Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?

Самотната майка Анастасия разказва живота си
18 фев 2020 22:00, Нели Христова
124
Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?
Снимка: Facebook

"Щастлива съм. Това беше мечтата ми от една година - да взема сина си от училище. Да се разхождам спокойно по улиците".

През последните 12 месеца активистката Анастасия Шевченко е под домашен арест в Русия. Тя няма право да говори с никого, освен с разследващите и близките си. Но благодарение на лека промяна, режимът й е леко отпуснат. Така BBC успява да се свърже с нея.

Анастасия вече една година чака процесът срещу нея да започне. Заплашват я 6 години затвор, тъй като е свързана с продемократичната група "Open Russia UK", която се смята за "заплаха за националната сигурност" от руските власти.

"Когато си под домашен арест мечтаеш за най-малките неща", казва самотната майка на две деца. Тя остава затворена в апартамента си, принудена да носи електронна гривна на крака.

"Така ме контролират. Винаги знаят къде съм. Трябва да е с мен, дори когато отивам в банята", казва Анастасия. За щастие, тя вече е получила позволението да се разхожда в близост до дома си, което е добра новина и за малкото й куче.

"Кошмарно е. Ала ако си политически активист в Русия, трябва да си подготвен. За всичко. Дори за затвора. Има дни, в които не искам да правя нищо, но не оставям това чувство да ме завладява прекалено често. Не мога, защото майка ми и децата ми ме наблюдават. Ако аз започна да се разпадам, значи е свършено с нас", разказва активистката.

"Разбира се, че всичко това засяга децата. Особено Миша. Той не може да спи вечер. Събужда се през нощта треперейки и крещейки "Мамо, мамо!", допълва тя. Дъщеря й също не е щастлива. Влада има едно простичко желание - двете да отидат на пазар заедно.

"Влада се превръща в мен. Ако аз отида в затвора, тя със сигурно ще поеме моята роля у дома", казва Анастасия.

В продължение на месеци единствената разходка на чист въздух за нея е докато върви за изслушване към съда. Представител на полицията винаги е с нея. Съвсем наскоро тя преживява шок, разбирайки че шпионска камера е била поставена в климатика й.

"На тези изслушвания видях снимки и разбрах, че в дома ми има камера. Снимки, точно над леглото ми. Снимки на мен, в моята пижама. Била е там цели 6 месеца и те са ме наблюдавали през цялото това време. Когато разбрах, се ядосах. Какво си мислят, че правя? Планирам преврат от леглото си?", разказва Анастасия.

Съвсем наскоро най-голямата й дъщеря умира. Алина имала увреждания и била в дом за лекарски грижи, когато се разболяла. Когато Анастасия получила позволение да я види, вече било прекалено късно.

"Урната седи тук, в стаята ми. Искам да разпръсна прахта й над морето. Отидохме на брега заедно само веднъж. Тя прекара целия си живот заключена в различни стаи. Просто искам да я освободя. Ала не мога преди делото срещу мен да приключи", казва майката.

Тя прави всичко възможно да прекара двата часа свобода, която й е позволена, максимално добре. А делото ще започне скоро.

"Те искат да изплашат хората. Да покажат, че опозицията е невъзможна. Те няма да го позволят. Да покажат, че ако си активист, като мен, ще свършиш пред съда, страдайки. Когато вкарват невинни хора в затвора, ние трябва да се борим срещу това. Или държавата ни ще се превърне в Северна Корея", категорична е Анастасия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в България се роди някаква такава партия, която да иска присъединяване на български територии към друга държава, трябва членовете и да са в пандиза. Ред няма ли, няма нищо.
67
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧЕТЕЙКИ КОМЕНТАРИИТЕ, РАЗБИРАМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИЗЛИЗАЛА ОТ ЕВРАЗИЯ- БЪЛГАРИТЕ СЕ СТРАХУВАЛИ ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО, ОБАЧЕ СЕ ПИТАМ ЗАЩО САМО ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА БЪЛГАРИТЕ СА СМЕНИЛИ 1 МИЛИАРД ЛЕВА В ЕВРО, НАЛИ НЕ ВЯРВАТ В НЕГО..ИМАМ СПЕСТЕНИ С ТРИСТА ЗОРА ЕДНИ 2000ЛВ, СЕГА В КАКВО ДА ГИ СМЕНЯ В ЕВРО ИЛИ В РУБЛИ- АЗ ВЯРВАМ НА БЛУМБЪРГ, ЧЕ ПУТИН Е ИЗГРАДИЛ НАЙ МОЩНАТА ИМПЕРИЯ, ТА ПИТАМ ДАЛИ НЯМА ДА ЗАГУБЯ АКО ГИ СМЕНЯ В ЕВРО,,,ОБИЧАМ РУСИЯ, НЕ ОБИЧАМ ЕВРОПА И ГИ СМЕНЯМ В РУБЛИ.
66
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мо де ра то рЧе да го на чу кам на сестра ти в д..то а на теб в у..стата.Не махай мнения без да са обидни.
65
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакаме да се регистрира и опън УК в англия но май няма да го регистрират и ще го обяват за чуждестранен агент и
64
7
 
42
 
! Отговори
Нищо странно преди 4 години
Русия не е на Путин а на Руския народ,в всяка страна в която подобни елементи нарушават закона и то умишлено се съдят,така че стига глупости вече.
63
8
 
45
 
! Отговори
ДО 78 АМЕРИКАНОФИЛА преди 4 години
АМЕРИКАНОФИЛЧЕ ИЗПОЛЗВАШ БЪЛГАРСКИ ДУМИ И ВНУШАВАШ ЧЕ БИЛИ РУСКИ СТИГА С АНГЛОСАКСНОСКИТЕ ЧУЖДИЦИ....30Г.ВИ СЕ НАСЛУШАХ КАК ИЗМЕНЯТЕ БЪЛГАРСКИЯ.В УСЛУГА НА ЗАПЪДА И СЕ ПРАВИХТЕ ЧЕ СТЕ МОДЕРНИ НО ТОВА БЕШЕ И СЛЕД ТУРСКО КОГАТО ВАШИТЕ БОГАТИ КРАДЛИВИ ПРЕДКИ НАРИЧАНИ ЧОРБАДЖИИ СЕ ПРАВИХА НА ФРАНКОФОНИ И ДРЪНКА НА ФРЕНСКИ В УСЛУГА НА ФРАНЦИЯ НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
62
5
 
41
 
! Отговори
ДО 79 УМНИКА преди 4 години
САМО ДА ТЕ СВЕТНА ЧЕ КОНТИНЕНТ ЕВРОПА НЯМА И КАТО ПАПАГАЛСТВАТЕ МАСОНСКИ ГЛУПОСТИ ДА СИ ПОИГРАЕМ С ДУМИТЕ ТЯ БЪЛГАРИЯ И СЕГА СИ Е В ЕВРАЗИЯ ВЪПРОСЪТ Е ЩЕ БЪДЕМ СЪС СЛАЯВЯНО ЕЗИЧНАТА ГРУПА ИЛИ С РОМАНОЕЗИЧНАТА АКО СЕ ЗАМИСЛИТЕ ГОВОРИТЕ СЛАВЯНСКИ ДИАЛЕК СЪЗДАДЕН ОТ БЪЛГАРИТЕ И ОТ БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОЙДИЙ СЕГА ВЪРВИТЕ СРЕЩУ ПРИРОДАТА СИ НО СТЕ ПРЕКАЛЕНО СЛЕПИ ЗА ДДА ГО ВИДИТЕ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СТЕ ОСОБЕНО ТЕЗИ КОИТО РИТАТ ПРОТИВ БРАТЯТА СИ И СА ПОАМЕРИКАНЧЕНИ.
61
9
 
38
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Не мога да ви разбера вас българите, какво сте луднали по Путин
60
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм привърженик на сценария на Макрон - отначало ще се направи частична асоциация между Европейския съюз и Русия, а на по-късен етап пълна асоциация; Това ще се отрази добре на търговията между Европа и Русия и на стандарта на живот от Лисабон до Владивосток
59
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 78 бай Винкел - То в българския съвременен речник я нямаше и думата олигарх, но животът я въведе. А шпиономания е остатък от сталинизма.
58
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА- ЗАЩОТО Я ОБИЧАМ, А ВИЕ ОБИЧАТЕ ЛИ РУСИЯ- МИХАИЛ ХАЗИН- БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ В 2023Г, ТЯ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ВСИЧКО ЗА ДА БЪДЕ ОБИЧАНА, А УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА МЕЖДУ ПОЛША И УНГАРИЯ- СПРАВКА В ГУГЪЛ.
57
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пита се защо тия двамцата са настъпили мотиката, че чак тя ги е праснала по челата красни? Ами защото те правят постоянно опити да направят майдан в Русия - сондирайки дали властта е слаба като организират незаконни митинги, без да искат разрешение от властите. Целта е , ако властта се окаже слаба, да хвърлят тълпата, която участва в митингите за превземане на държавните институции - полицейските структури, президенството, министерствата, кметствата, след което в Русия ще избухне гражданска война
56
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първа дружка на Ходорковски е Навални. Той пък се бори с корупцията. Ами пита се тогава ,оланкоолу, ти като се бориш с корупцията в Русия, защо си първа дружка на най-големият руски корупционер - Ходорковски? Девизът на Навални е: само ме изберете за президент и веднага ще заживеете в прекрасна Русия. Обаче , няма наивни - Навални на избори едвам събира един процент от гласовете
55
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия за които иде реч от "Open Russia UK"? Те са хора на олигарха Ходорковски - корупционер в червата, който е добил цялото си състояние (Юкос) с корупция, укриване на данъци, изкупуване на бонови книжки от руската приватизация на безценица, офшорки и така нататъка, който трябва да лежи за това не девет, а девестотин години в затвора. Самата ""Open Russia" е регистрирана в Англия, а не в Русия, така че те са чуждестранни агенти на чуждо влияние
54
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73 Малиновчетата - Ти чуеш ли се какво говориш, умен калпак от умно село. Нанизал си едни опорки тука - бисер до бисер - цял наниз от бисери, като тия кандидатстудентските бисери. Ето , наприемр аз , точно съм малинивче, плащат ми в рубли и пиша от мазето на Позитано 20. Ха ха ха
53
17
 
40
 
! Отговори
Малиновчетата преди 4 години
Говорим за липсата на свобода и справдливост в Русия,... а руските *** и тук изригват в подлостта си да плюят България. По цял ден плюят страната си и избраното от народа правителство,...но харесват Русия и Путин, защото знаят, че такива като тях там са в затвора за антидържавна дейност. А мечтаят за диктатура и у нас, защото само така можем да станем руски протекторат. И НАТО не искат, ни ЕС, ни Евро - само руски рубли и Путин.
52
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ха ха просперитета в България и мизерията в Русия. Някои тук са абсолютни нещастници като пишат глупости вместо да се засрямат къде живеят и как бойко ги краде ежедневно те за Русия се загрижили.
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква човеконенавист във форума, удивителна.
50
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук българските протести не се показват но на руските се обръща голямо внимание колкото и малки те да са. Кой ни пише статиите тук?
49
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Днес.бг научавам постоянно че всичко което не е американско е лошо и всичко американско е хубаво, а от Русия и Путин по лоши няма. Обаче понеже не съм много паметлив вие ми го повтаряте по много пъти на ден. Благодаря ви, без вас не знам как бих се образовал за света в който живея. В същото време с тези много просветлителни статии давате голямо поле на част от най интелектуалните ни събратя да намерят място където те могат срещу дребно възнагаждение да изразят анти-руските си чувства.