Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия

Трима българи в процеса са оправдани и бягат в Москва
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 28 юли 2019 11:46,
170
Кой подпали Райхстага? Появиха се нови съмнения за официалната версия
Снимка: Wikipedia

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Още по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има един германски писател - Ерих Мария Ремарк, които в никакъв случай не е комунист. За да разберете какво е фашизма прочетете неговата книга Искрица живот.
22
2
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
ДО ТМ.Обърни се към г-н Гешев.Не Никола а Иван Гешев!Тути мути,дали не е следил доларовите потоци от Вашингтон в нарушение на версайските договори....
21
3
 
13
 
! Отговори
ЛОШО преди 4 години
На България не и трябват Врагове - имаме ГЕРБ .Ще ни удавят до 5 години .
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази "статия" ми звучи като поговорката "тебе думам , дъще, сещай се , снахо".Какво искате да кажете, че някой друг хакна НАП? И Търговския регистър?Да разберем кой е българският Ван дер Любе?Няма нужда от такава пропаганда.
19
9
 
5
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
На нас не ни трябват врагове имаме си бъсъпъ и дъпъсъ антибългарски терористи взривявали църкви и влакове
18
2
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
До цинковата кратуна.Преди да си лъскаш бастуна ПРОЧЕТИ ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947г.ЧЕТИ ПОЦИНКОВАНА СКРАБ,ЧЕТИ..
17
6
 
14
 
! Отговори
тм преди 4 години
До наблюдател-А ти ще можеш ли да ни обясниш какво е търсил по това време Г. Димитров в Германия??? Да не би по поръчение на любимата ви Масква да е подготвял поредното комунистическо въстание???
16
4
 
17
 
! Отговори
хитлерист преди 4 години
Хитлер предрече бъдещето на сегашна Европа. В първата си Велика реч.Той посочи грешките и недобросъвестното поведение на тогавашните политика и банки.Която е сегашната.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да не реабилитират Хитлер? Или е важното да има някой виновен.Нещо за капацитета на пещите в Усвиенциум и бройките на час минали оттам? Питам защото може да се окажат, че са замърсили повече с въглеродни и азотни емисии.
14
10
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Освободени благодарение на международната антифашистка общност!Бравос-имало е такава общност,н къде е сега,а...Малко информация от героят Димитров!Фашизма,това е диктатура и власт на най-реакционна и човеконенавистна част на световния капитал!Къде е този капитал сега-в ръцете на сатрапите от Вашингтон,Лондон,Париж,Берлин,Тел Авив..Фашизма отново е в настъпление под формата евроатлантически ценности,истанбулски конвеции и антикомунистическа истерия!
13
10
 
8
 
! Отговори
комунист преди 4 години
Те са едни и същи . Бивши и сегашни социалисти.
12
4
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И какво от това и да се разбере истината файдата е никаква най-много някакво морално удовлетворение за наследниците им, ако имат такива. Между другото нищо чудно след време да има подобна статия и за кулите близнаци и да излезне истината, ама какво от това тези от които е зависело нещо отдавна ще са при създателя.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе ние питаме кой изнесе данните на 5 милиона българи, питаме кой открадна милиардите от КТБ, а вие ни занимавате с глупости...
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах американски документален филм по темата. И аз мислех, че историята за героизма на Димитров на процеса в Лайпциг е комунистическа пропаганда. Оказа се, че не съм бил прав. Във филма обясняваха за него и случилото се с голям респект. Явно наистина случилото се е било нещо изключително за епохата си.
9
8
 
4
 
! Отговори
топсекрет преди 4 години
Гьоринг запали Райхстага. Забрави включен котлон с открит реотан.Щеше да прави кафе . Тогава шефа го извика спешно. Всички тръгнахме.По късно разбрахме че има пожар.Гьоринг ни нареди да си траем . Ако Хитлер разбере щял да го обеси.Уплаши се . Обвини комунистите за виновни.
8
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите си подпалиха и партийният дом,за да си унищожат архива.Част от него бе нарязан и унищожен доста преди това,както и много документи по милиционерските окръжни управления!
7
9
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Не Гошо Тарабата а Бойко Тиквата е подпалил Райхстага. Доказателства много, пазят се в секретите на ГЕРБ, но главното е скромността на Тиквата, не му даваща възможност да извлича облаги от този подвиг.
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин към Г. Димитров: Знаете ли защо останахте жив? След краткапауза допълва - Останахте жив, защото фашисткият режим е още млад и неопитен . Първо е трябвало да ви убият, а след това да ви съдят!
5
7
 
18
 
! Отговори
комунист преди 4 години
Който запали партийния дом в София.Специалистите
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А КОЙ запали партииния дом в София?А?

Спонсорирани публикации