Камила Валиева – детето чудо, превърнала се в новата кралица на леда

Тя вече е олимпийска шампионка, първата с четворен скок на Олимпиада
Обновена: 8 фев 2022 15:33 | 8 фев 2022 15:25, Красимир Ангелов
69

Снимка: БГНЕС

15-годишната рускиня Камила Валиева влезе в историята на олимпийските игри като стана първата фигуристка, която направи четворен скок на Олимпийски игри.

Новата звезда на женското фигурно пързаляне вече спечели първата си олимпийска титла, след като триумфира в отборната надпревара с отбора на Руския олимпийски комитет. За мястото в отбора Валиева бе предпочетена пред доста по-опитните си и успешни съотборнички Анна Щербакова и машината за скокове Александра Трусова.

Всъщност, от няколко години рускините правят без проблеми считаните доскоро невъзможни за жените четворни скокове, но досега това никога не бе правено на олимпийски игри. Такива скокове без проблеми правят и Трусова, и Щербакова, които заедно с Валиева ще влязат в сериозна битка след няколко дни в края на олимпийските игри.

Още по темата
За любителите на фигурното пързаляне никак не е изненада невероятната форма на трите, които са възпитанички на машината за създаване на шампионки Етери Тутберидзе. Но докато Щербакова и Трусова са доста по-познати имена, които вече имат и спечелени не едно състезание, името на Камила Валиева е все още значително по-непознато.

И така, коя е тази тийнейджърка, превърнала се в сензация и какво можем да очакваме да видим на тези игри? BBC ни запознава с новата кралица на фигурното пързаляне.

Едва на 15, Камила Валиева вече има 231 000 последователи в Instagram. Четворните скокове с най-висока трудност, съчетани с грация и елегантност, са нейните хипнотизиращи изпълнения, които завладяват публиката. Всъщност, Камила на няколко пъти чупи световните рекорди, откакто направи дебюта си при жените от девойките през този сезон.

Тя беше твърде млада, за да участва в миналогодишното световно първенство, където триумфира нейната сънародничка Анна Щербакова. Но преди месец, на първото си голямо състезание при жените, Валиева стана по категоричен начин европейска шампионка, оставяйки зад себе си и Щербакова, и Трусова.

В кратката си програма Камила танцува в памет на баба си, която почива през 2019 г. Затова тя е избрала "In Memoriam" от руския композитор Кирил Рихтер. Младата фигуристка признава, че чувствата, които изпитва, докато се пързаля, й дават много енергия за изява и артистичност.

Волната й програма пък е по "Болеро" на Равел - почти класика за олимпийското фигурно пързаляне, след като остава в спомените на феновете от триумфа при танците на Джейн Торвил и Кристофър Дийн на игрите в Сараево през 1984 година.

Олимпийският шампион и коментатор на BBC Робин Казинс отбелязва, че честността, с която Валиева се представя, "е толкова прекрасна".

Руската поточна линия за шампиони

Камила Валиева всъщност е поредната звезда от бълващата все повече нови таланти руска школа при жените. След като през 2014 година в Сочи Русия спечели първата си олимпийска титла в историята при жените, оттогава страната е несъмнено №1 в този грациозен спорт.

През 2014 година олимпийска шампионка стана Аделина Сотникова, а златен медал в отборната надпревара спечели и сензацията тогава Юлия Липницкая, която обаче не успя да разгърне своя потенциал през годините. Преди 4 години триумфира Алина Загитова (тогава 15), а сребърната медалистка стана хегемонката в онези години Евгения Медведева, също от Русия.

През годините от Сочи световни шампионки от Русия станаха Елисавета Туктамишева, Евгения Медведева, Алина Загитова и Анна Щербакова. А на европейското през януари тази година тройката при жените бе изцяло руска, след като зад Валиева останаха Щербакова и Трусова.

Това трио, трениращо при един и същи треньор - Етери Тутберидзе, е уверено, че ще гарантира руската тройка и на индивидуалното състезание при жените по-късно този месец в Пекин.

"Когато ги гледате, забравяте напълно възрастта им. Това, на което се възхищавате, е сложността на това, което изпълняват", каза руският танцьор на лед Никита Кацалапов, който също ще се бори за олимпийска титла в Пекин със своята партньорка Виктория Синитсина.

И все пак експертите виждат най-голям потенциал за олимпийската титла за Камила Валиева – новата кралица на световното фигурно пързаляне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Кути преди 2 години
До ХристоВие господине сте един комплексиран марсол! Явно не сте го топвал одавна, и ви е яд, щом можете да кажете нещо подобно за едно младо момиче. Хубав ден, ***!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До плосък русофилТова че Сталин е грузинец всеки го знае, откачена русофобке, поне всеки, който нещо е попрочел по история, а ако ти тепърва го научаваш, иеййй, радвай се, че си научила нещо ново от пропагандния сайт днес.бг
54
15
 
4
 
! Отговори
плосък русофил преди 2 години
Значи като е лош като Сталин изведнъж грузинец, като печели медали - не е татарка, рускиня е. Логиката на промития мозък на русофила.
53
12
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Там е работата,че американосите нямат претенциите да приличат на никого.Това са комплекси на малките нации-българи,румънци,ония античките.На почти 60 съм българка да прилича поне малко на тази-не съм още видял.Типична азиатка!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59. Може и да си прав. Но американските състезателки на американки ли ти приличат?
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61. Скоро вместо Чайковски ще звучи пак руският химн. Току що по номините казаха, че международен съд свали напълно всички обвинения срещу руските спортисти.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс Руският химн е много готин.Някък си величествен.Сами,че при награждаването звучи ЧАйковски.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От доста време като наблюдавам руските състезателки по фигурно пързаляне, поне половината от тях ми приличат на българки. Може би са с корени на древните българи, останали по руските земи.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропуснахте да уточните, че четворният скок не е четворен аксел, а четворен тyлyп. TУЛУП!
47
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 2 години
До АнонименНе знам колко презират руснаците Ф.Киркоров,ама от тях натрупа състояние съизмеримо с това на западна поп звезда.Дай Боже на всекиму такова презрение!
46
11
 
6
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До путин точи зъбиАко Путин се влюби в тая фигуристка,за Америка става страшно!Предният път,когато Кабаева беше бременна,да вземе да му поиска крем.Той не дочул и и подарил Крим.Знаете какво стана после.Сега ако това девойче стане неформална първа дама и поиска каляска...Трета световна нема да се размине!
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камила Валиева постави 4 световни рекорда при изпълнението на волната си програма на олимпиадата в Пекин. Руската фигуристка е брилянтна. Тя е прима балерина на лед.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43, те и на Фильо Киркоров му викат презрително "болгарский перец".
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая нито ми прилича на българка,нито на прабългарка,нито на пра-внучка на хан Кубрат
42
4
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не е важно от какъв произход е.Важното е,че печели титли и медали за Русия и в залата звучи руския химн.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10 години В Испания, българките са ми малко некрасиви, свикнах с тукашните стандарти
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обърнете внимание на седма снимка. Този елемент се нарича "вертикален шпагат". При хоризонталния ти помага пода, а при вертикалния и то изпълнен на лед, няма какво да ти помогне.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47Човеко, ти наистина ли повярва на глууупостите, че Камила била българка :)))) Ейййй, тоя сайт наистина удари дъното отвсякъде
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ".За съжаление сме красиви но не много умни." Като те гледам каква поредица от маниакални русофобски поставе си изписала тук, и изписваш всеки ден, и с какъв апломб, ти май се смяташ за от рядко умните българки... Хем красива, хем умна :) Като жабата, та ти се налага да се разчекваш
37
0
 
13
 
! Отговори
мокър дъжд преди 2 години
"... треньорката с това име сигурно е грузинка по произход, но работи в Русия"_______ Етери Георгиевна Тутберидзе е етническа грузинка по баща и майка, но е родена, израстнала в Москва и на грузински език знае няколко популярни думи и фрази. Школата е "Хрустальньiй" при спортния комплекс "Самбо 70" град Москва. Етери казва на децата, които тренира "Днес си стал национален, европейски, световен, олимпийски шампион. Слизаш от подиума и забравяш. От утре - тренираш отначало, като черноработник".

Спонсорирани публикации