Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия

Трима българи в процеса са оправдани и бягат в Москва
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 11:46,
170
Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия
Снимка: Wikipedia

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Още по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
6
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Червените кхмери,Китай,Виетнам,Хиросима-Нагасаки,Африка-клането на тутси и тхутси,Гуантанамо,Югославия,Ближния Изток, 1-ва Световна,2-ра...Няма край ,от както свят светува,но някои само за комунисти и фашисти знаят...Четете повече и без селски емоции...Светът е такъв.
42
1
 
13
 
! Отговори
Циник 1 Кампучия преди 4 години
Не е лесно толкова много народ да се екзекутира толкова бързо, за това червените Кхмери използват нестандартни методи, част от които са изброени долу: хората са убивани с кирки, мотики, метални пръчки. Острите ръбове на листата от захарна палма са служели за прерязване гърлата или коремите им. хората са газени с екскаватори, трактори и танкове, взривявани с тротил с цел повече убийства наведнъж хората са погребвани живи или полумъртви, изгаряни, обесвани с главата надолу с цел по-дълго измъчване за назидание за другите.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По -свирепи убийци от комунистите земята не е раждала!За да не си съгласен с това или си не уведомен , или си пристрастен!Осем години преди Райхстага българските комунисти, по нареждане от Москва взривиха СВ. Неделя и убиха 500 човека, и то какви?А когато наследниците на убитите искаха комунистите само да се разкаят за тези зверства, Филип Боков каза, че поема вината само с мезета,ЕЙ такива животни са съпартийниците на Гошо тарабата, както е бил известен сред хората.
40
10
 
12
 
! Отговори
Циник до Футуролога преди 4 години
Жертвите на световния комунизъм са над 100 000 000...и продължава да расте цифрата... В страни като Венецуела и Северна Корея. В Камбоджа за малко години - над 2 000 000 червените кхмери са ги душили вързани за стол с найлонови торбички - като тези дет' си купуваш доматите... Или са им забивали по един "циraнcки" пирон с чуk в черепа.Сталинския голодомор - само предполагат от 7 до 20 000 000 - случаи на масов канибализъм.. Само некадърника Жуков "мясникь" - касапина е оправил поне 500 000 красн
39
5
 
14
 
! Отговори
Че преди 4 години
Всъщност нищо ново не са открили.Още тогава се е знаело,че нацистите предизвикват пожара с цел политически репресии. Георги Димитров става знаме на антинацистката съпротива и освен от съпартийците си е защитаван и от истински демократи в Европа и Америка. И тогава,и сега oтpепкитe по света и у нас изкривяват истината, но ние я знаем.
38
19
 
18
 
! Отговори
Руския преди 4 години
Слава на антифашистките герои в БългарияВ цял свят те са почитани и уважавани хора помагали в освобождението на света от фашизма.Герои!Вечна им памет
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада показва в пропагандата си само холандеца, а българите не се показват в документалните кадри за Лайпцигския процес. Те не съществуват за Запада, за Германия, САЩ, Великобритания, които правят филмите. Защото ще покажат антинацистката борба на българите още когато германците с радост прегъщат нацистките идеи.
36
14
 
17
 
! Отговори
Айде, пинизи... преди 4 години
ПЪРВИЯ АТЕНТАТ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ!!!ЗАЛОЖИХА БОМБА В ЦЪРКВАТА "СВЕТА НЕДЕЛЯ". И ИЗБИХА МАСА НЕВИННИ ХОРА!КОМУНИСТИТЕ СА ПАТОЛОГИЧНИ УБИЙЦИ----ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!
35
15
 
11
 
! Отговори
Айде, пинизи... преди 4 години
ЦЕЛ СВЕТ. ЗНАЕ КОЙ ЗАПАЛИ РАЙХСТАГА...... СЕГА "НОВИ 20",...ЗА ДА СЕ ОНЕВИНЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УБИЙЦИ И НЕГОДНИЦИ!!!!!АЗ НА КОМУНИСТИ И РУСНАЦИ---НЕ ВЕРВАМ!!!!!!ТОВА ВИНАГИ МИ Е ПОМАГАЛО В ЖИВОТА!!!!!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Ккво значение има откъде са дошли ? Ти ако си мислиш, че знаеш ние какво си мислим. Ще идеш някъде и ще си удариш сам един шамар.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада да направи един документален и филм за Лайпцигския процес. И да го пусне по пропагандните си канали
32
3
 
12
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Убеждават децата ни, че могат свободно да ИЗБЕРАТ ПОЛА СИ - от многобройните новоизмислени полове - гей, лесбо, транс, би, метросексуални..Това е цената, която европейците трябва да платят на управляващите ги лобисти на евре.. Едрата индустрия и финанси..Тръмп не се вписва в картинката на "новия променящ се свят" в който ще ви забранят да ядете свинско.. И да празнувате Коледа в тълпи от арабски изнасилвачи, като тези в Кьолн...Ко? Нье!
31
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Италиянците гласуваха за Матео Салвини... И 5 те звезди... най - близките възможни до Бенито Мусолини... AfD набира все повече привърженици... германците помежду си тайно желаят нов фюрер... Австрийците и те... Унгарци... Поляци... Словенци.. Англичани.. Европейските народи залагат надеждите си за някакво бъдеще изобщо - на популисти ( но неолибералните слугинажни медии са в ръцете на истинските популисти), които ни убеждават, че исляма е религия на мира, и че децата ни трябва да си изберат ед
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които си мислят, че комунистическите идеи са дошли в България от СССР, много се заблуждават.Обратното е по вярно.
29
1
 
5
 
! Отговори
Васил преди 4 години
Които запалиха и Партийния дом.
28
13
 
11
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 4 години
Георги Димитров разбира се, всички знаят, че той е подпалвача....пияница и терорист, лидер мна БСП.
27
8
 
5
 
! Отговори
Циник до 29 преди 4 години
И за да не съм голословен...Ти си "функционално неграмотно"СкраБ - сигурно си искало да напишеш скраП... Но вие - отпадъчните ***... и в едно просто, късичко изречение - сколасвате да допускате граматични грешки
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е една от най чистите от към внушения, публикувани в този сайт.Изключение прави подзаглавието. Оправдателните присъди на нашите, са били равни на победа, в очите на всички комунистически движения и партии. ( партии и организации в поне 58 страни, и това към 22г.).
25
8
 
10
 
! Отговори
Циник до 29 преди 4 години
Дръгливец... поне си се научило да четеш...Писна ми да пиша... И да ме трият.. Оставят комундрелските ви безмислици... та белким идлъжете някой наивен тинейджър... Германия на Хитлер... пусна този коминтернаджийски безpoдник... каква я свърши марионетката на болшевишката зapaза след 09.44 знаем всички... бесихте и разстрелвахте българи - както и турчин не ги е клал..Предизвиквате само органична rнyc y менСеднали текезесарски илитерати - да ме учите на история
24
2
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
До 38: Сградата се нарича все още и официално Reichstag, а името на институцията е Bundestag! Когато влизаш в сградата, влизаш в Reichstag - а, а в нея се провеждат заседанията на Bundestag - а.

Спонсорирани публикации