кресла се смъкват и заедно със задните формират плоска повърхност. Така салонът на колата се превръща в удобна спалня.

Американският производител е въвлечен и в големия спор за това кой точно е измисли „масъл-кара”. В Nash спокойно могат да имат претенции за това със своя Rambel Rebel. Разбира се, мнозина продължават да твърдят, че първият такъв автомобил е Hudson Hornet, но той никога на е разполагал с V8 двигател, което е задължително. Освен това през 1954 г. Nash купува Hudson, така че всичко сочи марката като прародител на ”масъл-кара”.

А Rambler Rebel отговаря на формулата – не особено голям, но сравнително лек (благодарение на монокока) автомобил с огромен V8, в случая 5,4-литров двигател от AMC. Машината е с 4 врати, като за времето си това е най-бързият седан, предлаган на пазара.

Компактните автомобили са създадени от друга американска фирма – Crosley, която започва да ги произвежда още през 1939 г. Само че именно Nash е първата компания, която ги пуска на пазара в масови количества, като въвежда понятието „международно производство”.

Малкият Nash носи името Metropolitan, като се произвежда от фирмата Austin във Великобритания. Неин е двигателят, както и някои други агрегати и компоненти, като след поставянето им автомобилите се изпращат в САЩ. Там се довършват и съответно се пускат на пазара.

Както се вижда, мъртвата вече компания Nash въвежда достатъчно новости, които остават зад кулисите. Тя е забравена от мнозина, но значението и върху автомобилното производство наистина е огромно.

Още снимки - в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 7 години
Мдааа :)))Това за "стационарната кола" беше много свежо!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшни постижения, страшни изобретатели. Аз изобретих връзки за обувки с правоъгълно сечение, ама Адидас ги пуснаха първи. Същата работа и тука.
9
0
 
0
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Измислени нещо със световно положително значение пък тогава коментирайте другите...
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакаме статия за "Citroen". Или за "Нива", която е първата в класа си...
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От простотията лъхаща от изписаните по долу коментари става ясно че въпросната марка е тотално непозната за коментиращите до тук.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след не имеещата аналог в света стационарна кола на лада в лицето на модела калина не тръгваща дори и с путиново запалване нищо няма да ме изненада
5
7
 
11
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Значи Ланча първи въвеждат Монокока , обаче Наш са първите , защото били по-евтини , неам думи ?!
4
3
 
18
 
! Отговори
реалист преди 7 години
волга също достигат връх съчетавайки в едно шаси от кола на шавролет и двигател на камион от ман + разход на гориво колкото трактор Беларус
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MNash, мдааааааммм!....;)
2
3
 
19
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Москвич пък измислят бутането и домашната авто механика а ЗАС моторизираната печка НО най голямото откритие е на Лада а именно ръждясващата НЕръждаема стомана
1
0
 
11
 
! Отговори
Ко_редактор преди 7 години
Mash или Nash

Спонсорирани публикации