Как да спасим Земята? По-малко месо, дрехи втора ръка, колело...

Делегациите на ООН съветват как да опазим планетата
6 дек 2019 19:45, Нели Христова
94
Как да спасим Земята? По-малко месо, дрехи втора ръка, колело...
Снимки: Reuters

Какво са готови да изоставят хората, за да се борят с климатичните промени? По време на срещата COP25 на ООН в Мадрид, BBC задава този въпрос на хора от различни делегации.

"Не използвам лекарства от аптеките. Използвам само натурални лекарства. Ценя и растенията ни, които са изложени на риск заради обезлесяването“, казва Тайли Терена от Бразилия.

"Изключвам си телефона, когато нямам нужда от него. Опитвам се да го използвам за по-малко от час или половин ден“, твърди Джейкъб Уелнц от САЩ.

Телия Фреуен от Самоа твърди, че практикува само минимализъм, което означава да консумира по-малко.

"Купувам дрехи втора ръка и подобни неща“, каза тя.

"Ходете повече по магазини за дрехи втора ръка и яжте по-малко месо. Използвам само градския транспорт и се опитвам да карам колелото си повече“, съветва Хана Брунс от САЩ.

"Дъщеря ми стана вегетарианка. Това лято се преместихме в нов дом, за да можем да вървим, да караме колело или да хванем влака за работа“, казва Софи Хебден, Великобритания.

Според Аденике Оладосу от Нигерия, хората обичат да държат лампите около себе си цъкнати. Тя съветва всеки да се опитва да изключва лампите, дори и да е сумрак навън.

"Карайте по-малки коли. Аз следя винаги колко гориво гори колата ми. Какво количество боклук се генерира от това, което правя“, казва Албулрахаман Али Ал Мустафа от Катар.

Габриел Гуарна от САЩ пък се опитва да използва възможно най-малко пластмаса.

"Трудно е. Това е промяна изцяло на начина на живот, но е важна промяна, за да спасим планетата си“, твърди тя.

"Трябва да виждаме планетата като наш дом. Ако мислиш индивидуално, никога няма да постигнем нищо. Като родители, ние трябва да научим децата си, да са отговорни към опазването на околната среда“, съветва Франсиско да Силва Пиярно от Бразилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Обаче нищо не казват за необходимостта от драстично намаляване на раждаемостта в Третия свят!Напротив-искат да ги докарат в Европа!Иначе е ясно,че потреблението трябва да се намали.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече се свиваме, толкова повече ще остава за богаташите.
35
0
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Всичко идва от идеята за постоянен "растеж" и все повече консумация. Произвеждат се некачествени стоки, планирано остаряване само и само да се купува нов и нов ***. Макар че може да се печели и от ремонти. Лошо няма, обаче преди това трябваше да се създадат адекватни методи за рециклиране на тоновете ***. Най-големия проблем е пластмасата. Играчките за деца например - абсолютни пластмасови *** издържащи няма и час. Имах 1 комплект дървени кубчета и 1 парцалена кукла - е щастлива бях
34
5
 
6
 
! Отговори
ЕКО преди 4 години
Карам си немско дизелче 1999 г. Това няма как да замърсява щото е немско нали? Е, продадох катализатора щото имах да връщам бърз кредит за телефон, ама пак съм ОК.
33
2
 
14
 
! Отговори
Грета преди 4 години
И като карате колата в тъмното... не палете фаровете! Ама вие досега правихте ли го?? HOW DARE YOU?????!!!!!!!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам полиестер и нафтова печка. Сменям техниката всяка година.
31
9
 
9
 
! Отговори
Антифа преди 4 години
Всички азиатци трябва да бъдат намалени.Те не са хора!
30
2
 
11
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Трябва да се ограници безогледното консуматорско поведение на "западняците".Купувайте само местни стоки .Китайски еднодневки никога,сменейте по нарядко техниката "Света ще загине когато китайците започнат да ядът с лъжици"-когато си вдигнат стандарта и всеки китаец и индиец поиска кола,хапартамент и прочие блага за ,които планетата просто няма за всеки един от тия над три милярда кандидат "западняци".
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Хилари и Сорош започнат да си купуват дрехи втора ръка и да се бършат с листа-тогава и аз. Ще чакам пример.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са все повече, но все по-сити. Средната продължителност на живота се увеличава постоянно. Качеството на живота не спира да се подобрява... И ако това не ви убеди, че живеем в хармония с природата, не знам кое. Не се връзвайте на фалшиви спасители, че ей го новият комунизъм *** на вратата.
27
0
 
13
 
! Отговори
Мел Гъбсън преди 4 години
Ай полудеха хората
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам от какво трябва да спасяваме планетата, като животът за човечеството никога не е бил по-хубав и охолен от сега!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ми дрехи 2ра ръка, като карам с 1 дънке 2 години..
24
17
 
4
 
! Отговори
Антифа преди 4 години
Че аз предпочитам Африканците да останат пред българските "бели" комунистически *** примерно за руските помвиари да не говорим.
23
0
 
15
 
! Отговори
Кой кого надвиква преди 4 години
Няма да чуете за истинските проблеми, защото буйните луди и платените наемници от "борбата с климата" заглушават исканията на мислещите еколози. Трябва да престанем да пълним океаните с милиони тонове пластмаса и тежки метали, да се отървем от канцерогенните вещества в битовите продукти, от замърсяването на въздуха и още какво ли не. Ама друго си е фанатични сектанти да крещят за климата, за да могат едрите финансови мошеници да си пълнят сметките с парите от "програмите срещу затоплянето".
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-малко месо, дрехи втора употреба и колело. Но за плебеите.А Единият процент ще си живее.
21
8
 
5
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Земята ще се спаси, когато селяните урбанизирали градовете се върнат на село.Това означава-никога!
20
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Всичко хубаво ама без редукция на населението няма да мине. С темповете с които нараства, Хаити е бъдещата планета. не трябва така. САЩ трябва да са бъдещата планета а не Хаити.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия се видиУтиха окончателно
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще намаля разхода на вода, като загърбя клозета и започна да сepa на площада.