Откриха "Бункера на ужасите" в Китай, който Япония е използвала през Втората световна

12 000 мъже, жени и деца са убити при садистичните експерименти на Подразделение 731
Обновена: 1 юни 2023 07:41 | 1 юни 2023 07:13, Нели Христова
131
Откриха "Бункера на ужасите" в Китай, който Япония е използвала през Втората световна
Снимка: Pixabay/mwewering

Археолози в Китай са открили таен подземен бункер, използван от японски учени за провеждане на ужасяващи експерименти върху хора по време на Втората световна война, съобщи „Live Sciense“.

"Бункерът на ужасите", открит близо до град Анда в провинция Хейлундзян, Североизточен Китай, е използван от печално известното Подразделение 731 на японската армия по време на японската окупация на Китай от 1931 до 1945 г. Построена от японците през 1941 г. и функционираща до капитулацията на Япония в края на Втората световна война, лабораторията е била най-големият изследователски обект на Подразделение 731, но точното ѝ местоположение бе изгубено досега. Подразделение 731 започва работа през 1931 г. като японско звено за обществено здравеопазване, но бързо разширява изследванията си, включвайки зловещи експерименти с биологични и химически оръжия, използвайки китайски, корейски, руски и американски пленници като опитни обекти.

Изследователите от Института за културни ценности и археология на провинция Хейлундзян, които открили бункера, заявяват пред „South China Morning Post“, че откритието "подчертава продължаващото наследство на жестокостите на Подразделение 731 и тяхното въздействие върху глобалните усилия за предотвратяване на биологичната война".

До 12 000 мъже, жени и деца са убити при садистичните експерименти на Подразделение 731, които включват тестване на гранати, бактериални бомби, огнехвъргачки и химически оръжия. Хората са били изложени на обезводняване, убивани във въртящи се центрофуги, инжектирани с кръв от болни животни, облъчвани с рентгенови лъчи, дисекцирани без упойка и държани в камери с ниско налягане, докато очните им ябълки не се спукат. Заразени с чума бълхи, отгледани в лабораториите на Подразделение 731, също са пускани от ниско летящи самолети над китайските градове, което предизвиква епидемии от болести, отнели живота на стотици хиляди хора.

Археолозите са разкрили частично П-образната структура, която е дълга приблизително 33 м и широка 67 21 м, като от нея се разклоняват свързани помежду си стаи и тунели. Тъй като те все още не са влезли вътре, не е установено точното предназначение на всяка стая, но изследователите са категоризирали това, което според тях са лаборатории, помещения за наблюдение и дисекция, килии за задържане, бараки, гаражи, бани, трапезарии и кладенци.

След капитулацията на Япония през септември 1945 г. САЩ прикриват доказателствата за ужасяващите експерименти и тайно предоставят на много от ръководителите на Подразделение 731 имунитет срещу съдебно преследване за военни престъпления в замяна на техните изследвания. Голяма част от тази информация по-късно е пренесена във Форт Детрик в Мериленд - център на американската програма за биологични оръжия по време на Студената война между 1943 и 1969 г.

Археолозите казват, че ще продължат да разкопават обекта, събирайки повече подробности за отделните помещения в структурата и как те са функционирали, за да образуват ужасяващия бункер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Статията е за Японските зверства по времето на 2рата световна война... Пишете за това г-да и дами и другите 60 пола ...
32
8
 
4
 
! Отговори
Цоц Носталгици преди 10 месеца
Апвахте само бананя на Живков а той го ахваше на Брежнев и мечтаеше да го апне на Сталин.Това пък е супер извращение да си най богатия в държава да можеш са имаш много хубави жени а ти да си гей.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради банани и тоалетна хартия върнахте Бункера на ужасите в България след 1989 година.
30
6
 
1
 
! Отговори
банани преди 10 месеца
Който имаше пари ядеше!Лично аз не съм се редил по опашки за кило банани по 0,80 лв!Направо си купувах цял кашон от 20 кг по 3 лв!
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бункера на ужасите - това е лицето на управлявалите до 1945 година в Япония, но и в България.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 89 ядяхте банана на Живков и съюза.
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И преди 1989 си хапвахме банани, макар и не целогодишно. Колкото за автомобилите преди 1989, много се смях когато на магистралата изпреварих с 120 един мерцедес движещ се с 80 км/ч. Добре е човек да не вярва толкова много на измислиците за живота преди 1989 година.
26
5
 
6
 
! Отговори
През соца преди 10 месеца
Празни магазини и опашки за прясно мляко в найлонов плик масов бой за 10 банани.И в днешно време имаше бой за олио тоест почти върнаха комунизма.
25
4
 
1
 
! Отговори
справки колкото щеш преди 10 месеца
Демократ или комунист няма значение!Усети ли българина далавера с много пари и направо озверява!И като се добави робския манталитет в резултат на 500 години генетична небрежност,и резултата става ужасяващ!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бункер на ужасите - и заради такива хора САЩ, Великобритания и СССР заповядаха в победените държави да има Народен съд, какъвто имаше и в България.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това казва всичко : "САЩ прикриват доказателствата за ужасяващите експерименти и тайно предоставят на много от ръководителите на Подразделение 731 имунитет срещу съдебно преследване за военни престъпления в замяна на техните изследвания. Голяма част от тази информация по-късно е пренесена във Форт Детрик в Мериленд - център на американската програма за биологични оръжия по време на Студената война между".... след ВСВ историята се повтаря...
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1944 година България е била три пъти по-назад от Гърция. После след 1944 успяваме да изпреварим Гърция, но идва 1989 година, демократите взимат властта и България рухна
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересен факт, който сте пропуснали да споменете. След капитулацията на Япония почти всички участвали в проекта емигрират в САЩ и получават високи научни степени и започват работа пак към воените.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същото е било и с нацистките военнопрестъпници, САЩ са ги взели да работят за тях.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бункер на ужасите в Китай, а сега цяла България е един бункер на ужасите от 33 години
18
3
 
17
 
! Отговори
Отврат преди 10 месеца
Американците вместо да ги осъдят за това, че са убили хиляди хора са им дали още повече права!
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ли хора са изтезавани в България в бункерите на демократите след 1989 година?!
16
5
 
10
 
! Отговори
Напомняне преди 10 месеца
Може да сме били страна , само с развито селскостопанска производителност, но сме били икономически по-добре от гърците. Обрата става, след като военните са свалени от власт, и влизането отново в НАТО. Като добавим и плана Маршал, и свалянето на комунистите от власт, страната им бързо тръгва напред. Запомнете, нямало е вече комунисти в тяхното управление , и Гърция започва да се развива! Нашата история е знаете- и сега управниците, са деца или внуци на комунистите.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И престъпниците станали световни учени!? Гнус! Това е демокрацията.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Японски милитаризъм, български монархофашизъм, това са ужасни неща.