Витамин С, цинк, какво да ядем за по-силен имунитет?

Каротеноидите имат антиоксидантни свойства
15 апр 2020 23:30, Иванка Гъркова
12
Витамин С, цинк, какво да ядем за по-силен имунитет?
Pixabay

Социалната изолация е нож с две остриета. Ако човек се залежи, това ще повлияе на психиката и физиката му. Освен депресивното състояние, което изпитват мнозина след повече от 3 седмици вкъщи, се наблюдава покачване на килограмите. А това се дължи основно на нездравословно хранене, повлияно от така наречения емоционален глад. С други думи, колкото по-стресирани сме, толкова повече ядем, а имунната ни система отслабва.

Хляб, макарони и леща не са най-полезните неща, които да похапвате под карантина. Те може да присъстват в менюто ви веднъж седмично, но по-важно е да ядете различни видове месо, както и пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат вещества, които предотвратяват грип, настинка и ви дават енергия.
 
Всеки знае, че цитрусовите плодове трябва да се ядат по време на епидемия, защото са богати на витамини, които подсилват имунитета. Те имат ключова роля в борбата с инфекциите, защото увеличават производството на белите кръвни телца. Но какво друго да ядем, за да бъдем здрави и да не се разболяваме?
 
Ето 5 хранителни вещества, които да приемате, за да имате по-силен имунитет:
 
Витамин С
 
Основно хранително вещество, повишаващо защитните сили на организма. То има антиоксидантни свойства, които намаляват вредното действие на свободните радикали, отговарящи за понижаване на имунитета.
 
Смята се, че приемът на витамин С може да повиши имунитета по време на стрес.
 
За да приемате достатъчно витамин С по време на пандемия, яжте лимони, портокали, грейпфрути и си правете пресни смутита и сокове с тях за закуска. Също така наблегнете на киви, червени и зелени чушки, броколи и ягоди.
 
Витамин Е
 
Също като първото хранително вещество, витамин Е е силен антиоксидант, който пречиства организма от токсини и намалява оксидативния стрес в клетките. Според независими проучвания, цитирани от „VerywellHelath“, той е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна система при възрастните хора.
 
Масло от пшеничен зародиш, бадеми, слънчогледови семки, лешници и фъстъчено масло са храните, в които има най-много витамин Е.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Факт е, че стоенето вкъщи предразполага към по-често и по-нездравословно похапване особено, когато имащ деца и не спираш да се въртиш в кухнята, за да им приготвиш нещо.Трудно е да си набавим необходимите витамини, чрез храната в това забързано ежедневие. Затова аз ползвам хранителни добавки и съм много доволна. Ползвам Супрема - немски продукт комплекс от витамини и минерали.
9
2
 
3
 
! Отговори
К'о каза к' преди 4 години
Лещата и бобът са супер храни. Не само, че са по-полезно от месото, но го заместват изцяло. Месото е вредно. Не, че не го ям, но то просто е вредно. Хранителната му стойност е ниска.Ако хлябът е от 50 стотинки сън съгласен, че не е добра храна. Но истинските хлябове (те са и по-скъпи от 5 до 8 лв) са с много семена, които отново набавят на организма повечето необходими хранителни вещества.Плодовете са малко по-добре от захарта. Но и те са вид захар. Ако не са тъкани с химикали носят ползи на
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 1А покупките на лаптопи са скочили с 89%. Това е почти двойно. Щото на бедни и гладни хора най-важното им е да си купят нов лаптоп, а не храна.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ям мазни пръжки,шкембе чорба с много люто,запържен боб с царска туршия,кисело зеле със свински ребра,мешана скара със шопска салата,пържена риба с картофки.Пия бира,вино,ракия и уиски.Не пуша.Това ми е седмичното меню.
6
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Не е шега, това е менюто на българина в условията на криза. Затвориха му фирмите, пуснаха го в неплатен или на борсата и храната е един път седмично.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е защо забравихте суперхраните на ген. щаб. Цели кашони фурми ни донесоха нашите атлантически партньори.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте само месо , ориз и картофи и няма да ви пипне нищо , даже и НИКОЙ
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще видите витамините вие през крив макарон ще кажа ама и макарони няма да може да намерите.
2
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
Само фурми,трябва да се яде,те предпазват от всичко,нещастни гербери.
1
4
 
4
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Хляб веднъж седмично?...Макарони веднъж седмично?...Това шега ли е?

Спонсорирани публикации