Уникална гледка: Представиха БГ спортен електрически автомобил

Премиерата на модела се състоя в София
Обновена: 11 окт 2019 11:23 | 11 окт 2019 11:18, Анисия Иванова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Компанията Kinetik Automotive, която е създадена от българина Теодосий Теодосиев, представи своя електрически спортен автомобил. Той се казва Kinetik 07, като премиерата му се състоя в София. На публиката беше показан предсериен прототип, като дизайнът също е на българин - Костадин Костадинов.

Първоначално двамата са имали намерения да използват за основа модела Lotus 7, който да бъде превърнат в електромобил, но в крайна сметка е решено да бъде използвано шаси на Caterham. От Kinetik Automotive обещават, че всеки направен от тях автомобил ще бъде различен, тоест ще може да се инивидуализира по желание на клиента.

Базовият вариант на Kinetik 07 ще получи мощност от 480 кВт (644 к.с.) и 800 Нм въртящ момент. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само до 2,7 секунди, като амбициите на екипа са това време да бъде подобрено.

Над 90 процента от софтуера, който управлява колата, е написан от екипа на Kinetik Automotive. Повече от 91% от частите, използвани за създаването на 07, също са нови. Каросерията, както и много от елементите, свързани с нея, се изработват на най-големия 3D принтер на Балканите, като това позволява свиването на процеса от проектирането до производството на отделни детайли и компоненти до дни и дори часове.

Първият пазар, на който ще се появи Kinetik 07, ще е САЩ и по-точно Калифорния, тъй като там компанията планира да получи сертификат за дребносериен производител, а следващото търговско представителство ще е в Монако.

Проектът по създаване на електрическия спортен автомобил е посветен на един от най-добрите български рали-пилоти - покойният Тодор Славов. Създателят на автомобила Теодосий Теодосиев е бил съученик със Славов.

Още новини за автомобили четете в АutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През няколко години четем подобни новини - БГ автомобил, тинтири-минтири, след което настъпва оглушителна тишина. Сглобили юнаците някакво лъскаво чудо, лошо нема, файда също. Как това нещо ще се наложи, продава, конкурира спрямо подобните модели на автомобилните гиганти. Абе, измислете някаква обикновена колица за 10 000лв. без шукаритети, да се зарежда от контакта в къщи и ще направите фурор. Ако ще на Трабантче да прилича. Ама не, те решили да надцакват Илон Мъск.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЖЕЛАВАМ ИМ УСПЕХ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОЛИ ОТ СВОИ ЧАСТ И ДИЗАЙН КОЙТО НЕ Е КОПИРАН. А ТОЗИ ТАРАЛЯСНИК ДА ГО МАХНАТ ПРЕДИ ДА ГИ ОСЪДЯТ.
34
4
 
10
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Не разбирам каква е идеята на този проект. Ясно е че няма да се произвежда серийно. Иначе желая успех на момчетата и дано успеят с нещо в живота.
33
2
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 28Направен е за да покажат възможностите си.И аз мисля че ще е непродаваем но като нова компания са се опитали да излязат с най бляскавото си постижение.Рекламен трик.Общо взето авточобилостроенето е индустрия а не принтиране на бутикови изделия.Все пак браво на момчетата за смелите мечти
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам им успех, но дизайна им доста е "заимстван". Предната част (фарове плюс централна решетка, но без централното разделение) е като на БМВ, а задната част е "копната" от Астън Мартин.
31
4
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Пожелавам им успех в това бизнес начинание, дано се завърнат с много пари и да инвестират успешно и тук!!!
30
12
 
35
 
! Отговори
К преди 4 години
Познавам лично Теодосий.Изключителен човек - иноватор и много добре образован.Стига сте хейтили кое от какво било направено, без да имате най - малка представа как точно стоят нещата.Колата е направена в България, от БЪЛГАРИ.Зарадвай се веднъж на нещо,***!
29
6
 
21
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Браво на пичовете. Дано успеят.
28
14
 
7
 
! Отговори
DOA преди 4 години
Ей сега ще си сменя астрата с газова уредба за това еуродже.ндарско из.чадие. Да не се казвам Грета???!!!!
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех им пожелавам. Но мен ме интересува - цена, пробег с едно зареждане и сигурност. Със сигурност не е мислена като практична кола, как виждат профила на купувача който ще я купи? Еколозите имат масови автомобили - по евтини, включително и тесла, искащите скорост имат популярни марки, искащите престиж също, такива като мен търсим нещо на което да може да се накачим с децата и да идем на село и да можем да си го позволим? за кого е правен този автомобил?
26
2
 
8
 
! Отговори
Не става преди 4 години
Няма теглич...
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таблото е дървено за да е екологично.
24
0
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 4 години
А ние сме измислили 4aлaмбата
23
0
 
6
 
! Отговори
ДМТ преди 4 години
Снимка 11 - Проектът порасна*
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е хубава колата, в лицето прилича на бившия ни министър Николай Младенов.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таблото къде е сдялано ?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една чудесна новина, дано има повече такива новини занапред!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ПО ПРОЕКТА СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ПИАР *** В МЕДИИТЕ.
18
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
На кого са роднини тези момчета? Другото не е важно в България.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направена на 3Д принтер от царевични кочани за иновации, иначе частите и внос.