Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава

За успеха на операцията е нужна финансова подкрепа отвън
10 окт 2019 18:45, Елка Василева
83
Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава
Снимка: Reuters

Турската армия предприе сухопътна военна операция в Северна Сирия, след като по-рано в сряда нанесе въздушни удари по кюрдски позиции. Според официалните изявления на Анкара ходовете ѝ са насочени срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични заради връзките им с ПКК и групировката „Ислямска държава“.

Според журналиста Тайфур Хюсеин неофициалната цел на турската военна операция е да се предотврати създаването на кюрдска държава и да се укрепят вътрешнополитическите позиции на президента Реджеп Ердоган.

„Официалната версия, която се споменава и от управляващите в Турция, е да бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени 2 милиона сирийски бежанци. Всички те се намират в Турция, но официално в страната според статистиката има 3,6 млн. сирийски бежанци. Неофициално сред управляващите в Турция се говори за това, че трябва да бъде пресечен пътят за евентуалното създаване на бъдеща велика кюрдска държава“, каза журналистът Тайфур Хюсеин пред БНР.

Още по темата

„Може би съществената цел на Ердоган и управляващите в Турция е вътрешнополитическа. Не трябва да се забравя, че Ердоган преди няколко месеца претърпя сериозно поражение, губейки на местните избори най-големите градове мегаполиси – Истанбул и Анкара, плюс Измир. Нещо, което не се беше случвало по време на неговото управление“, припомня журналистът.

„Един вид, наказвайки онези кюрди, които са в Северна Сирия, наказанието е насочено и към вътрешнополитическите противници на Ердоган в лицето на прокюрдската партия Демократична партия на народите (ДПН), която бе основният инициатор за положението на Ердоган“, добави той.

Какви са рисковете, които поема Ердоган

„За да има успех военната операция, със сигурност трябва да има международна подкрепа, най-вече финансова. Защото, за да бъде населена тази част, въпросната зона за сигурност, с 2 милиона сирийски бежанци, според разчетите, които са направени, са необходими около 30 млрд. долара. Без външно финансиране това е невъзможно“, каза Хюсеин.

„Тази идея на Ердоган, на този етап, е неосъществима, следейки каква е реакцията на международните партньори на Турция. Защото половината от въпросните 2 млн. сирийски бежанци, които трябва да бъдат населени в тази част, според плановете трябва да бъдат заселени в селища, които в момента съществуват. Но за половината от тях е необходимо да се създадат нови селища, което изисква много сериозно финансиране“, обясни журналистът.

Има ли основание за опасение България

„Да се надяваме, че за България опасност няма, имайки предвид, че въпросният военен конфликт се ограничава на този етап между двете съседки Турция от една страна и реално управляващите Сили за защита на народа в Северна Сирия и въпросът излиза на преден план повече като етнически“, смята Хюсеин.

Ще бъде ли ограничена териториално офанзивата

„Със сигурност офанзивата ще бъде ограничена, защото самата операция става със съгласието на САЩ, които контролират точно тази част на Сирия. И от тук нататък изходът и докъде ще стигне самата офанзива зависи изцяло от договорките, които ще водят турският и американският президент. Но и двамата имат във вътрешнополитически план доста сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. И тези вътрешнополитически проблеми биват решени на изнесена територия извън техните страни“, каза Тайфур Хюсеин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
10
 
! Отговори
Anus shepti преди 4 години
ДА ГЛЕДАЙТЕ КЬМ ПАНАИРА В СИРИЯ.ИСТИНСКИТЕ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ ОКОЛО КИПЬР.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам - войната в Сирия приключи. От какво са бежанци тези??? Защо не се прибират откъдето са дошли!ОТГОВОРкьде да се връщат нали тия ги заплашиха физически и обезлюдиха селата. А на останалите там им вземаха децата и жените за пушечно месо.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете Граничарите заставите кльоновете граничната бразда калашниците и гранничарските кучета. Две години и три месеца съм Служил на Турската граница по времето на Недоносеният Социализъм. Врабче неможеше да прехвърчи камо ли човек да мине. С мрежа и джипове ли се пази граница бе Сеяндурите. Граница се пази с Калашник млади момчета Граничари, граничарски кучета, а не с пенсионирани сеяндури. На Държавна Граница се Стреля на Месо. А не да ги гледат как прескачат оградата и да си бъркат в носа..
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Турция е естествена преграда която ни защитава от азиатските пълчища." С една лека корекция - Турция е част от азиатските пълчища, но търсят какво могат да изкярят от спирането на сродните им. Ержика ту реве за пари, ту реве за отстъпки, ту иска в ЕС, ту заплашва. Като някакво психясало детенце е :)))
24
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция Няма никаква работа в Сирия!!!! Все едно ние да бомбандираме и влезем в Македония! -:) Нали?
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатор който заплашва ЕС.а те му отварят заводи на фолксваген там
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Падне ли Турция ще паднем и ние. Турция е естествена преграда която ни защитава от азиатските пълчища. Да се надяваме че всичко ще свърши бързо.
21
4
 
9
 
! Отговори
krasimir.dykov преди 4 години
Сащ използваха кюрдите сега ги оставиха което е присъщо за интересите, които прокарва империята -само че ги очаква една изненада-там по-вече няма никой да ги приеме и там ще са руснаци и иранци -кюрдите не са 1 милион а са над 30 милиона в регион което ням а да стане с пушки.
20
7
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ердогане,няма да...станее,то македония...има,дето са милион и половина...калпака,а кюрдите с 20 милиона само в Турция и още токова в съседство,ще търпят.Няма да стане този път,както ти се сака под...калпака.
19
6
 
5
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Вместо да направят една федерация, Ердоган решава да радикализира 30% от населението спрямо останалата част. Найс, а? Нищо добро не я чака Турция с такава политика. Ще се накисне в блатото а ние, като част от ЕС най-много да се напълним с пришълци. Да си решават дивите азиатски въпроси по техен си начин. Редно е, обаче освен ограда да слагат и картечници, защото не отива на добре работата. Не знам какъв му е проблемът на Ердоган с Асад да се разберат и хората да се върнат по местата си!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По евтино щеше да му излезе да отвори границите и да пуска бежанците да си ходят където искат.
17
2
 
8
 
! Отговори
2вартолетаи5танка преди 4 години
То на Бойко мнението по въпроса не струва абсолютно нищо какво остава за нашето.Нямаме никаква армия.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам - войната в Сирия приключи. От какво са бежанци тези??? Защо не се прибират откъдето са дошли! Май всички искат да налапат социалните помощи при меркел и после живот - само ядене и плодене за сметка на ЕС!
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдистан така или иначе ще се появи на картата,въпроса е,че сега Турция ще го ускори вместо да го предотврати.Освен това Турция ще се разпадне на три държави и само едната ще е Кюрдистан.Другата ще е на Гюленистите в Европейската част и третата на Ердоганистите.
14
7
 
15
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 4 години
До Анонимен 4Явно не познаваш кюрдската история.След първата световна воина 1923 година кюрдите Разделиха 4 държави помежду си. Турция, Иран, Ирак и Сирия. От тогава до днес тези четири държави отричат всичко кюрдско. Освен асимилация и геноцид друго не дадоха.1925 година в град Арарад, 1938 година в Дерсим убиха над 500 000 и кюрди. Кюрдите пръв път през 1978 година създадоха кюрдската работническа партия ПКК От тогава до днес продължава борбата на кюрдският народ за независимост свобода.
13
1
 
5
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
Границите ги пазят ГЕРБ Борисов каза имаме нулев проблем там,оказа се че Реджеп решава кое и как ще бъде.Тези ГЕРБ как лъжат и сами си вярват в лъжите.Политици които лъжат народа си да се махат,Сидеров,Симеонов и др.Всички уволнение стига лъжи.
12
4
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
русия доброволно ще инвестира 30 млрд с лекота в помощ на своите турски и сирийски аверирусия няма да отстъпи на запада или америка да си харчат парите за нейните военни експериментиВова утре ще се обади на ердо и ше се разберат .Идеалния сценарийй нали? да ама не.
11
18
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Кво стана бря? НАТО спря достъпа до информация на Турция и край с полетите. Днес кюрдите са отблъснали турската атака. Кво стана бря? Нещо много бързо се наака турския Кадафи :))))))))))))))))))))))))))))))))))
10
13
 
12
 
! Отговори
Шекерчо Сам преди 4 години
Анадолския диктатор не може да изтрие от света кюрдите просто защото са многомилионно племе. Ако бяха 1 милион лесно да ги обезличиш, но 40 милиона кюрди е невъзможно. Още повече че света знае че ги има и са народ. Не са някакви самоопределили се шепа хора. Така че Кюрдистан ще го има и дано го има, за да ударят после в сърцето анадолската окупаторска държава!
9
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо ще го вадят от някоя дупка като Садамчо и Кадафито