Купуваме кола на старо - как да проверим двигателя?

Смяната му е доста скъпа, така че трябва да сме внимателни
11 яну 2020 12:08, Елка Василева
78
Купуваме кола на старо - как да проверим двигателя?
Снимка: архив, БГНЕС

При покупката на употребяван автомобил е важно не само колко богато е оборудването, но и състоянието му. За да се ориентирате за техническото състояние, направете пробно шофиране и обърнете внимание за нетипични шумове - и не позволявайте на търговеца да усилва радиото, за да ви покаже "колко добре свири". Проверете автомобила за следи от ръжда, което е много важно специално при по-старите коли.

Докато консумативите често могат да бъдат сменени евтино, един ремонт на двигателя или предавателната кутия може да оскъпи покупката няколко пъти. Затова е добре да подложите двигателя на специална проверка. Разбира се, може да го възложите и на специализиран сервиз, но е възможно да го извършите и сами.
 
Двигателят и кутията трябва да издържат целия живот на автомобила. При нов автомобил може да удължите живота на двигателя чрез правилна експлоатация. Когато купувате кола втора ръка обаче, не знаете дали предишният собственик е бил внимателен.

Двигателят и кутията са сложно изработени и съответно скъпи агрегати. Ако преди покупката продавачът откаже да ви даде възможност да проверите двигателя, по-добре се откажете. Сериозен продавач не би следвало да ви откаже подробен тест.

За да изпробвате двигателя, няма как да пропуснете тестовото шофиране. Настоявайте да го извършите сами. Уговорете време от поне час и го използвайте пълноценно, за да изпробвате автомобила.

Намерете най-близката бензиностанция и проверете нивото на маслото. Вижте и дали двигателят е сух. От връзките не трябва да капе масло. Измерването на нивото на маслото трябва да даде резултат в нормални рамки. В края на пътуването може да измерите маслото отново, за да се уверите, че няма загуба. Разбира се, по време на пътуване не трябва да се включват аварийните лампи на таблото.

Изберете някоя спокойна улица или страничен път. Намалете скоростта и открехнете леко вратата. Ослушайте се за нетипични шумове. Ако чуете нещо, е важно да се извърши по-задълбочена проверка или да се откажете от покупката на този автомобил.

Карайте из града, най-добре на отсечка със светофари. Проверете ускорението и поведението на двигателя в покой. Обърнете внимание дали оборотите остават в нормалния диапазон и дали не се менят на празен ход.
 
При възможност направете и кратко шофиране по магистралата и ускорете до 100 км/ч. При този тест също е важно да не се появяват нетипични шумове и неспокоен ход. Обърнете внимание на оборотите и ускорението.

Двигателят не може да бъде изваден от автомобила, нито пък имате възможност да надникнете в него. Ако искате да сте напълно сигурни, уговорете автомобилът да бъде проверен в специализиран сервиз, където да бъде извършен интензивен тест на двигателя. Там е възможна проверка на бобините и измерване на реалната останала мощност.

Новини за автомобили четете на Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: двигателкола на старо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Е.бач на полякинки преди 4 години
До преди три години купувах само американски коли от бабички , за по две хиляди канадски долара . Коли супер лукс , кожени салони , климатици , зимни , летни гуми с джантите и на най-много сто хиляди . Най накрая послушах жената и купих нов Фолксваген Джета . Сега ми идва да се гръмна , или да вкарам жената в нея и да им дам " огъня "
59
3
 
5
 
! Отговори
SeaMan преди 4 години
В наша родна България се внасят само курници с върнати километражи. Автоджамбазите така ги магерят, че и най читавия сервиз немое да хване проблема. После плащаш, палиш и се молиш да те закара до вкъщи.. Е затва карам *** за по илядо лева, бой в гърба докато почне да се разпада и айде следващия ***. Нито масло, нито филтри ни ремъци сменям..
58
4
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Проверете маслото, сменете агр. Ремък, или верига, и в градски условия проверете ускорението от светофар до светофар, ако не ви хване полицията, или да ви блъсне друг тества автомобила си, значи покупката е успешна, ако ви удари някой, този автомобил не е за вас!
57
1
 
11
 
! Отговори
One Driver преди 4 години
Ускорете до 60,слезте от колата, отворете предния капак,и се ослушайте за необичайни шумове! Освен, ако не купувате: Porsche, Ferrari, Lamborghini, или Audi R8...Ако купувате Tesla, легнете под колата,и пак се услушайте!
56
1
 
10
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ В ЕДНА СТАТИЯ.двигателя е резервна част.ако не става го сменяш.Купето ако е тръгнало да ръждясва-няма оправяне....
55
6
 
4
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Какъв е тоя руско- български език и правопис. Ужас!!!!. Много повърхностно познание по руски език. Ако си го изучавал в училище явно си пропуснал доста часове или си се разсейвал гледайки по съученичките си.
54
4
 
8
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
По принцип си прав, но има изключения. Моята кола е купена нова от дилъра в България през 2015 година и е на 15000 км. Ако тръгна да я продавам никой няма да повярва.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само у нас ще видиш да се продават коли от 2013-2014-2015 на 30000/40000 км. Абсолютен цирк
52
1
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
На магистралата вратата отваря ли се да се чуе шума?
51
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С градският транспорт пътуват предимно прошляците. Хората, които изкарват пари нямат време да се мъкнат с градския транспорт. Даже платените зони за паркиране не могат да накарат човек да се качи на градския транспорт, а просто си сменя жилището и започва да ходи пеша на работа, а евентуално събота и неделя с колата извън населеното място, където живее или на пазар.
50
2
 
16
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Намалете скоростта и открехнете леко вратата - муахахаха, е те това ме уби! Явно не и работят ел. стъклата или ръчката е изкорубена .... нема такъв смях.А и да не забравя като открехнете врата се наведете наляво и се обърнете назад да видите дали задна лява гума не е спаднала!
49
5
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако се съди по постовете,60% са софиянци барем 3-то поколение и ако не милионери,то поне наближават!Да не говорим за солидната бройка на IT-специалистите...А бе богата работа.Само едно не мога да разбера-кога ги вадите тея пари,като клечите тука постоянно.Богаташите,които познавам въобще нямат време за такива неща.
48
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как караш тази кола по тихите улички,магистралата, ще спреш на бензиностанция и ще направиш ред други проверки ,след като колата не е регистрирана и ушевците те чакат?
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България регистрираните пътнически автомобили са около 2,8 милиона или 393 на 1000 човека население, много под средното за ЕС и много под нивото на Люксембург, където са над 700 на 1000 човека население. Въпреки това на някакви хaxoвци "тенекиите" им се виждат много.
46
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалкото е, че вместо по-сериозно да оправят и разширяват пътищата -----Кои пътища не са ти разширили бе, *** раст?
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Барни ръбълАз не казвам, че няма, но казвам, че 1/20 не " ду ха".
44
1
 
8
 
! Отговори
Автомобили преди 4 години
В София регистрираните автомобили са около 550000. От тях около 200000 са лични автомобили. Освен тях има и други автомобили регистрирани в София - автобуси, тежкотоварни камиони, специални автомобили, влекачи, фирмени и служебни леки и товарни автомобили до 3,5 тона. Голяма част от регистрираните в София автомобили се използват постоянно в провинцията.
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не колите са проблема, а инфраструктурата. Жалкото е, че вместо по-сериозно да оправят и разширяват пътищата нашите хрантутници мрънкат само как не била предвидена столицата за толкова коли - ами направете така, че да ги поеме бе, за какво ви държим на работа?
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да му проверяваш на стария мотор? То е ясно - издyxaла работа е!
41
3
 
12
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
За тия разбирачи с духането от капачката, има едно нещо което се казва клапан картерни газове! Сменява се на 80000 и се води консуматив, ако се запуши пак надува а мотора е Ок :)

Спонсорирани публикации