Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?

Самотната майка Анастасия разказва живота си
18 фев 2020 22:00, Нели Христова
124
Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?
Снимка: Facebook

"Щастлива съм. Това беше мечтата ми от една година - да взема сина си от училище. Да се разхождам спокойно по улиците".

През последните 12 месеца активистката Анастасия Шевченко е под домашен арест в Русия. Тя няма право да говори с никого, освен с разследващите и близките си. Но благодарение на лека промяна, режимът й е леко отпуснат. Така BBC успява да се свърже с нея.

Анастасия вече една година чака процесът срещу нея да започне. Заплашват я 6 години затвор, тъй като е свързана с продемократичната група "Open Russia UK", която се смята за "заплаха за националната сигурност" от руските власти.

"Когато си под домашен арест мечтаеш за най-малките неща", казва самотната майка на две деца. Тя остава затворена в апартамента си, принудена да носи електронна гривна на крака.

"Така ме контролират. Винаги знаят къде съм. Трябва да е с мен, дори когато отивам в банята", казва Анастасия. За щастие, тя вече е получила позволението да се разхожда в близост до дома си, което е добра новина и за малкото й куче.

"Кошмарно е. Ала ако си политически активист в Русия, трябва да си подготвен. За всичко. Дори за затвора. Има дни, в които не искам да правя нищо, но не оставям това чувство да ме завладява прекалено често. Не мога, защото майка ми и децата ми ме наблюдават. Ако аз започна да се разпадам, значи е свършено с нас", разказва активистката.

"Разбира се, че всичко това засяга децата. Особено Миша. Той не може да спи вечер. Събужда се през нощта треперейки и крещейки "Мамо, мамо!", допълва тя. Дъщеря й също не е щастлива. Влада има едно простичко желание - двете да отидат на пазар заедно.

"Влада се превръща в мен. Ако аз отида в затвора, тя със сигурно ще поеме моята роля у дома", казва Анастасия.

В продължение на месеци единствената разходка на чист въздух за нея е докато върви за изслушване към съда. Представител на полицията винаги е с нея. Съвсем наскоро тя преживява шок, разбирайки че шпионска камера е била поставена в климатика й.

"На тези изслушвания видях снимки и разбрах, че в дома ми има камера. Снимки, точно над леглото ми. Снимки на мен, в моята пижама. Била е там цели 6 месеца и те са ме наблюдавали през цялото това време. Когато разбрах, се ядосах. Какво си мислят, че правя? Планирам преврат от леглото си?", разказва Анастасия.

Съвсем наскоро най-голямата й дъщеря умира. Алина имала увреждания и била в дом за лекарски грижи, когато се разболяла. Когато Анастасия получила позволение да я види, вече било прекалено късно.

"Урната седи тук, в стаята ми. Искам да разпръсна прахта й над морето. Отидохме на брега заедно само веднъж. Тя прекара целия си живот заключена в различни стаи. Просто искам да я освободя. Ала не мога преди делото срещу мен да приключи", казва майката.

Тя прави всичко възможно да прекара двата часа свобода, която й е позволена, максимално добре. А делото ще започне скоро.

"Те искат да изплашат хората. Да покажат, че опозицията е невъзможна. Те няма да го позволят. Да покажат, че ако си активист, като мен, ще свършиш пред съда, страдайки. Когато вкарват невинни хора в затвора, ние трябва да се борим срещу това. Или държавата ни ще се превърне в Северна Корея", категорична е Анастасия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
34
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Анастасия вече една година чака процесът срещу нея да започне. Заплашват я 6 години затвор, тъй като е свързана с продемократичната група "Open Russia UK", която се смята за "заплаха за националната сигурност" от руските власти."За първи път съм съгласен с действията на диктатора Джуджан! Така трябва и тук да стане! С твърда ръка да се мачка опозицията. На всички просъветски партии членовете им така да се третират. Бойко, гледай и се учи. И който коментира в нета срещу властта - също!
27
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени фашисти!
26
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За степента на услугите /частни и държавни/ през интернет не ми се говори- ние сме в каменния век------ Какво точно значи "степента на услугите" и защо още стоиш в каменния век? Защо още не си се прибрал при баба си и дядо си в Просия?
25
6
 
39
 
! Отговори
Хаахх преди 4 години
До АнонименАбе ти нормален ли си .Асансъори ......лелелее .Като си в каменния век що го дириш тука бе.Цял свята се напълни с руснаци и не могат да се отървят от тях а ти ми говориш за каменнта ера.В България е пълно с руснаци.Я кажи за някои италиански и френски квартал в русията.
24
9
 
43
 
! Отговори
кофти преди 4 години
В Русия е тъпотия до шия.
23
7
 
40
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Много ви е примитивна пропагандата! Затова Джонсън иска да разтури ББС!
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юдеизма и Исляма са религиите на п"омиярите на които не им се работиПокрай геноцида на бялата раса съвсем малкото евреи се уредили да безделничат и лентяистват на англосаксонска издръжкаВече над 1 милиард мюсюлмани искат същото от англосаксонцитеУж евреите нямали държава а си имат САЩ и ИзраелКакво правят евреи в САЩ след като го има Израел защото не само на мюсюлманите им се струва че от две еврейски държави замирисва на АНГЛОЕВРЕИСКИ конспирацииЧестит им марксически 11.09.2001
21
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е,че В Русия има проблеми, но тук пишещите си нямат представа от живота там, поради което пишат глупости. В Русия направиха три програми за подмяна на старите коли, при смяна на асансьор в блока 90% от цената се поема от държавата. Да кажа ли колко са детските надбавки, за да ги сравните с нашите? За степента на услугите /частни и държавни/ през интернет не ми се говори- ние сме в каменния век. Има още много други неща, но нямам место за тях.
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо...............абе, няма ли нещо по-свястно да изкопате, а те тия простотии??? Дотолкова ли ви е акъла вече, че започвате да съчинявате щуротии????
19
14
 
38
 
! Отговори
Хаахх преди 4 години
До ОбективенАбе малоу...мник хора избегаха заради такива като тебе ,кадето се стремят да превърнат България в сателит на руските алкохолици.
18
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подлoгата Николай Малинов, да организира 2 вагона български русофили за контрапротести в Москва на протестите срещу Путин.
17
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
140 милиона са под национален арест. Има само за баш комунистите из Масква, там където е текло пак ще тече, СССР-2 е във възход, но нас не ни интересува. Радев и другите ибрицци да му мислят.
16
12
 
44
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 4 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
15
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то да си само в Русия и без арест си е достатъчно трагично. Но на русофилите им харесва.
14
5
 
39
 
! Отговори
Шапшал преди 4 години
Соломон Паси с пола... Е на такива и разни НПОта наливат пари да дестабилизират държавите краварите.
13
4
 
42
 
! Отговори
Да сравни преди 4 години
Да види как се отнасят с Асандж в Англия за да разбере колко е щастлива че е в Русия
12
14
 
45
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
какъв голям престъпник заплашващ суверинитета на русия тцтцтцтявно в страната на КГБ методите си остват същите както от преди 40 год и друг века горките хора просто искат да живеят нормално
11
13
 
51
 
! Отговори
Bagyra преди 4 години
За какво се бори тази и тя не знае.Не помни ли как Западът постави Русия на колене и изсмукваше ресурсите му.Това време ли иска да върне ? Ако това е така - малко и е наказанието.Или е сляпа,или е много ***,че не вижда как всички "партньори" точат зъби за руските ресурси.Путин изправи държавата от калта,където едно друго западно *** я захвърли.Пита ли се патката защо онзи с петното живее в Америка.Руският народ трябва да бъде като юмрук,защото е цивилизационният отговор на джендърския запад.
10
13
 
54
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Тези статийки коло лоша била Русия са от рубриката "Пропаганда в десетет"
9
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от изкуку.ригали лелки...