Разпадът на ЕС – не е немислим, но не е и благоприятен за Русия

Русия и Европейският съюз споделят обща кръвоносна система
21 ное 2019 20:00, Нели Христова
195
Разпадът на ЕС – не е немислим, но не е и благоприятен за Русия
Снимки: Reuters

Вчера президентът на Русия Владимир Путин даде точна прогноза за разпада на Европейския съюз. Според него, до 2028 година краят на ЕС ще е дошъл, а много държави от Източна Европа ще са поели по пътя на Великобритания.

Според Дмитрий Бавирин, доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. Най-вероятно обаче разпада на ЕС няма непременно да е добра новина за Русия.

"Когато Владимир Путин казва, че разпадането на ЕС може да не приключи с Великобритания, това изобщо не е злорадство, напротив: Русия не пожелава на Евросъюза такава участ, а иска "предсказуем и разбираем партньор". Има си причини за това", пише Бавирин във вестинкик "Взгляд", цитиран от БТА.

Още по темата

В своя материал, той обяснява за връзката на Русия с ЕС и как "кръвоносната им система е до голяма степен обща".

"В наш интерес е всичко да се запази и да функционира ефективно - подчерта руският държавен глава. - Следим с тревога какво се случва там, тъй като съществена част от златновалутните ни резерви са номинирани в евро и за нас, независимо от спада в търговския обмен след различните санкционни решения, ЕС си остава най-големият търговско-икономически партньор."

С други думи, тръгне ли ЕС да се разпилява като къщичка от карти, сериозно и неизбежно ще пострадат не само икономиките на страните членки, а и тази на Русия: кръвоносната им система вече до голяма степен е обща - и не става дума само за газа.

Друг въпрос е, че според Путин тъкмо икономиката може да стане фактор за дезинтеграция в ЕС. Той не говори за икономическа криза, а за икономическия ръст по източните граници на ЕС - там просто ще превъртят от охолство.

Логиката тук е прозрачна: докато Брюксел финансира разнообразни програми за развитие и предоставя преки дотации на източноевропейските страни в стремеж да изглади контрастите, намалявайки изоставането на бившите участнички във Варшавския договор от "стара Европа", за Полша, Унгария и останалите е изгодно да бъдат в състава на ЕС.

Но щом само се превърнат от реципиент в донор и се наложи да дават назаем собствени средства, подкрепяйки изоставащите, тези страни може да изгубят всякакво желание за членство в ЕС. Развитие, което е абсолютно неизбежно - въпросът опира само до време и Брекзитът очевидно ще ускори нещата, тъй като Великобритания бе сред страните донори.

В момента икономиката на Източна Европа общо взето расте по-бързо от тази на Запада с изключение на държавите джуджета и офшорна Ирландия, която е сред днешните лидери. В бившия "съветски блок" годишното увеличение е 3 до 5 на сто, по на Запад - в най-добрия случай 2 процента, а в най-големите икономики около един процент. За това естествено допринася и ефектът на "ниския старт", но изоставащите упорито наваксват и очевидно напредват.

Ако оставим настрана сравнително преуспяваща Естония, най-добре се справят Унгария (точно там има ръст от 5 на сто), Полша, Чехия и Словакия, където населението вече получава високи или поне задоволителни доходи. По чудно съвпадение тъкмо тези държави формират собствено политическо обединение - твърд опонент на официален Брюксел.

Говорим за Вишеградската група, създадена още през 1991 г. По ирония на съдбата членките й се обединиха тогава, за да вървят заедно към ЕС и взаимно да се подкрепят по пътя. Времената обаче се смениха: сега четворката остро критикува Брюксел заради миграционната му политика, а еврочиновниците - за "необоснована намеса в работите на суверенни страни", тоест в техните собствени.

В три от четирите държави властта вече е в ръцете на евроскептици. В Полша управлява партията "Право и справедливост", разгромила съперниците си на последните избори под лозунги, изпълнени с консерватизъм, полски национализъм и критики към Берлин и Брюксел.

В Унгария не се предават партията "Фидес" и премиерът Виктор Орбан, наричан "Путин на Евросъюза" и "главен враг на глобалиста Сорос". А в Чехия сполучливо се допълват ексцентричният президент Земан, явен симпатизант на Русия, и премиерът Бабиш, срещу когото привържениците на "единна Европа" (най-вече младежта) тихомълком готвят собствен "Майдан".

Доста са разликите между тези страни - къде е толерантна и атеистична Чехия, къде е Полша, богомолна до мракобесие, или Унгария, която до днес се мисли едва ли не за империя. И все пак нещо ги обединява - те са формирани и узрели до сегашното си състояние именно като национални държави с остър усет за ценността на понятието суверенитет. Затова нека не се чудим, че либералните чехи вече два пъти поред избират президенти, демонстративно неизползващи знамето на ЕС, макар законът да ги задължава.

В очите на мнозина поляци, унгарци, чехи брюкселските бюрократи са само ново, подобрено издание на "съветските другари" - посягат на традициите им като независими нации и слава богу, че не пращат танкове засега.

Виждаме у тях чувство за уязвена донейде национална гордост и неприемане на евробюрократите - неизбрани от никого и съмнително ефективни, но решени да сложат под общ знаменател твърде различните държави в ЕС. Ако това бъде съчетано с явна икономическа нецелесъобразност страните им да членуват в общността, прогнозата на Путин има шанс да се сбъдне.

Ще подчертаем: явна нецелесъобразност. Сериозни щети, както казахме, се очакват от множество не тъй очевидни процеси, нарушени, защото ЕС се цепи по шевовете. Няма обаче авантюри, в които не би дръзнал да се впусне един истински популист - а популистите са на почит в днешна Европа.

Всъщност никой в ЕС май не спори вече с извода, че общността е в структурна криза. Населението на много страни все по-настойчиво тества якостта на тази конструкция. Изборните победи на евроскептиците изглеждат отвътре дори по-ефектно от впускането на Великобритания в свободно плаване.

Естествено после мнозина ще съжаляват. Мнозина съжаляваха навремето и за края на социалистическата епоха. Но колелото на историята не дава заден ход - затова пък нищо чудно да се превърти отново. И пак да видим в Източна Европа същите политически процеси като в края на 80-те и началото на 90-те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
20
 
13
 
! Отговори
путин до свидания преди 4 години
Айде спрете да му препечатвате глупостите на смахнатото руско джудже, ние сме тръгнали нагоре благодарение на ЕС, а Русия ще си остане завинаги азистска дупка.
119
7
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Това което съм писал са факти .ДРУГОТО Е ПСЕВДОЖУРНАЛИСТИКА И ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ . ВАЖНИ СА ФАКТИТЕ ,А НЕ ПРЕТЕНЦИИТЕ НА НЕКАДЪРНИТЕ НИ ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИТИЦИ ;)
118
8
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Малко факти колко ,,доброволно,, е членството ни в ЕС .Англия трета година води тежки преговори с ЕС . А кво беше направено за сделката на България с ЕС ? Беше решени че българския народ няма да има думата дали да влезем в съюз в който по стари реактори от наще ще работят а ние ще ги затваряме. ДАЛИ ТАЗИ СДЕЛКА НА РЕФЕРЕНДУМ ЩЕШЕ ДА МИНЕ ? Грайфсвалд Германия.Един ввер 440 от по стара серия от наще 213 и още три от наща серия 230 общо 4 реактора. В Чехия един по стар от наще серия 213 до 500 мв
117
12
 
3
 
! Отговори
Български роб преди 4 години
Роби, Вие получихте свободата си даром за това и не я цените. Поляци, чехи и унгарци платиха с кръвта на децата а на вас всичко падна от небето.
116
6
 
7
 
! Отговори
ПутяХибридков преди 4 години
Личи си старата школа на КГБ. Перфектен.
115
7
 
5
 
! Отговори
sd преди 4 години
с *** като мутрата бочи като нищо ще излезете от ЕС. ***-ьо ще ви вземе в рашка-какашка, ще ядете от кофите за *** като руснаци.
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-висока детска смъртност, най-много пушачи, най-ниска продължителност на живота.Народе?!
113
15
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Кое е доброволно ве ? В България никога не е имало референдум за това да сме част от ЕС .При какви условия и до кога . Дори в Донецка и Луганска области имаше референдум за членството им в руската федерация . ,,Доброволното,,на тия дето ни вкараха без да ни питат ни излиза много скъпо. Да припомня че същите реактори които ние затворихме ввр 400 в Германия работят ,а Чехия дори им увеличи мощността на 500 мв .КОЙ БЪЛГАРИН Е СЪГЛАСЕН НА РЕФЕРЕНДУМ С ТОВА?Дуковани ВВЕР 440 серия 213 .Наще серия 230
112
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Героям Слава!
111
9
 
6
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
Ми завзято, вс разом, бороним свй край.Окупантська зараза, навк памятай,Що козацькая вдача це не просто слова!Хоч побита, хоч плаче, Вкрана жива!Об ужасной войне помнит каждый из нас,Будет в сердце всегда славный подвиг дедов.Только мы на костях не пускаемся в пляс:Это повод для скорби, а не для понтов.По колна в багнюц на варт стою,Окупантськй падлюц вд серця всмалюЗа зруйнован дол, за вкрадений Крим,За полеглих геров, за Батьквський Дм.
110
10
 
13
 
! Отговори
Челенството в ЕС преди 4 години
е доброволно, докато окупираните от руския нашественик народи насилствено са включвани в рамките на Руската империя, на някои народи дори са им сменили името, като на волжките българи. През 1917 г. волските българи изявяват желание да основат Република България в рамките на Съветския Съюз - руските варвари веднага отговарят с репресии, убийства на руководителите, както и смяна на името 'българи' с 'татари' - кога ще освободите окупираните в Руската империя народи господин Путин, това е въпросът.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще е черен петък за много хора!
108
12
 
14
 
! Отговори
Ех рушняците ? преди 4 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
107
3
 
2
 
! Отговори
ох преди 4 години
Утре ще е черен петък за много хора!
106
12
 
13
 
! Отговори
Русия в изолация преди 4 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
105
11
 
7
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Нека някой от шорошите тука да обясни как аджеба плюенето по Русия ще помогне за спасяването на ЕС???На Америка помага,за това съм съгласен.
104
6
 
1
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименВеднага ти казвам колко са мюсли*тата в Русия-25%.И всички са родени там(или в Бившата Руска империя) от n-поколения.Докато във Франция и Германия от 0% стават 30% и 15% съответно,повечето след Втората световна.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Президента Путин се притеснява не от ЕС като съюз а от чиновниците в него .И с право.Защото в неговите очи така изглеждат нещата.Съюза веднъж се засилва да прескочи пропастта на разделението но точно на ръба и спира и дава крачка назад,за да се засили отново,но няма смелост да скочи,защото не знае дали ще може да го направи успешно.И вероятно ще дойде момент когато на някои ще му омръзне само напред-назад ,и ще хване пътя за навън,като Англия.
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112Че Русия никога не се е интересувала от еуропката..............виж, тая еуропка САМА, на няколко пъти вече, има-няма през 100-тина години се събира в едно и се втурва към Русия, яде бой и се връща на територията си да си ближе раните!!! След 100 години пак тръгва, пак яде бой...........и так нататък!!! Искате пак??? ОСТАВЕТЕ НА МИРА РУСИЯ И НЯМА ДА ЯДЕТЕ БОЙ!!!
101
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България е велика 120Е да..............като си представиш, че сами сме дошли от Русия...............не се учудвам че СМЕ ЕДИН НАРОД!!!!

Спонсорирани публикации