Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия

Трима българи в процеса са оправдани и бягат в Москва
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 11:46,
170
Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия
Снимка: Wikipedia

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Още по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
15
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Като дете ни учиха че Г. Димитров е подпалил Райстага , а после в съда е вкарал фашизма в ку.чи ***. Ама после Сталин едва не го набил за подпалването.
82
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин - това ми беше безразлично, - но във връзка с мен наричаха и моя български народ "див" и "варварски"; -Руските агенти не само плюеха премиера на България, но във връзка с това наричаха българите 80% ***. Хитлер в Моята борба ни нарича вярната съюзница България. Преди него Бисмак ни е нарекъл прусаците на Балканите. Единсвено московските зверове са ни оплювали по всякакъв начин.
81
5
 
16
 
! Отговори
Аз съмСладко кученце преди 4 години
Когато такива като мен някой ги заобича,мога да направя чудеса.В някои части на света през определени години не знаят кой е Ленин,но боготворят Димитров.Речта е доблестна,вярна и прозираща бъдещето(малко са тез подобни на Ботев).Германия и Русия в онез години са Биз_Бизе и нашия герой е спасен.Германия тогава разбира,че сила и мощ,а не само Гьобелсови постановки се котират в очите на другите.След години 3-*** БГ разузнавачи (един унищожен) бяха обвинени за Папата!След години БГ медсестри !
80
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин - това ми беше безразлично, - но във връзка с мен наричаха и моя български народ "див" и "варварски"; -С кого спори Г. Димитров?С вестниците ли?Ами имало всякакви вестници - и леви, и комунистически, и платени от Сталин. Те сами си пишат, сами се обиждат и сами спорят със себе си. Хитлер не е дал да се каже лоша дума за България, защото цялата Първа световна сме се били рамо до рамо с немците.
79
3
 
2
 
! Отговори
Al преди 4 години
Е и, г-жо Димитрова, толкова думи без накрая да стане ясен отговора на поставения от Вас въпрос. Защо ли Ви чета и си губя времето с преписвачи. Поне да бяхте превели статията качествено. За Ваше сведение, още 2003 г проф. Ханс Момзен изрази тези съмнения, но тази хипотеза, подчертавам хипотеза, не беше потвърдена от доста сериозната историческа германска общност. А, вярвайте ми, никой не би и допуснал такова писане хей така, за пет лева
78
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД С ВСИЧКИ СИЛИ И ИЗВЪНРЕДНО УПОРИТО СЕ Е БОРИЛ ПРОТИВ ЧУЖДОТО ИГО.-А пък руснаците ще ви кажат, че само благодарение на тях имаме държавност.
77
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази реч е вдъхновила много прогресивни хора в онова време. Вдъхновила е само психопати-терористи и полезните идьоти на руския империализъм - утайките на обществото. Същите категории прогресивни хора днес се вдъхновяват от фашистките похвати на Путин.
76
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Димитров... Алиас - Гошо пияната тараба... Коминтернаджийски продажник... Безpoдник... Апостол на болшевишката зapaза в България.Дано вечно гори в ада!
75
8
 
32
 
! Отговори
Проф. Христо Ивов преди 4 години
Процентите тук надвишават значително 80. Всякаква дискусия с полуграмотни хора е безсмислена. Хулете Димитров и не забравяйте да олижете целия на Тиквата, той е на вашето ниво защото е прочел поне една книга повече от вас.
74
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази реч е вдъхновила много прогресивни хора в онова време. Днес в Европа, социално икономическите отношения, са плод и на борбата на тогавашните комунисти.Европа е в пъти по социална от САЩ.На промитите мозъци им дай само черно и бяло.Димитров е истински Българин.И от древни времена, до края на времето, винаги ще се намери Българин, който да се противопостави на Имперските идеи, и няма Инквизиция, която да заглуши гласа на свободолюбивия му Д_У_Х. За това и денс ни мразят имперските слуги.
73
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При интерес в библиотеките на големите градове, надявам се, все още да могат да се извадят томовете на Георги Димитров. Там съвсем подробно, дума по дума, реплика сред реплика може да се прочете подготовката и самата му защита на процеса. Да се опълчиш очи в очи на шефовете на пропагандата и репресивния апарат е уникално геройство. Нашите съвременни демократи един път няма да са се държали достойно за народа си.Десетилетия наред сградата на имперския съд в Лайпциг беше музей на Георги Димитров
72
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЖЕМ САМО ДА СЪЖАЛЯВАМЕ ЧЕ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ НЕ Е УБИТ ОТ РЪКАТА НА НЯКОЙ БЪЛГАРИН. НО И РУСНАКА СВЪРШИ ДОБРА РАБОТА.
71
24
 
10
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Фашистки съд е само "народния" съд в България. Съдиите са диваци и варвари фашисти.
70
25
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ПЪЛНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НАДУВКИ И ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ!!! Г. ДИМИТРОВ Е ПИЯНИЦА И ПЪЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА С.ВИ.НЯ!
69
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Димитров... Алиас - Гошо пияната тараба... Коминтернаджийски продажник... Безpoдник... Апостол на болшевишката зapaза в България.Дано вечно гори в ада!
68
6
 
24
 
! Отговори
seira преди 4 години
"БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД С ВСИЧКИ СИЛИ И ИЗВЪНРЕДНО УПОРИТО СЕ Е БОРИЛ ПРОТИВ ЧУЖДОТО ИГО.ЕТО ЗАЩО ПРОТЕСТИРАМ ПРОТИВ НАПАДКИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АЗ НЯМАМ ПРИЧИНА ДА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН, И СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ СЪМ СИН НА БЪЛГАРСКАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА."(писма и документи от времето на ареста и Лайпцигския процес)
67
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До seiraМЕМОАРИТЕ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ СА ЛЪЖА, СЪЧИНЕНА ПО-КЪСНО ОТ БКП.
66
6
 
26
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ОЩЕ МНОГО ПО-РАНО ОТ ВРЕМЕТО, КОГАТО ГЕРМАНСКИЯТ ИМПЕРАТОР КАРЛ ПЕТИ КАЗВАЛ, ЧЕ НА НЕМСКИ ТОЙ ГОВОРИ САМО С КОНЕТЕ СИ, А ГЕРМАНСКИТЕ ДВОРЯНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА ПИШЕЛИ САМО НА ЛАТИНСКИ И СЕ СРАМУВАЛИ ОТ НЕМСКИЯ ЕЗИК, ВЪВ "ВАРВАРСКА" БЪЛГАРИЯ АПОСТОЛИТЕ КИРИЛ ИМЕТОДИ БЯХА СЪЗДАЛИ И РАЗПРОСТРАНЯВАХА ДРЕВНОБЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ."
65
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До seiraФАШИСТИТЕ СА КОМУНИСТИ - ДИВАЦИ И ВАРВАРИ. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е ФАШИСТ.
64
7
 
26
 
! Отговори
seira преди 4 години
"НАРОД, КОЙТО 500 ГОДИНИ ЖИВЕЕ ПОД ЧУЖДО ИГО, БЕЗ ДА ИЗГУБИ СВОЯ ЕЗИК И НАЦИОНАЛНОСТ, НАШАТА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА И СЕЛЯНИТЕ, КОИТО СЕ БОРЕХА И СЕ БОРЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ ФАШИЗЪМ И ЗА КОМУНИЗМА - ТАКЪВ НАРОД НЕ Е ДИВ И ВАРВАРСКИ. ДИВАЦИ И ВАРВАРИ В БЪЛГАРИЯ СА САМО ФАШИСТИТЕ. НО АЗ ВИ ПИТАМ, ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛЮ, В КОЯ СТРАНА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ВАРВАРИ И ДИВАЦИ?"

Спонсорирани публикации