Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава

За успеха на операцията е нужна финансова подкрепа отвън
10 окт 2019 18:45, Елка Василева
83
Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава
Снимка: Reuters

Турската армия предприе сухопътна военна операция в Северна Сирия, след като по-рано в сряда нанесе въздушни удари по кюрдски позиции. Според официалните изявления на Анкара ходовете ѝ са насочени срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични заради връзките им с ПКК и групировката „Ислямска държава“.

Според журналиста Тайфур Хюсеин неофициалната цел на турската военна операция е да се предотврати създаването на кюрдска държава и да се укрепят вътрешнополитическите позиции на президента Реджеп Ердоган.

„Официалната версия, която се споменава и от управляващите в Турция, е да бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени 2 милиона сирийски бежанци. Всички те се намират в Турция, но официално в страната според статистиката има 3,6 млн. сирийски бежанци. Неофициално сред управляващите в Турция се говори за това, че трябва да бъде пресечен пътят за евентуалното създаване на бъдеща велика кюрдска държава“, каза журналистът Тайфур Хюсеин пред БНР.

Още по темата

„Може би съществената цел на Ердоган и управляващите в Турция е вътрешнополитическа. Не трябва да се забравя, че Ердоган преди няколко месеца претърпя сериозно поражение, губейки на местните избори най-големите градове мегаполиси – Истанбул и Анкара, плюс Измир. Нещо, което не се беше случвало по време на неговото управление“, припомня журналистът.

„Един вид, наказвайки онези кюрди, които са в Северна Сирия, наказанието е насочено и към вътрешнополитическите противници на Ердоган в лицето на прокюрдската партия Демократична партия на народите (ДПН), която бе основният инициатор за положението на Ердоган“, добави той.

Какви са рисковете, които поема Ердоган

„За да има успех военната операция, със сигурност трябва да има международна подкрепа, най-вече финансова. Защото, за да бъде населена тази част, въпросната зона за сигурност, с 2 милиона сирийски бежанци, според разчетите, които са направени, са необходими около 30 млрд. долара. Без външно финансиране това е невъзможно“, каза Хюсеин.

„Тази идея на Ердоган, на този етап, е неосъществима, следейки каква е реакцията на международните партньори на Турция. Защото половината от въпросните 2 млн. сирийски бежанци, които трябва да бъдат населени в тази част, според плановете трябва да бъдат заселени в селища, които в момента съществуват. Но за половината от тях е необходимо да се създадат нови селища, което изисква много сериозно финансиране“, обясни журналистът.

Има ли основание за опасение България

„Да се надяваме, че за България опасност няма, имайки предвид, че въпросният военен конфликт се ограничава на този етап между двете съседки Турция от една страна и реално управляващите Сили за защита на народа в Северна Сирия и въпросът излиза на преден план повече като етнически“, смята Хюсеин.

Ще бъде ли ограничена териториално офанзивата

„Със сигурност офанзивата ще бъде ограничена, защото самата операция става със съгласието на САЩ, които контролират точно тази част на Сирия. И от тук нататък изходът и докъде ще стигне самата офанзива зависи изцяло от договорките, които ще водят турският и американският президент. Но и двамата имат във вътрешнополитически план доста сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. И тези вътрешнополитически проблеми биват решени на изнесена територия извън техните страни“, каза Тайфур Хюсеин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
20
 
! Отговори
Kubilay преди 4 години
Това, че скоро ще има курдистан на Турска земя го слушаш от вас, геополитици от години. Само, че излиза, че вместо курдистан в Турция ще ядат бой и в Сирия. Вие, разбираемо, не разбирате турската история и народопсихология. Идваме от Алтай, помитайки всичко по пътя си. Пророка още казва, че ще има едни Атрак (тюрки), с които арабите по-добре да не воюват. И педя земя няма за никого. Не видяхте ли при преврата, че хората лягат пред танковете? Тук нито една мишка няма да се покаже носа навън.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
47 вьв 44 е по точния отговор. Сьсед-мьсед ама като дигнеш джьгьртия ,ядеш тиган по главата.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая вечер от извора на мира, се напоява по нашироко.
45
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 35Неконтролирана територия !!!С официално признати граници от ООН и всички държави.Кои сте вие че да решавате как ще живеят съседите ви.Имате си кюрдския проблем в Турция решавайте си го там.По същата логика примерно всеки може да напада всеки само защото някой терорист от съседна държава се гръмнал на площада
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сирийското правителство: Няма да общуваме по никакъв начин с онези, които предават Сирия, като си сътрудничат със Съединените щати.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе хора.Вие в ред ли сте?През 1997г ако не се лъжа същата партийка комунистическа кюрдска партия с лидер учил в Москва вършееше. Бащата на този сатрап помагаше и затваряше очи за набезите им.Все пак смутни времена бяха кремьл не беше разговорлив. След една без сьна нощ изгони човека главоболие и седна и подписа споразумение ако не вземе мерки за главоболието на сьседа то той има право да влезе в двор и да укроти причината. Давноста не е спряла в Ирак важи сьщото условие иса си там.
42
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Накратко: няма такава държава.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган няма претенции за да няма кюрдска държава но стига да не е в Турска територияНека сащ да дадът малко територия и израел също
40
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция ли решава в Сирия какво ще се случи,ако тва е политика?Тодоре Живков къде си стани да видиш до къде се докарахме?Ти спаси България сега нема кой.Изпрати ги ,а другите сами заминаха.Турците голема работа станаха.
39
0
 
3
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
Всъщност до 44Много точно!
38
0
 
0
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
До 41Много точно!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първоначално САЩ натискаха Турция да свърши мръсната работа в Сирия, но Ердоган не се поддаде. Сега ще му дадат да подържа реда, за да могат те да си освободят ръцете. Навеемето така ние сме навлезли в Югославия и Гърция след германците.
36
11
 
7
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
Кюрдска държава ще има, каквото и да прави Ердоган, ще има. Това е напълно естествен ход на нещата.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да направи този "промит" мюсюлмански мозък,Кюрдска Държава ще има!!!Много е вероятно да си навлече огромни финансови проблеми и също е много вероятно и някоя държава да се намеси срещу Турция,да го видим тогава ......
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква чужда държава бе, ?Това е неконтролирана територия, без официална власт, Див Запад. И е до границата ти. Все едно съседите се изнасят и в двора им се нанася катун или някакви мутри си правят база. Такива ситуации позволяват да се намесиш и да се оправяш както знаеш. Недейте мисли, че там няма специалисти по международно право и че вие, от пейката пред блока, повече ги разбирате нещата.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете Граничарите заставите клюновете граничната бразда Тогава се пазеше отвътре да не бягат. Като ти застанат 100 ара бели под дулото става безсмислено не можеш да трепеш всичко и се връщаш на изходната позиция.
32
8
 
25
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
Тези, които ревът в подкрепа на кюрдите, утре защо да не ревът в подкрепа на ц.и.г.а.ните, да си създадат собствена държава тук? И едните са ***, и другите, по нищо не се различават. Дали ще им стиска така да говорят?
31
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Добър анализ без политикантстванеЕрдоган ще извърши етническо прочистване в чужда държаваСанкции до дупка
30
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе хора.Вие в ред ли сте? Как ще навлезеш в чужда държава И ще търсиш там " майка си и баща си"? Това си е агресия както и да го погледнеш!!! Къде е ЕС който се обажда за щяло и нещяло на всякъде? Защо мълчат американофилските " депутати" в Брюксел??? Кой и дава правото да напада суверена и свободна държава???
29
2
 
21
 
! Отговори
Цъфнала Роза преди 4 години
А на г-н Плевненлиев мнението кога ще публикувате?