Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"

Никсън пък ги нарекъл "канибали"
Обновена: 1 авг 2019 09:13 | 31 юли 2019 21:30, Нели Христова
213
Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"
Снимка: Reuters

Напоследък често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите. През 2000 година Националните архиви на САЩ разсекретяват разговор между Роналд Рейгън, който тогава е губернатор на Калифорния и Ричърд Никсън. В тази версия на разговора няма нищо притеснително, но се оказва, че е обработена.

От нея липсва цяла част, която ръководителят на Президентската библиотека и музей на Ричърд Никсън - Тим Нафтали, иска архивите да му предоставят преди две години.

Рейгън, който по-късно става 40-я президент на САЩ, се обажда на Никсън през октомври 1971 година, ден след като Обединените нации са признали Република Китай. Той възмутено обсъжда танца на делегацията на Танзания в момента, в който ООН решава да изпрати делегацията си в Пекин, вместо в Тайван.

Разговорът протекъл така:

"Казвам ти, вчера гледах това нещо по телевизията", започнал Рейгън.

"Да", подканил го Никсън.

"За да видя онези маймуни от африканските страни - господи, все още им е неудобно да носят обувки!", допълнил Рейгън.

По-късно, Никсън се обажда на Щатският секретар Уилям Роджърс и също подхваща темата.

"Както можеш да си представиш, имам силно усещане, че не трябва да правим това. Както Рейгън каза... той е видял тези... канибали по телевизията и възкликна: "Господи, та те дори не носят обувки, а САЩ ще им се довери?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук ценната информация е: През октомври 1971 година Обединените нации са признали Република Китай. Тогава ООН решава да изпрати делегацията си в Пекин, вместо в Тайван.От края на ВСВ и до октомври 1971 година янките признават островната републиката на Чан Кай Ши за Китайска Република.
134
1
 
62
 
! Отговори
Е е преди 4 години
След като президента на щатите го е казал - трябва да му се вярва....
133
2
 
0
 
! Отговори
неСериозно Уф преди 4 години
Novus ordo, ще ми покажеш ло някъде за зелените очи?, защото и То си е раДвизъм?
132
4
 
8
 
! Отговори
неСериозно Уф преди 4 години
То Тръмп няма расистки, ако не се се броят срещу пол и .., но не би имал против да го масажира тайландка/ец, или да вдигне ногите на мулат/ка.. После ще им запуши устите с едни кинти-заплахи и толкоЗ. К'во толкоЗ?Лека Нощ?Вече всичи се пазят от думата "***" в сащ!
131
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те между другото така знаят и за нас че сме насила Славянизирано/християнизирано Племе , в Уикипедия за Борис 1 не е измислена Статия а Истина
130
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината не е расизъм, а истина.
129
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рейгън повлече крак и в голямята политика влязоха какви ли не комици и шутове, и каквито се сети човек.Ето и тук смешкаджия иска да влиза в политиката и той да "оправя" българите да, а шарани винаги има !
128
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виц:На сафари в Африка американец,англичанин и българин.Качили се на джиповете и цял ден лов.Вечерта се прибират и американеца се хвали:''Убих два лъва!'',англичанина:''Е само два лъва, аз убих два лъва и три носорога!''Българинът се захилил и заявил:"А аз убих 40 носърчета!''А какво е това носърче?''попитали англичанина и американеца.''Ами едни такива черни,къдрави,живеят в едни колиби и като вдигна пушката към тях крещят-Но сър!но сър!но сър!!!!...:))))
127
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се сещам да съм срещнал и едно расистко изказване на Тръмп. Иначе му приписват много. Това, че не иска незаконно влезли в страната хора, които често са криминални или свързани с криминални структури да бъдат екстрадирани не е расизъм.
126
5
 
7
 
! Отговори
неСериозно Уф преди 4 години
"Не ме гледай умно българино!"
125
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рейгън никога не е казвал такива неща за американците с тъмен цвят на кожата. Не усещате ли разликата?
124
0
 
36
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Излязли танзанийската делегация при приемането им в ООН облечени с бананови листа и боси с дивашки танци, където всички са костюми и вратовръзки и Рейгън се подиграл с това. Е? И? А стига с тая с тая расистка карта бе. И с бели *** се е бъзикал Рейгън.
123
10
 
3
 
! Отговори
То преди 4 години
Ако не сте ме разбрали, Човекът е най-безсъвестното, безЧовечно животно. Всеки знае, колко и кога е бил наранан от животно-човек?....музика
122
2
 
22
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До Анонимен 162Какъв "ксенофоб" бе???? Не усещаш ли чувството за хумор и тънката ирония в казаното от Рийгън в коментара ти. Ми Рейгън се колко подиграваше и се бъзикаше с руснаците и другите от съвеЦкия лагер. А сега го наречи и расист против бялата раса, а? И не пропускай че цялата тая дандания не е предназначена за Рейгън, а за Тъмп , за който и едно расистко изказване не сте ми посочили. Колкото и да ви питах до сега.Медиите са в паника и търсят под вола теле.
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честността и хладния резум трябва да бъдат уважавани и симулирани. Лъжата, колкото и приятна да звучи, е лъжа! Да, за моралните реалитивисти със сърпове и чукове в главите и звездата на Давид в сърцето, истина не съществува. За тях има само догми и омраза към белите хора. Дали ще са догмите на Маркс или избрано от Талмута, им е все едно. Важно е мaймyнитe да бъдат поставени на пиедестал, вместо на дърво, а трудолюбивите и честни хора да бъдат роби. Но идва часът на разплатата.
120
3
 
4
 
! Отговори
Е, сега! преди 4 години
Или те, или ние. По-добре да са те.
119
2
 
20
 
! Отговори
Е, сега! преди 4 години
Че кво лошо има да си расист? ***да не би да не са и те расисти?
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "М......и!"--------Е,и!?Според Еволюционата Теория на Дарвин, Рейгън просто е повторил твърдението на традиционата съвремена наука!!!!-)))))))))))))))Къде виждате расизъм..., според науката, де?-)))))))))))))))
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той наистина е ксенофоб расист и когато веднъж приел в Белия Дом Майкъл Джаксън, Майкъл се оплакал от ужасното му отношение към афроамериканците. Рейгън протестирал: Как! след всичко което направих за вас?!Майкъл: За нас черните?!! Рейгън: Не. За вас, богатите!! хахахаха
116
2
 
2
 
! Отговори
То преди 4 години
Ако спрем с Философсрфането , пак ще стигнем до него?.. Подадат ли ти банан,скачаш, вземат ли ти го хапеш...Дали си Горила, Шимапазе или Мармозетка, все тая.П.П, ако помните филма с Джоли, от който започна да благотворотелства