Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?

Експерти: Корабът не е по-опасен от друга атомна централа
25 авг 2019 10:18, Красимир Ангелов
260
Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?
Кадър: YouTube

Първата в света плаваща атомна електроцентрала навлиза в последния си етап преди включването в експлоатация, след като в петък "Академик Ломоносов" официално се насочи към пристанището в арктическия град Певек, тръгвайки от порта в Мурманск.

Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво, за да започне да изпълнява своите функции. В своя публикация Time Magazine се допитва до експерти в ядрената енергетика, за да разберем дали светът има повод от притеснение за евентуална атомна авария от страна на руската федерация.

Още по темата
Професорът по ядрена енергия в университета Пърди в САЩ Робърт Бийн смята, че концепцията за безопасност при този нов модел на електрозахранване би трябвало да се различава от тази за земните АЕЦ, които оперират по целия свят. Причината е, че тук говорим за подвижни реактори, които могат да бъдат подвластни на капризите на морето или пък да станат обект на атака от други морски съдове, изпълняващи злонамерени цели. Но ключовото все пак е, че най-големият проблем със сигурност не е налице. А именно охлаждането на ядрото на всеки един от реакторите в режим на покой. Кораб с ядрена централа бива обграден по всяко едно време от вода и при нужда инженерите ще бъдат поставени във възможно най-добрите условия, за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.

"Не виждам причина корабът да бъде по-малко безопасен. На пръв поглед си мислим, че е нещо различно, каквото е и моето мнение, но това не значи, че го прави по-малко безопасен“, казва проф. Бийн, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Завеждащият програмата за "Ядрено и радиологично инженерство и медицинска физика" към Технологичния институт в Джорджия, САЩ, Стивън Биегалски също споделя идеята, че експлоатацията в региона на Полярния кръг би създала отлични условия за работа с подобен род технология.

"Хубавото е, че ако потопите целия реактор под вода, ще получите възможно най-доброто охлаждане, което би могло да се постигне. Ако поставите ядрото на реактора в Арктическия океан край бреговете на Русия, ще можете да му осигурите достатъчно охлаждане, че да не се притеснявате за топлоотделянето", коментира проф. Биегалски.

Най-големите притеснения на учените са, че Русия не си е взела поука от поредицата инциденти през изминалите вече близо 40 години. Технологията за разпад на атома засяга целия свят и по тази причина руската страна би трябвало да има задължението да работи съвместно с всички останали в тази област.

"Може да не е позволено на местните власти и организации да реагират правилно. Това означава, че може да не получите навреме помощта, която бихте могли да получите, защото може да има хора, които да са в състояние да помогнат, но да нямат тази възможност“, казва още Биегалски.

Оказва се все пак, че плаващата ядрена енергия не е чак толкова ново откритие. Корабът SS Charles H. Cugle бива превърнат в АЕЦ през 60-те години на миналия век. Между 1968 и 1976 г. той е позициониран в зоната на Панамския канал, за да захранва американската армия с електричество.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
6
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
Не искам скапани рубли искам ЕВРО и ДОЛАРИ !!!!!
115
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
завиждате ко.***.ле.та американски! краварите и тези, които ви плащат нищо не могат, както и вие, само да лаете можете!
114
13
 
9
 
! Отговори
Баба Ванга преди 4 години
Туй нещо ке потъне както потъна и курск !!!!
113
11
 
9
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
Една кола не могат да напрвят един телефон не могат да направят един климатик не могат да направят пияните скотове ама могат да гръмнат Чернобил и курск и още много други бракми
112
10
 
8
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 4 години
Всичко ама всичко руско е *** от опит го знам тази бракма 100% ще гръмне и ще загинат хиляди не руснаци а хора по света
111
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЛКО ЛОМОНОСОВ Е УЧЕН ТОЛКОВА И ТОВА ЩЕ Е АЕЦ!
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ти да видиш..До Анонимен 135 в България няма американски военни бази. И България се пише с Б.Предишната България се е пишела с Б сегашната се пише с б или Т.
109
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, руснаците си развиват държавата, строят си полезни мирни централи да си снабдяват с ток гражданите в трудно достъпни райони, а тукашните кутрета не са доволни нещо...И много сериозен аргумент - имало и анериканска плаваща централа... Добре, имало е.И какво? И не им харесвали руснаците. Ми не ги харесвйте, кой ви пречи?Изобщо зависи ли тази плаваща АЕЦ от вашето мнение?Как е на вкус високото грозде, кутрета?
108
3
 
6
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Университета не е Пърди а Пърдю. Не целия свят се върти около провинциалното мислене :)
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В петък "Академик Ломоносов" се насочи към пристанището в арктическия град Певек. Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво."-----------------------Допускате неточност. "Академик Ломоносов" пристигна в Мурманск преди повече от година. В този град плаващата мобилна АЕЦ беше заредена с ядрено гориво и премина финални изпитания. Нейните възможности са да захранва с електроенергия, да отоплява и да обезпечава потребностите от пресна вода на 100 000-ен град.
106
4
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Хубавото е че при авария потапят кораба и готово.
105
8
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 135 в България няма американски военни бази. И България се пише с Б.
104
2
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Пред 60-те години на миналия век.... Без коментар.
103
15
 
9
 
! Отговори
:)))))))))) преди 4 години
"Оказва се все пак, че плаващата ядрена енергия не е чак толкова ново откритие. Корабът SS Charles H. Cugle бива превърнат в АЕЦ през 60-те години на миналия век. Между 1968 и 1976 г. той е позициониран в зоната на Панамския канал, за да захранва американската армия с електричество."Американците са имали такава АЕЦ още преди повече от 50 години. Супер технологично напред са руснаците, няма спор...
102
9
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Туй ако гръмне ко жа прайм тогава?Тея дет са на гемията жа светнат кат крушки.
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никви рискове не крие, затова сега ще строим БеЛЯне!Някоя букмейкърска къща в Англия може и вече да приема залози коя от двете ще се скапе първа.
100
6
 
14
 
! Отговори
Тихият преди 4 години
"Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?"Най-*** риск е в това, че ще си работи ефективно, БЕЗАВАРИЙНО, за хората полезно, та остави че може да се наложи след време да се ближе на*** сега, ами май ще трябва да се харчат пари и други "ресурси" да му се организира авария.
99
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако сащ го бяха направили, русофобчетата щяха да цвръцнат от кеф и хвалби!
98
18
 
17
 
! Отговори
от 145 пр. преди 4 години
в чии автомобили вашите деди са правили родителите ви?! русия може да е всичко, но тя превърна една обикновена селска държавица във промишлена страна, която изнасяше много и всякакви стоки! а сега вече 30 години се краде, това, което русия помогна да се построи и още има! направи ни военен фактор, с който всички се съобразяваха! кога сащ и европа ще го направят? сега станахме като селския и/ди.от, когото всички подиграват! и вие се радвате на това!
97
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 140"Още един проект за който, ако стане ава" че то ако стане авария и с газовия котлон, ще стане бомба! дори и тоалетната на първия етаж може да изригне, ако се запушат тръбите! вместо да се радвате на поредния успех, на това, че на някои ще им бъде доставена електроенергия, вие плюете! ха сега питайте вашите дядовци и баби, КОЙ, АДЖЕБА, ВИ ПОСТРОИ ВСИЧКИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ, ЧИЙТО ТОК СЕГА ВИ ХРАНИ КОМПЮТРИТЕ, ЗА ДА ГО ПЛЮЕТЕ И ЗЛОСЛОВИТЕ?! кой ви прекара влаковите линии и др?!

Спонсорирани публикации