Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"

Никсън пък ги нарекъл "канибали"
Обновена: 1 авг 2019 09:13 | 31 юли 2019 21:30, Нели Христова
213
Разсекретено: Роналд Рейгън за хората от Африка - "Маймуни!"
Снимка: Reuters

Напоследък често се говори за расистките изказвания на Доналд Тръмп. Но той не е единственият президент, който трудно си е държал езика зад зъбите. През 2000 година Националните архиви на САЩ разсекретяват разговор между Роналд Рейгън, който тогава е губернатор на Калифорния и Ричърд Никсън. В тази версия на разговора няма нищо притеснително, но се оказва, че е обработена.

От нея липсва цяла част, която ръководителят на Президентската библиотека и музей на Ричърд Никсън - Тим Нафтали, иска архивите да му предоставят преди две години.

Рейгън, който по-късно става 40-я президент на САЩ, се обажда на Никсън през октомври 1971 година, ден след като Обединените нации са признали Република Китай. Той възмутено обсъжда танца на делегацията на Танзания в момента, в който ООН решава да изпрати делегацията си в Пекин, вместо в Тайван.

Разговорът протекъл така:

"Казвам ти, вчера гледах това нещо по телевизията", започнал Рейгън.

"Да", подканил го Никсън.

"За да видя онези маймуни от африканските страни - господи, все още им е неудобно да носят обувки!", допълнил Рейгън.

По-късно, Никсън се обажда на Щатският секретар Уилям Роджърс и също подхваща темата.

"Както можеш да си представиш, имам силно усещане, че не трябва да правим това. Както Рейгън каза... той е видял тези... канибали по телевизията и възкликна: "Господи, та те дори не носят обувки, а САЩ ще им се довери?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
11
 
! Отговори
Признавам си преди 4 години
Аз също съм расист. Срам ме е от себе си но не мога да го преодолея.
114
0
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
В Испания казват така. -Ако видиш чернокож (или както и да му викат в тая сайт) да работи ,значи е кубинец :)))Само Юидел Кастро е успял да нара черните да работят :))) Това означава че за да се инвестира в Африка трябва първо да се намери диктатор като Кастро после да се инвестират огромни суми в инфраструктура и чак тогава да се печели . А света още не е намерил необходимите диктатори :) В Южна Африка англичаните не харесвали черните работници и си вкарвали работници чак от Китай ;)
113
0
 
14
 
! Отговори
Бай хуй преди 4 години
Е, и? Казал е една истина.
112
0
 
15
 
! Отговори
179 преди 4 години
А Масовата Медия агитира за между расови бракове най-често между бяла жена и черен мъж и какво се получава Мулатче. И във всяко едно общество във Западна Европа където "Мулатчетата" станат мнозинство ще започнат проблемите. Пример Бразилия - Белите дърпат икономиката и живеят зад дебели стени и огради а наследниците на тези ,които са се омешали със не.ри.е се колят бесят и създават проблеми. Звучи хипер-расистко ,но е така за жалост и аз искам да не е истина това което съм написал но е факт.
111
0
 
0
 
! Отговори
До 151 преди 4 години
Така е , ти си *** и такъв ще си останеш.Утре да се запишеш в партията на новия ти месир , че стария се изтърка
110
2
 
3
 
! Отговори
Кенеди е последния преди 4 години
Американски президент от големите и велики наследници на бащите основатели.Убиха го от алчност и страх , но накрая всички загубиха.
109
4
 
14
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Рейган е не си е правил майтап с афроамериканците, а с делегацията на Танзания. А колко вицове и подигравки е пускал за руснаците да не говорим. Да не би да го е правил защото мрази бялата раса???Впрочем цялата тази дандания не е заради Рейган, а заради Тръмп. Да внушат че е расист! Но пък никой до сега не ми цитира и едно расистко изказване за Тръмп. Нали? А питах полкова пъти до сега.
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лий Харви Осуалд живее няколко години в СССР, жени се за рускиня. Връща се в щатите заедно със жена си но по-късно решава да замине пак за СССР. Руснаците обаче не го искат обратно. Малко преди убийството на Кенеди, Лий Харви отива в руското посолство в Куба да ги моли пак за виза. Какво точно са обсъждали никой не знае. Прекалено много съвпадения. Според мен саАлкашите.
107
3
 
0
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До Честита баняПо-скоро още един лапач!
106
13
 
3
 
! Отговори
Честита баня преди 4 години
Слави трифоново влиза в политиката дните на някой хора са преброени.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахаха, *** не са измислили нищо ново от времето на Студената война. Когато Запада навремето критикуваше СССР за правата на човека те им отвръщаха - А вие защо биете ***! Хахахахаха
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"все още им е неудобно да носят обувки"Половин век по-късно и нищо не се е променило.
103
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 135Въпреки, че отричат но Рейгън е показвал симптоми на заболяването в последните 1-2 години от президентството си.=======================================Това в кварталното кафе ли ти го казаха?
102
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
И у нас негъролюбците - не са малко гледам
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки, че отричат но Рейгън е показвал симптоми на заболяването в последните 1-2 години от президентството си-Те отричат ама ти нали си бил там и сичко си документирал... Спи спокойно.
100
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Африканските кафъри - ще си останат такива. Природата им праща болести... Е б о ла... Спин... Холepa... Про каза... Ч yма... Опитва се да ограничи безразборното им размножаване... Но губи битката...Скоро и Европа ще усети - какво е да е пълна с шебеци
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе другаре, тая статия не е създадена против Рейгън, а против Тръмп , за който се опитват да докажат че уж е расист и бие негърите.
98
2
 
4
 
! Отговори
До 128 преди 4 години
Точно това и аз щях да напиша. Въпреки, че отричат но Рейгън е показвал симптоми на заболяването в последните 1-2 години от президентството си. Добре, че са държали куфарчето с кодовете за ракетите настрана иначе където сега е Раша сигурно щеше да зее огромен кратер.
97
0
 
0
 
! Отговори
Крамер преди 4 години
КОМЕНТАР 129!!!Затапване на целия днес.бг - ЗАВИНАГИ!Няма братле как да ти отговорят!Евала юнак !
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я комунделите нападнали Рейгън!!!? Каква изненада, а? Ха-ха

Спонсорирани публикации