Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?

Самотната майка Анастасия разказва живота си
18 фев 2020 22:00, Нели Христова
124
Какво е да си под домашен арест в Русия на Путин?
Снимка: Facebook

"Щастлива съм. Това беше мечтата ми от една година - да взема сина си от училище. Да се разхождам спокойно по улиците".

През последните 12 месеца активистката Анастасия Шевченко е под домашен арест в Русия. Тя няма право да говори с никого, освен с разследващите и близките си. Но благодарение на лека промяна, режимът й е леко отпуснат. Така BBC успява да се свърже с нея.

Анастасия вече една година чака процесът срещу нея да започне. Заплашват я 6 години затвор, тъй като е свързана с продемократичната група "Open Russia UK", която се смята за "заплаха за националната сигурност" от руските власти.

"Когато си под домашен арест мечтаеш за най-малките неща", казва самотната майка на две деца. Тя остава затворена в апартамента си, принудена да носи електронна гривна на крака.

"Така ме контролират. Винаги знаят къде съм. Трябва да е с мен, дори когато отивам в банята", казва Анастасия. За щастие, тя вече е получила позволението да се разхожда в близост до дома си, което е добра новина и за малкото й куче.

"Кошмарно е. Ала ако си политически активист в Русия, трябва да си подготвен. За всичко. Дори за затвора. Има дни, в които не искам да правя нищо, но не оставям това чувство да ме завладява прекалено често. Не мога, защото майка ми и децата ми ме наблюдават. Ако аз започна да се разпадам, значи е свършено с нас", разказва активистката.

"Разбира се, че всичко това засяга децата. Особено Миша. Той не може да спи вечер. Събужда се през нощта треперейки и крещейки "Мамо, мамо!", допълва тя. Дъщеря й също не е щастлива. Влада има едно простичко желание - двете да отидат на пазар заедно.

"Влада се превръща в мен. Ако аз отида в затвора, тя със сигурно ще поеме моята роля у дома", казва Анастасия.

В продължение на месеци единствената разходка на чист въздух за нея е докато върви за изслушване към съда. Представител на полицията винаги е с нея. Съвсем наскоро тя преживява шок, разбирайки че шпионска камера е била поставена в климатика й.

"На тези изслушвания видях снимки и разбрах, че в дома ми има камера. Снимки, точно над леглото ми. Снимки на мен, в моята пижама. Била е там цели 6 месеца и те са ме наблюдавали през цялото това време. Когато разбрах, се ядосах. Какво си мислят, че правя? Планирам преврат от леглото си?", разказва Анастасия.

Съвсем наскоро най-голямата й дъщеря умира. Алина имала увреждания и била в дом за лекарски грижи, когато се разболяла. Когато Анастасия получила позволение да я види, вече било прекалено късно.

"Урната седи тук, в стаята ми. Искам да разпръсна прахта й над морето. Отидохме на брега заедно само веднъж. Тя прекара целия си живот заключена в различни стаи. Просто искам да я освободя. Ала не мога преди делото срещу мен да приключи", казва майката.

Тя прави всичко възможно да прекара двата часа свобода, която й е позволена, максимално добре. А делото ще започне скоро.

"Те искат да изплашат хората. Да покажат, че опозицията е невъзможна. Те няма да го позволят. Да покажат, че ако си активист, като мен, ще свършиш пред съда, страдайки. Когато вкарват невинни хора в затвора, ние трябва да се борим срещу това. Или държавата ни ще се превърне в Северна Корея", категорична е Анастасия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Имат в Москва и Ст. Петербург, защото трябва да се обслужват олигарсите и тоталитарната върхушка. Мръднеш ли малко извън тия градове и пътища нямат, камо ли "опери" " театри" и "изложби". Знам понеже съм бил там няколко пъти.
47
10
 
36
 
! Отговори
САЩ можеха преди 4 години
Да затрият СССР с атомни бомби , но те не са комунисти , а хуманисти.
46
6
 
33
 
! Отговори
Може би е така а? преди 4 години
Малко хора знаят че от 9.9.1944 чак до 5.5.1948 Великобритания,СССР,САЩ са приятелищот СТАЛИН няма ядрено оръжиеСтудената война откъм СССР Сталин я започва чак на 5.5.1948 когато Берия ражда ЦСКА от София в Борисова градина за да прикрие ПЪЛНАТА ВОЕННА МОБИЛИЗАЦИЯ на СССР и Китай за Трета Ядренна СветовнаСпоред Берия ЦСКА сф трябва да е мировянски морков с ядрена червена тояга като ефектът е пречукването на Георги Димитров в СССР оправдан от Хитлер по настояване на Английското посолство
45
6
 
33
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
В Молдова също ги има тези неща(театри и кина) но мизерията властва над народа , както в Русия
44
7
 
32
 
! Отговори
Защо Путин преди 4 години
Никога не е с жена до него , а винаги с яки мъжаги и малки деца,Елементарно - Медведев.
43
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кофтиКофти, не си бил там никога, ама знаеш! Опери, балети, галерии, изложби, но и барове, ресторанти, всичко си имат. Но е кофти, защото гульо няма пари да отиде и да види! Много кофти, тук го прехебаат на всяка крачка, обират му паричките, живее зле и го занимават само с горене на бок**** и мощно настъпление срещу джебчийките...
42
10
 
32
 
! Отговори
Не руснаците преди 4 години
А китайците са навсякъде.Русия скоро ще стане склад за света и нищо повече
41
6
 
32
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ас наихаресвам Другара Путин. тои ще помогне насветъ да се освобуди от краварите1 И боико ще му пумага1
40
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е тоталитарна държава. Къде е новината?
39
3
 
42
 
! Отговори
Ех русофили преди 4 години
Защо тук сте смели , а пред Бойко онемели.Пожарникар ви победи , но вие Путин сънувате
38
2
 
35
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 4 години
До ХааххДецата ми бяха наели стаи в апартамента на една баба-рускиня в Ница. В тази част на Франция ги имало много. Франсетета им се чудели, че сменяли мраморните подове на паркет, очевидно това е национален вкус.А обратното не става - за зиморничавите италианци и французи Русия не подхожда. Няма и да има техни квартали в Русия! Но ходят там, веселят се,гледат, снимат.
37
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечерна пропаганда.... от ББС... колко прекрасно...
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като разбера, че източникът е ВВС, всякакво доверие си отива. В тази страна мнозина се изживяват като Шекспировци или най-малко Агата Кристи или Джон Льо Каре и пишат, съчиняват. Впрочем Скрипал и дъщеря му къде са? Под домашен арест или под земята? Така и не ги видяхме, тези феномени-сървайвъри.Не щат да се разберат с Русия и постоянно гадят около нея. Островче в океана, бивша империя, а още не могат да свикнат с променилия се свят!
35
7
 
36
 
! Отговори
ТАЯ преди 4 години
като я гледам добре си прекарва под домашен арест. Разходки в парка на чист въздух. Почти като любимеца на ТИКВАТА от Несебър Митьо Очите, когато беше в бургаския затвор с шеф авер на ТИКВАТА от 90-те. Митьо всяка събота и неделя си беше в домашен отпуск, а уж затворник...
34
4
 
35
 
! Отговори
Kozela преди 4 години
Интресно ми е под домашен арест как плашта разходите по дома и храна след като не работи?
33
7
 
39
 
! Отговори
ДЪРЖАВНА ИЗМЕНИЧКА преди 4 години
ЧУЖДЕСТРАНА АГЕНТКА РАБОТИ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА СИ ...МНОГО БЪЛГАРИ ИГРАХА НЕЙНАТА ИГРА И ЗА 30Г.ВЕЧЕ ТАКА СЕ ОБОГАТИХА ОТКРАДНАХА ДЪРЖАВНИТЕ ЗАВОДИ ЗА НАГРАДА И БЪГАРСКИЯ ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ.А НАС ПРЕВЪРНАХА В КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ.
32
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия от 100 г е един голям затвор. Огромен затвор. 1/8 от световната суша. Жалко наистина.
31
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1933-34 в Украйна КПСС изтребват 3 млн души с глад, защото украинските селяни не са искали да влизат в скапаните им колхози. Десетки страни по света признават това за геноцид. Русия ме се е променила много от съветско време насам. Все същите гадове са. Мачкат всеки, който не е съгласен да бъде мачкан.
30
7
 
38
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Отворих новината само да видя дали е на ДВ или на ВВС.
29
5
 
34
 
! Отговори
до обективен преди 4 години
Не разбрах къде е Русия в случая?