Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?

Експерти: Корабът не е по-опасен от друга атомна централа
25 авг 2019 10:18, Красимир Ангелов
260
Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?
Кадър: YouTube

Първата в света плаваща атомна електроцентрала навлиза в последния си етап преди включването в експлоатация, след като в петък "Академик Ломоносов" официално се насочи към пристанището в арктическия град Певек, тръгвайки от порта в Мурманск.

Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво, за да започне да изпълнява своите функции. В своя публикация Time Magazine се допитва до експерти в ядрената енергетика, за да разберем дали светът има повод от притеснение за евентуална атомна авария от страна на руската федерация.

Още по темата
Професорът по ядрена енергия в университета Пърди в САЩ Робърт Бийн смята, че концепцията за безопасност при този нов модел на електрозахранване би трябвало да се различава от тази за земните АЕЦ, които оперират по целия свят. Причината е, че тук говорим за подвижни реактори, които могат да бъдат подвластни на капризите на морето или пък да станат обект на атака от други морски съдове, изпълняващи злонамерени цели. Но ключовото все пак е, че най-големият проблем със сигурност не е налице. А именно охлаждането на ядрото на всеки един от реакторите в режим на покой. Кораб с ядрена централа бива обграден по всяко едно време от вода и при нужда инженерите ще бъдат поставени във възможно най-добрите условия, за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.

"Не виждам причина корабът да бъде по-малко безопасен. На пръв поглед си мислим, че е нещо различно, каквото е и моето мнение, но това не значи, че го прави по-малко безопасен“, казва проф. Бийн, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Завеждащият програмата за "Ядрено и радиологично инженерство и медицинска физика" към Технологичния институт в Джорджия, САЩ, Стивън Биегалски също споделя идеята, че експлоатацията в региона на Полярния кръг би създала отлични условия за работа с подобен род технология.

"Хубавото е, че ако потопите целия реактор под вода, ще получите възможно най-доброто охлаждане, което би могло да се постигне. Ако поставите ядрото на реактора в Арктическия океан край бреговете на Русия, ще можете да му осигурите достатъчно охлаждане, че да не се притеснявате за топлоотделянето", коментира проф. Биегалски.

Най-големите притеснения на учените са, че Русия не си е взела поука от поредицата инциденти през изминалите вече близо 40 години. Технологията за разпад на атома засяга целия свят и по тази причина руската страна би трябвало да има задължението да работи съвместно с всички останали в тази област.

"Може да не е позволено на местните власти и организации да реагират правилно. Това означава, че може да не получите навреме помощта, която бихте могли да получите, защото може да има хора, които да са в състояние да помогнат, но да нямат тази възможност“, казва още Биегалски.

Оказва се все пак, че плаващата ядрена енергия не е чак толкова ново откритие. Корабът SS Charles H. Cugle бива превърнат в АЕЦ през 60-те години на миналия век. Между 1968 и 1976 г. той е позициониран в зоната на Панамския канал, за да захранва американската армия с електричество.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
10
 
18
 
! Отговори
отново преди 4 години
да ви го напиша отноворусофобията е като копането на крипто валута,иска постоянство много енергия и висене в нета, а за ефекта, съмнителен....уж капе нещо
75
14
 
7
 
! Отговори
Опа преди 4 години
Технологията е отработена спокойно Курск Чернобил к-19 оная ракета преди дни Лада с Ръчен Смукач.Руската некадърност неграмотност и отчайващ девилизъм не познават граници.Сбъркани бок.луци!
74
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 120 преди 4 години
Вец е супер алтернатива... Но първо - няма място... И второ КПД не е достатъчно
73
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На практика това са реактори от атомни подводници.А такива има от мноого години,технологията е отработена отдавна.
72
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не, на слънчака само евтини рускини, тоя плаващ барутник да си го влачат по източносибирско море.
71
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма криза е да си русофил, вкараха те в ЕС при хубавото, а на тебе очите ти все на Изток към диваците и Азия. България е в Европа и ЕС. Точка. Никога повече Русия. Удивителен! Удивителен! Удивителен!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116По твоята логика и 89тя не трябваше да е има, защото НЯМА каков да стане :) Е очевидно има.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да ни строят Белене,да докарат тази плаваща ядрена централа в Черно море пред Слънчака.
68
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 111Свиваай си ти ушите, както са те учили в казармата да си послушен соц натегач :) Страхлив и натегнат.
67
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 109 преди 4 години
Бих ти постнал линка... Но ще го изтрият.
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 105,опа пак се издадохте. Нали России е световен лидер, защо трябва да се сравнява с България. Де факто призна, че за нищо не стават и не са никакъв конкурент на САЩ, Япония, Германия, Китай или дори Индия. Издаде се червенотиквениче.
65
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 102 преди 4 години
Цитирани са имена в статията.... Focus. de за разлика от този сайт - проверява източника си преди да публикува нещоА този сайт на 90 % се "храни" с фейкове
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много учени ше дадат фира, гаранция от Путин!
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 101Няма нужда да е меря ***. Отиди пред онкологията на някой голям град и ще видиш НЯМАЩЯТА радиация от 86. От такива като тебе маллумнициии измра маса народ. Не гледаш реалността, а си живееш там в студената война да защитаваш некви чужди интереси. Утре като ти пъхнат в гроба детето с рак.. Ще разбереш от къде изгрява слънцето :)
62
1
 
0
 
! Отговори
Циник до 96 преди 4 години
Статията е факт!С днешна дата!
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната комплексарска простотия на тъппия народ с тъппите боллшевики управници. 100год тъпотии.В Интернет се върти клип на взривения двигател... Вижте само за какво става дума.. Направо си направи гъба... С радиация. :(. Жалка картина са тея.. Ще ни пратят всички с онкологията с тяхното невежество.
60
5
 
4
 
! Отговори
Циник до 92 преди 4 години
Легастеника - ти не си съвсем наред.И да... Наблюдавам с повече от безпокойство "новата надпревара във въоръжаването", но аз съм нормален... А ти русофил
59
7
 
4
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Пак чухме тезата. Украинците се били продали за да бъде гръмнат Чернобил. Мъка, мъка, мъка. Никой няма доверие на пияните руски алкохолици, може би само Северна Корея и Венецуела, но за тях коментара е излишен.
58
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 88 преди 4 години
"Американците са Първи .НАСА подготвя екипаж от семейство ГЕЙ Космонавти , след първата лесбийка изпратена в Космоса . Следва Групово ."--------Позакъснял си... Днес в сп. Focus"Първо престъпление в космоса - американска астронавтКА хакнала банковата сметка на съпругАТА си от МКС"
57
6
 
7
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
За сороските австралопитеци обяснявам, хамериканските реактори са еднокръгови и обикновено радиацията от реактора излиза чрез охлаждащата вода. Тия бракми във Фокушима бяха на Уестингхаус и ги видяхме колко струват. Те дори нямаха бетонен саркофаг. Руските са двукръгови и извън саркофага излиза само втория кръг вода който не е замърсен. Чернобил беше друго, с отваряем реактор за да си вадят готови изотопи за атомни бомби. Тогава познайте кой си купи предатели хохли, че да го гръмнат.

Спонсорирани публикации