Сушата изпепелява посевите в Южна Европа, риск от инфлация при храните

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша
50
Сушата изпепелява посевите в Южна Европа, риск от инфлация при храните
Снимка: Pixabay

Сухото време води до повяхване на посевите и забавяне на засаждането в някои от най-големите производители на продукти в Европа, което крие риск от по-нататъшно покачване на инфлацията при храните.

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша, а условията се влошават и за земеделските производители в Италия и Португалия. Това се случва след изключително сухата и топла зима в Южна и Западна Европа, която ограничава наличието на вода за селското стопанство в края на годината, пише Bloomberg TV.

Дъждовете през март и април подкрепиха останалата част от Европейския съюз, като според прогнозите на блока производството на зърно ще нарасне с 8% спрямо миналата година. Все пак Южна Европа е голям производител на плодове и зеленчуци, а лошото време е следствие от сушата, която миналата година съсипа оризищата и маслиновите горички.

"Сеитбата в района на река По традиционно започва в края на февруари или началото на март, но в момента почвата е твърде суха", заяви в интервю в Рим Масимилиано Джансанти, ръководител на италианската земеделска група Confagricoltura.

"Колкото повече чакаме, толкова по-слаба ще е реколтата", каза той.

Натискът за повишаване на цените на хранителните продукти в Европа остава твърдо в сила, дори когато общата инфлация се забавя. Горещините и сушата изсушиха царевичните посеви в голяма част от континента през миналото лято и доведоха до 70-годишно маловодие на река По - най-голямата река в Италия.

Тазгодишната суша може да засегне пролетната реколта от доходоносни продукти като домати и плодове - отрасъл с годишен оборот от 20 млрд. евро и почти 8 млрд. евро износ, каза Джансанти. Производството на соя и царевица също ще бъде изложено на риск, което ще увеличи разходите на производителите на месо и птици.

Според местна фермерска организация в Испания вече има необратими загуби на повече от 3,5 млн. хектара (8,6 млн. акра) зърнени култури, отглеждани при дъжд. Някои ядкови овощни градини и лозя се сблъскват с трудности при растежа, а липсата на цветя пречи на пчелите да произвеждат мед.

Италия се опитва да действа преди настъпването на летните горещини. Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони заяви, че ще назначи министър на извънредните ситуации във водния сектор, който да ускори инфраструктурните работи и да отстрани течащите тръби в цялата страна. Постът обаче остава непопълнен на фона на политическите борби.

Бързо променящите се температури и оскъдната вода промениха наличността на продуктите, а цените на доматите - основен продукт в местната диета - са се повишили с 30% спрямо 2022 г., заяви Фабио Масимо Палотини, президент на операторите на пазари на едро Italmercati.

Перспективите са по-добри при други големи производители на култури: Почти всички полета с пшеница и ечемик във Франция са в добро състояние в началото на сезона, въпреки че нивата на подпочвените води остават ниски. В голяма част от Германия и Полша през последните 30 дни са паднали два пъти повече валежи от обичайното.
Сухото време може да се задържи и на юг, като прогнозата на Maxar Technologies Inc. е за запазване на сушата и стреса в Испания в краткосрочен план. Северна Италия също може да се размине с дъждове до 22 април.
"Рискуваме да се окажем в драматична ситуация след няколко седмици", каза Джансанти, чиято група е най-старата национална организация, представляваща селскостопанския сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: сушаЕвропапосеви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руската кръв ще напои украинската земя и ще имат хубава реколта за нас тази есен.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокоен съм в Украйна се очертава добра реколта след обилните валежи там през последните 2 седмици.
42
1
 
0
 
! Отговори
До Сър Стенли Ройс преди 1 година
Това, че на село ти вали не значи, че вали на всякъде сещаш са. Такива като тебе още не могат да разберат как работи климата на собствената си планета...
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом имат суша, защо не им пратят Украинското зърно? Понякога не разбирам логичността на новините. Първо има зърно в излишък, второ Испания бедства и може да има криза.
40
1
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
а кой каза че инфлацията е нещо лошо? инфлацията отваря много нови възможности.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сушата и Путин са висовни, не ФЕД и ЕЦБ, *** печатат лато луди. Мда. Инфлация ще има поне по10 % през следващите години.
38
2
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Тука суша няма, ще си избием парите тая година двойно.ч
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УЧУДВАМ СЕ, ЧЕ В СТРАНАТА НА СЕРВАНТЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ БОРЯТ С ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ. НЕ СА ЛИ ЧУВАЛИ ЗА ХИДРОМЕЛИОРАЦИИ, КОИТО НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ "ДАЛНОВИДНО" РАЗРУШИХА,КАТО ВСИЧКО ОСТАНАЛО. МИ ДА ЧЕТАТ БИБЛИЯТА "7 ОХРАНЕНИ КРАВИ И 7 МЪРШАВИ КРАВИ,КОИТО ИЗЯЛИ ОХРАНЕНИТЕ..."
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сушата , а ръсещите отгоре унищожават реколтата, иде гладомор
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаарп и Швабата в действие.После ще им пуснат наводнения ,да ги издавят.Ето намаляване на населението .
34
2
 
4
 
! Отговори
Голям праз преди 1 година
Като няма хляб ще ядем мръвки и риба и зеленчуци. И без това от хляба няма много полза.
33
2
 
8
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 1 година
Каква суша в тия дъждове?!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали пуснахте подобна статия вчера, даже няколко изречения са едни и същи. Или сте толкова зле или пропаганда, или пък и двете
31
0
 
7
 
! Отговори
аноним преди 1 година
И пак техните стоки се продават по евтино от същите български,що тъй
30
1
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Знаем схемата по която действат юдеите-ционисти: - Ковид (мор), война, глад, трусове. Остава само диви зверове да вземат да нападат хората в населените места и картината на умишлено предизвикана от тях апокалиптична картина ще е пълна. Всичко това - за да приемем фалшивия им еврейски месия, който те ще ни натрапят като спасител на света - пророкуваният Антихрист. Вековната борба на юдаизма с/у християнството продължава...
29
3
 
13
 
! Отговори
#404 преди 1 година
Ще печем хляб от окраински ***. По нови евроге*йски стандарти. За здраве, мир и благоденствие. Важното е да има пари за танкове, бомби и ракети, които създават демокрацията.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28, единствено укрите си позволиха да изгонят свещеници от храма им и това е документирано. Това са сатанистите. Явни и нагли.
27
4
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Ши ядем насекоми. ЕС разрешава това. И ще внасяме украинско зърно. ЕС препоръчва това за да подкрепяме финансово Зелер.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се напича "риск" налично положение.
25
9
 
4
 
! Отговори
Руснаци, преди 1 година
Ще плюскаме краставички със самогона!

Спонсорирани публикации