Полиция в Северна Корея за прически, пиене и кой гледа чужди филми

За някои провинения наказанието е публична екзекуция
23 яну 2023 20:32, Нели Христова
80
Полиция в Северна Корея за прически, пиене и кой гледа чужди филми
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският режим мобилизира тайни отряди от полицаи, които имат за цел да унищожат чуждото влияние, включително филми и телевизия, прически и дори партита за рождени дни.

Онези, признати за виновни за най-сериозните престъпления, като гледане на порнография, са изправени пред публична екзекуция, според информация, базирана на показания на дезертьори. Частите, известни като "групи" или "несоциалистически групи", преследват нарушения на официалната идеология на Пхенян.

"Групите действат като скрит инструмент, който се използва от правителството за постигане на крайните им цели за повсеместно наблюдение и способността за цялостно наблюдение на всеки жител", се казва в доклада на Центъра за база данни за севернокорейските човешки права (NKDB) в Сеул.

Преследваните престъпления варират от дезертьорство, контрабанда, търговия с наркотици и скитничество до отсъствие от работа, религиозни обреди, пътни нарушения, прелюбодейство, боядисване на коса и "декадентска култура" — което може да включва пиянски партита.

Все по-често полицията за влияние е заета с притока на южнокорейска музика, телевизия и филми на дискове и памети.

"Първо те проверяват как се обличаш", разказва един дезертьор пред НКДБ. "Тогава какъв тип музика слушаш. Не можете да организирате рожден ден като група. Постоянно казват хората да не се събират и да не се пие алкохол, защото когато хората са пияни, със сигурност ще изпеят една-две южнокорейски песни."

Въпреки цензурата, която доминира в живота в Северна Корея, нейните хора са все по-изложени на южнокорейската култура през последните 15 години. Популярността на южнокорейската драма създаде мода за нови форми на реч.

След националното разделение корейският, говорен на Север, се е отклонил от южнокорейския, който е пълен с англицизми. Миналата седмица кроткият парламент на Севера, Върховното народно събрание, прие закон, "защитаващ културния диалект на Пхенян" – последното усилие на режима да потисне южното влияние.

Една от техниките, използвани от групата, е спирането на електричеството в къщи, за които се подозира, че гледат забранено DVD или видеокасета, като по този начин не им позволява да го извадят от плейъра и да го скрият.

Виновните за престъпления срещу социализма са изправени пред наказания, включително понижение в длъжност или уволнение от работа и изпращане в превъзпитание или трудов лагер. В екстремни случаи, като притежание на порнография, ги чака разстрел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи нека да изпратим всички тукашни ПРЕДАТЕЛИ а именно путинофилите в северна корея! Така или иначе те казват, че там е рая на земята! С радост бих плати еднопосочното пътиване на всеки Бългаски предател-путинофил до северна корея! Айде бря! нали вие казвате, че там е рая на земята! Ко прайте още тука бря!!!???? Бах да ви ..... и ЛЪЖЦИТЕ ПРЕДАТЕЛСКИ!!!!
38
0
 
7
 
! Отговори
Русофил екстремист преди 1 година
Ето това е мечтата ми да живея в такъв комунистически рай.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас не ни е нужна такава! Защо ли? Защото тук има само Американски филми! БГ Телевизиите,не дават други!!!
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбъднали са комунистическата мечта - всички имат нищо. Айде всички русофили с бодра стъпка към Пхенян да изживеете мечтата.
35
0
 
19
 
! Отговори
.... преди 1 година
На всички репортажи и снимки от С. Корея единственият дебел човек е Ким.Сигурно другите правят много гимнастика и фитнес.
34
1
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами прав е читател, все се се чудя русофилите и почитателите на Ким, чий го дирят в тази омразна за тях страна, защо се мъчат в тази покварена от запада държава, а не сбъднат мечтите си и не се пренесат немедлено в жадуваният рай, какъвто за тях може да бъде путинова раша или Северна корея, където ще се радват на добродетели, желязна дисциплина и нравствена чистота, като цитираните в публикацията отгоре ... !!!
33
11
 
6
 
! Отговори
Това са преди 1 година
Фейкове и вицове.
32
3
 
16
 
! Отговори
читател преди 1 година
Феноветен да Ким Чен Ун да заминават за северна Корея.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДВД почти не се ползва вече. Всичко е на облаци а корейците хакнаха милиони крипто.
30
1
 
13
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Гледаш порно - разстрел , боядисаш си косата- в концетрационен лагер, организираш парти за рождения ден на детето ти - затвор, облечеш дънки - бой с камшик и затвор, направиш си прическа неодобрена от комунистическия режим -бой, закъснееш за работа - лагер!! Все комунистическа УТОПИЯ! Чудно ми е тукашната лицемерна болшевишка сг-ан колко от тях ще отидат в този комунистически рай ? А, и за порното нали знаете - разстрел. 100% от тукашните комунисти ще бъдат разстреляни в СЕВ Корея
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Една от техниките, използвани от групата, е спирането на електричеството в къщи, за които се подозира, че гледат забранено DVD или видеокасета, като по този начин не им позволява да го извадят от плейъра и да го скрият.".......чеки ве, тея нали умираха от глад? От де имат пари за прогнили капиталистически устройства като DVD-та? Да ви пика м на плоската пропаганда. Понеже никой не е бил в северна корея и никой не знае какво е там всичко написано се попива като истина.... ай бегайте у киреча...
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Др. Ким трябва да стане президент на България.
27
0
 
17
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Напомня за България 1960 година.
26
14
 
5
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 година
Дреме ми на уро за фащ. Изобщо не мисля да се редя за виза за там. С удоволствие обаче бих посетил Санкт Петербург. Невероятен град.
25
8
 
2
 
! Отговори
о. з. Тольо Пандев преди 1 година
Браво, така трябва - ред и дисциплина ! КНДР ще съществува, хвала на лидера Ким Чен Ун
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я чакам да падне корейската завеса и почвам внос на VHS касети с Чичолина. Мисията ми е да направя севернокорейците супер щастливи....
23
1
 
11
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Не съм чул някой от България да иска да ходи в Северна Корея или Русия:):):)За САЩ всеки ден опашка на Козяк пред посолството:):):)Корнелия Нинова е тарикат.Рафито в Хюстън:):):)
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26Недей така, че "актьорите ни", ще сричат повече и после ще си гледат бездарната продукция и сами ще се хвалят, понеже нема кой друг да ги хвали :)))
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така беше и при нас, при социализЪма.
20
3
 
7
 
! Отговори
rendeto преди 1 година
скоро и в русия, той жужи се учи от ким

Спонсорирани публикации