Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия

Трима българи в процеса са оправдани и бягат в Москва
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 11:46,
170
Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия
Снимка: Wikipedia

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Още по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко че го е убил Сталин, трябваше Чърчил да го обеси като гнусен комунистически роб.
62
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До seiraТЕЗИ ЗАПИСКИ ОТ МЕМОАРИТЕ НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ СА ЛЪЖА. ГЕРМАНСКИЯ ПЕЧАТ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ НЕ Е ПИСАЛ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е ГНУСЕН ЛЪЖЕЦ КАТО ВСЕКИ КОМУНИСТ. НЕСЛУЧАЙНО СТАЛИН ГО УБИВА. НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ.
61
10
 
20
 
! Отговори
seira преди 4 години
Георги Димитров пред фашисткия съд:Из заключителната реч пред съда (16.12.1933 г.):"Печатът не само ме хулеше по всякакъв начин - това ми беше безразлично, - но във връзка с мен наричаха и моя български народ "див" и "варварски"; мене ме наричаха "тъмен балкански субект", "див българин" и аз не мога да отмина това с мълчание. Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но българската работническа класа и селяните, българската народна интелигенция съвсем не са диваци и варвари..."
60
5
 
8
 
! Отговори
Циник до 77 преди 4 години
На червените са нужни "кумири"...Иначе няма смисъл - мизерното им живуркане
59
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГлупостинНАЦИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО САМО В ПЕРИОДА 1945-1989 ГОДИНА. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е СЪЗДАТЕЛ НА НАЦИЗМА В БЪЛГАРИЯ
58
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ, АЛКОХОЛИК И ХОМОСЕКСУАЛИСТ. ЗАСЛУЖЕНО УБИТ ОТ СТАЛИН.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е за вярване!!!Тук има хора възхваляващи един долен подлизурко,подмазвач на Сталин и разбира се алкохолик! Г.Димитров с какво конкретно е известен на света ?Нещо да е внедрил в политиката или индустрията ?Усетил се ,че ако е верен на Маскве ,може да живее охолно на гърба на другите!Като дойде в България ,да се беше опълчил на Сталин ,както направи Тито!Тогава може би щеше да придобие малко уважение от нормалните хора.
56
3
 
5
 
! Отговори
войната и парите преди 4 години
Съгласен съм с мнението по-долу, че комунист значи ***, не мразя комунистите, може ли да мразиш Вапцаров да речем, просто мисля, че комунизма (болшевизма) е политически проект на евреите (юдеи) тези живеещи в Ню Йорк. От там тръгва комунизма спомнете си за 8 март. От там тръгва и национал-социализма, самия Хитлер има ервейска кръв. Най-много пари се печелят, когато има война.
55
3
 
7
 
! Отговори
Глупостин преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ФАШИЗЪМ, НИТО НАЦИЗЪМ.БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ СА ЧИСТО РУСКИ ИБРИЦИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ!ТЕ. СА ГРАБИТЕЛИ И УБИЙЦИ НА СОБСТВЕНИ СИ НАРОД.ЦЯЛА ЕВРОПА ГИ МРАЗИ И ПРЕЗИРА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И РУСИЯ, ЗАТОВА РАЗЧИТАТ САМО НА СЪРБИЯ!!!!
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОДПАЛИЛ ГО Е ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
53
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Циниците даже не знаят разликата между число и цифра.Капиталистите досега са избили над 1 милиард човека. Феодалите преди години са избили около 400 милиона. Комунистите са избили 1000 главореза в България.
52
8
 
13
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Къде сте видяли (дръгльовци червени) да хваля американците?И в този ред на мисли - откога сте толкова загрижени за "фашистка" ЯпонияВие сте толкова ***... Че и лицемерието не ви се удава!Комунист - значи тъnaк
51
5
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Някаква тенекия едно,две,направо енциклопедист!Та да му светнем едно въпросче.Тенекийчо гордост наша,как ще посрещнеш светлите дати 06.08 и 09.08,когато любимите ти кравари за миг унищожиха близо 300000 невинни хора-деца,жени старци и извършиха престъпление срещу човечеството!Мале,как дрънка на празно трнеке!Сподели ламаринен енциклопедисчо..
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата история на човешката цивилизация е изпъстрена с насилие и реки от кръв.Единствената разлика е в мащабите, в оръжието и технологиите.Втората Световна Война го демонстрира с първото използване на атомните бомби над Япония.Днес, дори най-добрите воени спецове по света не могат да предвидят какви ще са последствията за Планетата ни при една Трета Световна Война при пълномащабното използване на ядреното оръжие!
49
9
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Георги Димитров... Алиас - Гошо пияната тараба... Коминтернаджийски продажник... Безpoдник... Апостол на болшевишката зapaза в България.Дано вечно гори в ада!
48
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Димитров е най-значимото име на българин в световен мащаб. Той е първият, умело противопоставил се на фашистката пропаганда и машина за ликвидиране на инакомислещите. Няма велика личност в историята, която да е еднозначна. Даже духовни водачи като Ганди. В България обаче потомците на фашистите се върнаха на власт и решиха да унищожат паметта за него. Сега младежите ни даже не знаят името му."Аз Ви питам, г-н председателю: В коя страна фашистите не са диваци и варвари?"
47
7
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Хрушчов... Сталин... Все комунистически ***....Какая разница
46
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 73 преди 4 години
Да те ограмотявам безплатно? Няма да стане!Легастеници... Функционално неграмотни... Илитерати... Достатъчно внимание ти "обърнах".. дръгльо...Повече отколкото заслужаваш!
45
8
 
8
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
Почти съм сигурен ,че тримата българи имат пръст в запалването на Райхстага!Г.Димитров не издаде ли заповед пусната от Москва ,да бъде взривена църквата Св.Неделя?Същият този индивид ,заповяда на съпартийците си да се вдигат на въстание през 1923г.,а Г.Димитров и В.Коларов избягаха в Югославия!През 1944г.двамката идват на готово ,да се опитат да съсипят България!За съжаление успяха!
44
1
 
11
 
! Отговори
Циник 2 Кампучия преди 4 години
децата са подхвърляни във въздуха и хващани с вили или щиковете на автоматите. Също, децата са убивани просто като ги хванат за краката и ги ударят в стена / дърво.Между 1975 и 1978 са убити около 2 746 105 души, от които: 1 927 061 селяни от райони, където е имало засилено американско присъствие. 25 168 будистски монаси 48 359 представители на националните малцинства 305 417 работници, служители и представители на други професии 100 писатели и журналистиА също стари хора и деца.За още 568 663 не се знае нищо.

Спонсорирани публикации