"Не ми се обиждай, но..." с ново лице – Джок Полфрийман. Удачно ли е?

Австралиецът застана зад каузата за правата на затворниците
21 окт 2019 11:52, Нели Христова
141
"Не ми се обиждай, но..." с ново лице – Джок Полфрийман. Удачно ли е?
Снимка: "Не ми се обиждай, но..."

Преди няколко месеца във Facebook стартира кампанията „Не ми се обиждай, но“, която цели да се опълчи срещу стереотипите наложени от обществото за хората с увреждания, с различна сексуална ориентация, расова идентичност и със здравословни проблеми. Последното лице на „Не ми се обиждай, но...“ обаче предизвика лек смут. Зад табелката с надпис застана Джок Полфрийман, който отново заговори за правата на затворниците.

"Здравейте, аз съм Джок Полфрийман. Вероятно много от вас са чували какво ли не за мен. Вероятно за много от вас е трудно да разграничат манипулациите от обективните факти за това какво всъщност се случва в българските затвори“, започва публикацията на австралиеца, който не излезе от новинарските емисии през последните няколко седмици.

В нея той обяснява за тежкото положение в затворите, как "единствените хора, загрижени за затворниците, са свещениците“, за присвояването на средства и колко е важно образованието "като средство за поправяне“.

"През 2015 г. казах на един от началниците на затвора, че не разбирам защо продължавам да съм там, а той ми отговори: „Ти си тук, за да изтърпиш наказанието си.“ Аз му отвърнах: „Не, аз съм тук, за да се поправя“, пише Полфрийман. Той обяснява, че жалбите, които е пращал, често са се приемали като „конфликтно поведение от негова страна“.

"Прокуратурата, която трябва да представлява законите, избира вместо това да ги игнорира, а началниците на затворите, които трябва да поправят лишените от свобода и да ги научат да спазват законите, обявяват човек за конфликтен, именно защото спазва законите и ги използва, за да се бори срещу неправдите, които се случват пред очите му. Нима това не звучи като абсолютна лудница?“, твърди австралиеца в публикацията, заключвайки, че "българските затвори са по-вредни за обществото, отколкото са полезни“.

"Не знам какво ще стане утре. Не знам къде ще съм. Но където и да се намирам, няма да спра да водя борбата за българските затворници. Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е дълг“, приключва текста на Полфрийман.

Разбира се, публикацията предизвика остри, но смесени коментари. Някои от потребителите във Facebook застанаха зад решението на "Не ми се обиждай, но...“ и ги поздравяват за смелостта да публикуват мнението на затворника.

Други обаче не бяха толкова възхитени от появата на Полфрийман в страницата.

"Съгласна съм с каузата,но след целия шум точно Полфрийман не е лицето, което да застане зад каузата. Съжалявам,но след такова престъпление трябва да си смирен, а да не се изказваш като "борец за правда", написа един от потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво още Ви трябва да разберете, че Полфрийман съвсем не е безскрупулен убиец. Опитвал е да защити някого от нападение, а в последствие става и той самия обект на грубо нападение с павета. Това не го прави чист като сълза, защото убийството макар и в защита е убийство, но в никакъв случай не е предумишлено. Никак не е случайно, че един чужденец по силата на обстоятелствата се бори за законност, а ние повтаряме като зомбита : трябват закони. Ами то има закони, но ние не ги разбираме.
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76Чрез редовна еднополова любов
73
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бруталният убиец е герой... какво още?
72
2
 
20
 
! Отговори
преди 4 години
Разбирам го. Нормално е след толкова време зад решетките да се опита да осмисли живота си с нещо обществено зна4имо. Било то такава кауза. И реално един 4овек, които е лежал 40 години например излиза в света абсолютно неадаптиран и от страх се връща пак в затвора...Да не говорим 4е 4овек дори да иска да се поправи след това със сигурност има едно 4ерно петно в биографията, което дори не му дава възможност за работа например..
71
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 70Мне,това просто е бхк пропаганда. И то доста очевидна
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 65Пускаш същия перефразиран пасквил за 10ти път в тази тема. Мислиш си че не си личи, че си същия човек ли? Пропагандандните си глупости ги пробутвай някъде другаде. Ае у лево.
69
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата мигранти от афганистански произход, които изнасилиха 16-годишно момиче миналия четвъртък, са освободени от Софийския градски съд, тъй като нямат навършено пълнолетие.Те пребивават в страната законно и са в София за временно настаняване за чужденци. Мярката им за неотклонение е "Надзор от инспектор от детска стая".Извършителите са били от общежитието в район "Военна рампа". Инцидентът е станал миналия вторник.Джок такива е дошъл да зашитава и който посегне на афганците пак ще играе ножа
68
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коментарите ясно лъсват комплексите за малоценност и склонността към дупeдaвдтво на много сънародници. Помислете си добре дали така страстно щяхте да величеете този човек, ако беше българин.
67
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се обаждай но... убитите нямат право на адвокат и да се оплакват. Я марш обратно в дранголника.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Айде да не генерализаш и да не говориш общи глупости. Гледай си работата и не се занимавай с какви сме ние
65
12
 
13
 
! Отговори
69 преди 4 години
хаха, ужас, а сега стана ли ви ясно, кой стои зад невинните кампании на "различните" хора. Не ми се обиждай, че убих човек....Възможно ли е PR му да са толкова ***?
64
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпният елемен убит от Пол Фрийман може да му проучите биографията що за криминален *** е бил.Салют за Нашего Брата Пол Фрийман.Трябва да му целувате ръка на Пол Фрийман и да му паднете в краката на този човек за да просите милот вие оскотели унугундури,че ви показа как истинските и нормални хиора да се отнасяте с отровните в обществото и мръсниците изобщо тровещи България.Салют за Нашего Брата Пол Фрийман ,че ни е оттървал от един престъпник в заета от престъпници държава.Пускай го си оди
63
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като го гледам, май хич не е "заритал" да си ходи в Австралия. То по-голямата част от живота му е минал тук и е много по-българин от доста други... Да не стане, някой друг да забегне зад граница вместо него!
62
16
 
24
 
! Отговори
браво на Джок! преди 4 години
Не забравяйте че този преряза гърлото на скинарче синче на депутат от антибългарската партия БСП и известен доносник от Държавна сигурност Монов. Това не е престъпление, а достойна постъпка.
61
13
 
24
 
! Отговори
ДС-ратура преди 4 години
До VictimizedНе става въпрос дали е самозащита или агресивна атака, но в САЩ направо щели да го приспят! Това е толкова абсурдно твърдение, че се смях с глас. В САЩ всеки 2-ри е въоръжен и при самозащита не лежиш и ден! Изказваш някакви твърдения базирани на сънища и фантазия като аргументи. Няма място по света, където 1 срещу 15 пияни ултраси е агресор! Смешно и жалко е как едно изветряло ДС върти хиляди хора и обществено мнение - показва нисък интелект или като баце каза лош матрял!
60
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат място никави каузи, този явно е много хитър знае, че мразим НПО-тата и ще настояваме да се измита Така е хитър си измитай се в Австралия незабавно. И да му лепнат присъда никога повече да не се връща тука, да си седи в австралийската ко чина. Като нямаме умни политици ще търпим гаври от бивши затворници.
59
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускайте човека да си ходи направил ви е чиста услуга да се видите какво представлявате като народ и нация.научил ви е езика и е изтърпял наказание Съдът ,който е последна инстанция и не се коментират присъдите му е отсъдил НЕВИНЕН .Вие половината български не знаете какво има да коментирате пускайте Пол Фрийман да си ходи в Австралия.дали ще го държите илине това не променя и грам за вас лично скотският живот ,който ще водите защото сте послушни роби и слуги смазани от 5 века робство .
58
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди се бях настроил срещу този, но като разбрах кого и при какви обстоятелства е убил, направо ми стана кумир. Евала му правя, че ни оттърва от една отр епка. За тези, които не са запознати със случая, а съдят само по писаниците на медиите - Това, че някой дрогиран ултрас, считащ себе си за недосегаем, понеже баща му е депутат, решил да си убие някого за удоволствие, е случил на грешния човек, не означава, че Полфрийман е убиец. Ако Монов не беше депутат, изобщо нямаше да влезе в пандиза.
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворите трябва да са места,където осъдените да се поправят,да станат нови хора.Трябва да им се покаже,че животът има и друга страна.Трябва с тях да работят духовници,психолози,мотиватори,да изучат занаят или професия вътре.В момента затворите са един зверилник,от който човек излиза още по-закоравял и безчувствен.
56
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро един известен наказателен адвокат коментира, че точно този случай е трябвало да свърши най-много с наказание за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, но съдът е решил друго. В крайна сметка човекът изглежда по-скоро да се е поправил, отколкото да е деградирал още повече, както се случва с много от другите лишени от свобода. Я се замислете колко деца изпогазиха на пешеходни пътеки и колко от тези шофьори са лежали реално присъди ?